Atnaujintas 2009 m. kovo 18 d.
Nr. 22
(1714)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Prisiminta Sąjūdžio spauda

Bronius VERTELKA

Panevėžio antisovietinio pasipriešinimo ir Sąjūdžio muziejuje Kovos 11-osios proga atidaryta paroda „Iš Sąjūdžio Panevėžio grupės archyvo: laiškai“, kuri veiks iki vasaros pabaigos. Parodą pristačiusi muziejaus vedėja Emilija Juškienė sakė, kad „pagal laiškus, kuriuos gaudavo Sąjūdžio spauda, galima spręsti, koks  tuo metu buvo žmonių sąmoningumas“. Iš pradžių Panevėžyje ėjo nedidelio formato kuklus laikraštis „Sąjūdžio žodis“, kurį vėliau pakeitė „Laisvas žodis“. Tuo metu laiškų registratore dirbusi Nomeda Simėnienė kalbėjo, jog laiškų gaudavo krūvas ir iš įvairių vietovių. Laikraštyje aktyviai bendradarbiavo Balys Dovidavičius net iš Prienų. Sąjūdžio laikraščiui žmonės patikėdavo tai, ko nenorėdavo spausdinti sovietines pažiūras atspindėjusi spauda. Pasitaikydavo ir piktų, netgi grasinančių laiškų. Korespondentu dirbęs Bronius Matelis (dabar „Panevėžio ryto“ vyr. redaktorius) sakė, jog žmonės tada buvo pasiilgę tiesos. Viena moteris atnešė dokumentus, kad stambus miesto partinis funkcionierius Butų ūkio lėšomis susiremontavo savo butą. Šis faktas tada sukėlė didžiulį panevėžiečių pasipiktinimą.

Leidžiant Sąjūdžio spaudą nemažai prisidėjo kun. Saulius Filipavičius (dabar kanauninkas). Tada jo automobiliu iš spaustuvės buvo paimtas ir išvežiotas pirmasis „Laisvo žodžio“ numeris. Tų dienų prisiminimais dalijosi ir fotomenininkas Saulius Saladūnas.

Parodos atidaryme kalbėjo miesto vicemerė Zita Kukuraitienė, miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė, miesto Kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija