Atnaujintas 2009 m. kovo 20 d.
Nr. 23
(1715)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vyskupų Konferencijos posėdyje

Kovo 17 dieną Vilniuje vyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos (LVK) plenarinis posėdis. Jame dalyvavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Kauneckas, Rimantas Norvila, Juozapas Matulaitis, Jonas Ivanauskas, Juozas Tunaitis, Juozas Preikšas.

Posėdyje dalyvavęs apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas pasveikino jo dalyvius. Atsisveikindamas su Lietuvos ganytojais apaštališkasis nuncijus pasveikino ganytojus šv. Juozapo iškilmės proga,  trumpai apžvelgė Lietuvoje praleistus tarnystės metus, pasidžiaugė mūsų visuomenei ir visuotinei Bažnyčiai svarbiais įvykiais, kuriuose jam teko dalyvauti, bei trumpai pristatė į Lietuvą atvyksiantį naująjį apaštališkąjį nuncijų arkivyskupą Luigi Bonazzi. Arkivysk. P. S. Zurbriggenas balandžio pradžioje išvyks tęsti savo tarnystės į Austriją.

Lietuvos ganytojai aptarė Lietuvos Šeimos centro ir „Lietuvos Caritas“ metines ataskaitas, dalijosi mintimis apie šių institucijų indėlį šiandieninėje Lietuvoje, patiriančioje sunkmečio problemas bei įvairius iššūkius. Svarstyta kaip bažnytinės bendruomenės galėtų geriau pasitarnauti telkiant ypatingų sunkumų varginamus žmones ir gelbstint jiems. Vyskupai susipažino su įvairių katalikiškų judėjimų ir organizacijų pateiktais pasiūlymais, kokiomis priemonėmis Bažnyčia galėtų prisidėti prie pagalbos žmonėms. Akcentuota, jog ypatingas dėmesys turi būti skiriamas solidarumo ir bendrystės bei vilties žiniai skleisti kiekvienos vyskupijos parapijose. Parapija šiuo sunkmečiu ypač svarbi palaikant viltį, vienijantis maldai, stiprinant solidarumą bei telkiant žmones konkrečiai savitarpio pagalbai vietinėse bendruomenėse.

Posėdžio dalyviams pateikta informacija apie bendradarbiavimą su įvairiomis valdžios institucijomis. Vyskupai dalijosi mintimis apie dvišalių sutarčių įgyvendinimą, rengiant įstatymus ir juos taikant praktikoje.

Ganytojai nusprendė paskelbti kreipimąsi ir jame išreikšti savo ir lietuvių tautos solidarumą, vienybę bei maldos bendrystę su Šventuoju Tėvu, o drauge pasveikinti jį dangiškojo globėjo šv. Juozapo iškilmių proga.

Posėdžio metu ganytojai diskutavo Lietuvos seminarijų bei Kauno VDU KTF perspektyvas, patvirtino kunigų, kurie vyks studijoms į užsienio universitetus, sąrašą.

Vyskupai dalijosi mintimis ir užsienio sielovados klausimais. Dar kartą aptarta, kad labai svarbu sudaryti aiškius susitarimus su vietos vyskupais dėl siunčiamų kunigų lietuvių sielovadai talkinti. Posėdžio metu nuspręsta, jog  kunigas į užsienio sielovadą būtų skiriamas trejiems metams su galimybe pratęsti paskyrimą. Taip pat nutarta, kad kunigai, kurie siunčiami talkinti lietuvių sielovadai užsienyje, nebūtų inkardinuojami vietinėse vyskupijose.

Baigiant apaštalo Pauliaus Jubiliejinius metus ir švenčiant Evangelinės žinios tūkstantmetei Lietuvai Jubiliejų, ganytojai dar kartą atkreipė visų dėmesį į gilesnio Šventojo Rašto pažinimo, jo skaitymo ir maldos gyvenimo kartu su Šventuoju Raštu svarbą. Posėdžio metu buvo pristatytas lankstinukas apie maldą kartu su Šventuoju Raštu (Lectio Divina), kuris bus skleidžiamas per parapijas ir maldos grupes.

Arkivyskupas S. Tamkevičius pristatė Piligrimų kelio vadovą, kurio leidimas yra Jono Pauliaus II Piligrimo kelio projekto dalis. Vadove pristatomos Šventojo Tėvo aplankytos vietos bei Lietuvos tikintiesiems svarbios šventovės, kurios yra įtrauktos į popiežiaus Jono Pauliaus II piligrimystės kelią Lietuvoje. Gausiomis nuotraukomis, istoriniais aprašymais ir žemėlapiais traukianti knyga labai pasitarnaus tiek Lietuvos, tiek užsienio šalių piligrimams lankantiems Bažnyčiai Lietuvoje svarbias vietas.

Ruošiantis švęsti Gerojo Ganytojo sekmadienį, kuomet meldžiamasi už pašaukimus kunigystei ir vienuoliniam gyvenimui, ganytojai parengė specialų laišką. Gerojo Ganytojo sekmadienis yra švenčiamas ketvirtąjį Velykų sekmadienį. Šiemet ši diena bus minima gegužės 3-iąją kartu su Motinos diena. Ji sutaps ir su Europos jaunimo Taizė susitikimu Vilniuje.

Kitas plenarinis Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis bus surengtas gegužės 19–21 dienomis Vilniuje.

Vyskupų Konferencijos sekretoriatas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija