Atnaujintas 2009 m. kovo 12 d.
Nr. 20
(1712)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Pėdsakai, kurie paliks

Ekumenizmas
ir gamtosauga
Europoje

Nuomonės ir cenzūra

Akiniuota istorija

Lietuva –
savanorių kraštas

Tačiau...

Vieningos partizanų
vadovybės kūrimas
1944–1949 metais

Be pykčio ir pagiežos

„Vėjų nužymėtais
vieškeliais einu“
(J. A. Jūragis)

Lietuvos ketvirtasis
prezidentas

Valstybės likimas ir vertybės

Kovo 11-osios akto signataras
Algirdas Patackas
Ričardo Šaknio nuotrauka

Kovo 11-osios akto signataras Algirdas Patackas sovietmečiu dalyvavo disidentinėje veikloje, buvo KGB persekiojamas, kalinamas. 1988 metais jis buvo vienas iš Sąjūdžio steigėjų Kaune. 1990 metų pradžioje išrinktas į Aukščiausiąją tarybą–Atkuriamąjį Seimą. Seime dirbo 10 metų. Nuo 2000 rudens kurį laiką dirbo II Operatyvinių tarybų departamente prie Krašto apsaugos ministerijos (karinėje žvalgyboje), dabar dirba krašto apsaugos sistemoje, rengia paskaitas, rašo knygas, straipsnius. Su Algirdu Patacku kalbamės apie Sąjūdžio veiklą, atvedusią iki Kovo 11-osios, svarstome mūsų krašto paskutinių dviejų dešimčių istorijos raidą, šių dienų Lietuvos aktualijas.


Rytų Europos vyskupai aptarė pokomunistinį laikotarpį

Mindaugas BUIKA

Komunizmo kankinys Kroatijos kardinolas
palaimintasis Aloyzas Stepinačas
(1898–1960), beatifikuotas popiežiaus
Jono Pauliaus II prieš dešimtį metų

Popiežius patvirtina Bažnyčios misiją

Šiemet daugelyje Vidurio ir Rytų Europos šalių minimos komunizmo žlugimo 20-tosios metinės ir apžvelgiamas nueitas kelias, iškilę nauji iššūkiai ir išlikę senojo paveldo problemos. Už tikėjimo ir tautų laisvę kovojusi Bažnyčia tuo metu buvo viena svarbiausių tų didžiųjų politinių permainų skatintoja, todėl jos sukaupta patirtis taip pat visapusiškai aptariama ir vertinama. Kaip tik šiuo tikslu vasario pirmoje pusėje į Zagrebą (Kroatija) susirinko 13-os pokomunistinių šalių Vyskupų konferencijų pirmininkai ar jų pavaduotojai. Susitikime dalyvavo penki kardinolai – Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Krokuvos arkivyskupas kardinolas Stanislavas Dzivišas, Budapešto arkivyskupas kardinolas Peteris Erdas, Venecijos patriarchas kardinolas Andželas Skola ir renginio šeimininkas – Zagrebo arkivyskupas kardinolas Josipas Bozaničius.


Trilogija apie nepaprastus kelius į mokslus

Vytautas GULIOKAS

Vidurinėje mokykloje (iš kairės):
Avimas Trapeznikovas, Volodia Čioba,
Vladas Sužiedelis,Vytautas Guliokas

„Žodžiai nuskrenda, kas parašyta, išlieka“, – tokiu moto vadovaujasi Šiaulių pedagoginis universitetas (ŠPU) ir Lietuvos gyventojų  genocido ir rezistencijos  centras (LGGRC) leisdami knygų seriją „Sibiro Alma Mater“, kurioje pasakojama apie mūsų tautiečius, kuriems teko siekti mokslo aukštumų ypač sunkiomis sąlygomis pokario metais: Sibiro tremtyje, atsidūrus įkalinimo lageriuose arba karo audroms juos nubloškus į Vakarus. Tai jaunesnioji represuotų arba persekiojamų asmenų karta, kuriai teko nutraukti mokslus tėvynėje ir tik nedaugeliui jų pasisekė nugalėti ne tik buities sunkumus, bet ir okupacinių organų kliūtis siekiant mokslo, dažnai prasilenkiant su norais įgyti išsvajotą profesiją.


Laisvės akiračiai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Prezidento rinkimų kampanijos traukinys vis labiau įsibėgėja. Jau aiškūs pagrindiniai pretendentai į prezidento postą – tai eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, naujasis LSDP vadovas Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos iškeltas Seimo narys Valentinas Mazuronis. Kovo 7 dieną vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos tarybos posėdyje buvo perskaitytas prof. Vytauto Landsbergio laiškas, kuriame jis pranešė atsisakąs dalyvauti prezidento rinkimuose. 89 tarybos nariai balsavo už D. Grybauskaitės rėmimo prezidento rinkimuose, 9 buvo prieš, 28 susilaikė.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija