Atnaujintas 2009 m. kovo 25 d.
Nr. 24
(1716)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Įamžintas Lietuvos kario žygdarbis

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kario savanorio Prano Eimučio
minėjimo dalyviai S. Daukanto
gatvėje prie memorialinės lentos.
Po ja – plk. Davidas Milneris
ir JAV ambasados darbutoja
Rona Rathod

Karys savanoris eil. Pranas
Eimutis žuvo gindamas JAV misiją

Eil. P. Eimučio kapas
Eigulių kapinėse
Autoriaus ir archyvinės nuotraukos

P. Eimučio žūties 15-ųjų
metinių minėjimas senosiose
Kauno kapinėse

Kovo 18 dieną sukako 90 metų, kai Lietuvos karys savanoris Pranas Eimutis Kaune apgynė „Metropolio“ viešbutyje apsistojusią  iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykusią santarvės misiją. Tą dieną prie viešbučio durų budėjo savanoris Pranas Eimutis. Apie 15 valandą prie „Metropolio“ viešbučio susirinko apie keliasdešimt vokiečių kareivių. Netrukus prie viešbučio privažiavo vokiečių automobilis, iš kurio iššoko feldfebelis ir puolė prie durų. Sukryžiavę šautuvus sargybiniai užtvėrė vokiečiams kelią. Vokietis išsitraukė revolverį ir du kartus šovė į P. Eimučio krūtinę ir nukovė jį vietoje. Netrukus į įvykio vietą atbėgo keliasdešimt lietuvių karių ir išblaškė kelis šimtus susirinkusių vokiečių. Pravyti vokiečiai nubėgo į savo kareivines, apsiginklavo ir ruošėsi pulti mūsų komendantūrą, norėdami išlaisvinti areštuotus P. Eimučio žudikus. P. Eimučio auka išgelbėjo Lietuvą nuo tarptautinio skandalo, nes vokiečiai planavo atentato aktą prieš Amerikos komisiją, tačiau tam buvo užkirstas kelias.

Lietuvos kariuomenės karių kūrėjų savanorių sąjunga iniciavo Prano Eimučio žūties 90-ųjų metinių paminėjimą ir pagerbimą. Į Kauną  atvyko JAV ambasados Lietuvoje gynybos atašė pulkininkas Davidas B. Millneris ir JAV ambasados viešųjų ryšių skyriaus vadovo pavaduotoja  Rona R. Rathod.  Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius pulk. ltn. dr. Gintautas Surgailis, Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius, VDK muziejaus istorikai Aušra Jurevičiūtė, Algirdas Markūnas, Audronė Veilentienė, LŠS nariai, LLKS atstovai susirinko prie „Metropolio“ pastato atminimo lentos kariui P. Eimučiui atminti ir pagerbti. Istorikė A. Jurevičiūtė papasakojo trumpą kario didvyrio gyvenimo kelią. JAV gynybos atašė pulk. Davidas B. Millneris į susirinkusius kreipėsi gražia lietuviška kalba: „Man didelė garbė atvykti čionai ir pagerbti karį Praną Eimutį, kuris buvo mūsų sąjungininkas ir žuvo gindamas mūsų JAV delegaciją. Šiandien, po tiek metų, mes neužmirštame šio kario pasiaukojimo ir atiduodame visų mūsų pagarbą,“ – sakė pulkininkas. Vėliau JAV diplomatas Davidas B. Millneris ir šeimininkai nuvyko į Kauno Eigulių kapines, į kurias iš  Vytauto prospekto kapinių buvo perkelti kario P. Eimučio palaikai. Čia padėta gėlių, mūsų didvyris pagerbtas tylos minute, pasimelsta.

Pranas Eimutis gimė 1897 metais Ariogalos valsčiuje, Rančiškės kaime, ūkininkų šeimoje. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui ir vokiečiams užėmus Lietuvą, tarnavo rusų kariuomenėje. 1917 metais Maskvoje baigė karo vairuotojų mokyklą. 1918 metais grįžo į Lietuvą. 1919 m. sausio 11 dieną įstojo į Lietuvos kariuomenę savanoriu, pateko į Kauno komendantūros mokomajį dalinį. 1919 m. kovo 21-osios rytą  P. Eimutis buvo iškilmingai palaidotas – tokių laidotuvių iki tol Kaune nebuvo. Tai buvo nebe laidotuvės, bet milžiniška protesto demonstracija prieš vokiečių barbariškumą, karstas buvo papuoštas Lietuvos ir Amerikos vėliavomis. Po P. Eimučio mirties jo šeimos nariams  buvo paskirtas 16 ha žemės sklypas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija