Atnaujintas 2009 m. kovo 6 d.
Nr. 19
(1711)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Niujorko lietuviai nepasiduoda

Faustas MEIŽENIS

Lietuviai piketuoja dėl Niujorko
Aušros Vartų bažnyčios išsaugojimo

Beveik dvejus metus Amerikos lietuviai kovoja dėl Niujorko Aušros Vartų bažnyčios išsaugojimo. Paradoksali situacija: Lietuvoje džiaugsmingai švenčiamas Vilniaus Katedros atgavimo dvidešimtmetis, o užjūryje mūsų tautiečiai mina teismų slenksčius, bandydami įrodyti Niujorko katalikų vadovui kardinolui Edvardui Eganui, kad šios bažnyčios uždaryti negalima. Pasak Niujorko lietuvių, savo kreipimesi jie  ne kartą pabrėžė, kad okupuotoje Lietuvoje bažnyčias griovė sovietiniai okupantai, o laisvame pasaulyje ginti jas tenka nuo Amerikos Katalikų Bažnyčios hierarchų. Nepasiduoti juos verčia  kelios priežastys. Pirma, ši bažnyčia yra vienintelė grynai lietuviška. Be to, tai ne tik religinis, bet ir kultūrinis centras. Antra, šią bažnyčią statę mūsų protėviai tam aukojo savo sunkiai anglių šachtose, žuvų apdirbimo fabrikuose uždirbtus pinigus. Trečia, juos ypač glumina Amerikos Katalikų Bažnyčios sumaterialėjimas. Manoma, kad oficialiai nurodoma bažnyčios uždarymo, nugriovimo ir žemės sklypo pardavimo   priežastis – esą per mažai lankosi katalikų – tėra tik priedanga. Tikroji priežastis – reikia pinigų padengti kunigų pedofilinio skandalo išlaidas. Lietuvių kunigai skandaluose nedalyvauja, o kenčia lietuviai katalikai. Ketvirta, lengvas dabartinės lietuvių kartos sutikimas ją nugriauti rodytų nepagarbą statytojams.  

Lietuvoje mes dažnai dejuojame, kad nieko neįmanoma padaryti, o šitie žmonės tiki savo idėja ir aktyviai už ją kovoja. Nelengva  kiekvieną sekmadienį piketuoti prie Niujorko Katedros, o po šv. Mišių eiti prie  uždarytos bažnyčios ir ten dar valandą ar dvi melstis. Mačiau šių žmonių maldas Sausio 13-ąją.

Šioje kovoje mūsų tautiečiai pasigenda  tiek civilinės, tiek bažnytinės valdžios paramos. Pasak jų, tik Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus domėjosi jų problema ir kalbėjo apie ją su Popiežiumi.  

Šiuo metu bažnyčios likimas sprendžiamas  teismuose. Visiškai neseniai teismas dar kartą sustabdė leidimo nugriauti bažnyčią išdavimą. Nežiūrint to, kad už teismus ir advokatų paslaugas reikia nemažų lėšų, viena šios akcijos organizatorių Rita Stelmokienė sako tikinti pergale. Pasak jos, tauta be sielovados ir žmonės be istorinių šaknų išnyks Amerikoje. Išmoktos užsienio kalbos, perimti papročiai nėra lietuviški, todėl jei „skęsime“ už vandenyno, „skęsime“ visur. Ne veltui senolių išmintis byloja, kad jėga vienybėje. O išlieka tik stipriausi.

Pasak organizatorių, tai, kad stoja statybų verslas, galima vertinti ir kaip jų maldų išklausymą. Jie tikisi, kad sumažėjus statybų galbūt nebeliks ir poreikio griauti bažnyčią.

Niujorkas, JAV

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija