Atnaujintas 2009 m. kovo 20 d.
Nr. 23
(1715)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Medžio skulptūroje – šiluma ir emocijos

Rūta AVERKIENĖ

Tautodailininkas Antanas Česnulis
ir jo medžio skulptūros

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta tautodailininko, vieno žymiausių Lietuvos medžio drožėjų Antano Česnulio skulptūros darbų ir skulptūrų nuotraukų paroda iš renginių ciklo „Lietuvos tūkstantmečio aidai“. Į parodos atidarymą susirinkęs gausus būrys varėniškių turėjo galimybę įsitikinti, jog Antanas turi Dievo dovaną prakalbinti medį, tarsi įpūsti jam gyvybės, todėl kiekviena menininko skulptūra skleidžia šilumą, žavi individualia menine forma bei visumos darna. Nuoširdu, šilta, dzūkiška. Jo kūriniuose galime aptikti pasakų personažų, visos skulptūros pasižymi įstabiomis emocijomis veiduose.


Aušros juostų spalvos...

Vytautas Bagdonas

Aušra Petniūnaitė savo mamai
70-mečio proga išaudė tautinę juostą

Svėdasiškę Aušrą Petniūnaitę pažįsta visi, kam prireikia... tautinių juostų. Garbingiausiems jubiliejams, svečiams iš užsienio daugelis prašo svėdasiškės nuausti juostą.

Aušra apie audėjos profesiją net nesvajojo, ramiai sau būtų dirbusi vaikų darželyje, jeigu ne Atgimimo laikais prasidėjusios pertvarkos. Vaikų darželis, kuriame Aušra dirbo, buvo uždarytas,  darbuotojos išsiskirstė kas sau. Štai tuomet jinai ir sugrįžo į gimtuosius Svėdasus. Kadangi jau ne kartą anksčiau buvo audusi juostas, tad pabandė prisiminti. Jos darbais tuoj buvo susidomėta, atsirado norinčių tautinių juostų įsigyti, svėdasiškė  su savo meniškais gaminiais pradėta kviesti į parodas, muges. A. Petniūnaitės namuose buvo sumontuotos specialios staklės, todėl Aušra turi galimybių išausti įvairaus ilgio, pločio, visokiausių raštų, spalvų, ornamentų juostas. O tame spalvų ir ornamentų margumyne jinai sėkmingai gali sukomponuoti visokius žodžius, skaičius.


Kolekcininkas ir antikvaras

Bronius VERTELKA

Vidmantas Kazlauskas
prie senovinių daiktų

Maženiuose gyvenantis Vidmantas Kazlauskas ne tik užsiima verslu, yra bendruomenės pirmininkas, bet ir randa laiko savo pomėgiams. Kolekcionavimu Vidmantas susidomėjo būdamas septintoje klasėje. Tuo metu  pašto ženklų komplektas (20 vnt.) filatelijos parduotuvėje kainuodavo 10-15 kapeikų. Buvo madinga ir jais keistis. Jeigu pradžioje Vidmantas rinko visus ženklus iš eilės, tai paskui ėmė juos rūšiuoti pagal  šalis. Žinoma, didžiausia surinkta kolekcija atspindėjo Sovietų Sąjungą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija