Atnaujintas 2009 m. kovo 25 d.
Nr. 24
(1716)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Istoriniame pastate – Merkinės biblioteka

Rūta AVERKIENĖ

Dailininkė Sofija Vainilaitienė (centre)
ir kiti svečiai
bibliotekos įkurtuvių iškilmėse

Istoriniame pastate, kuriame įsikūręs Merkinės V. Krėvės gimnazijos bendrabutis, atidaryta Merkinės miestelio biblioteka.

Bibliotekos darbuotojos Marytė Mickevičienė ir Virginija Plutiliavičienė džiaugiasi, kad atnaujintose, erdvesnėse ir jaukesnėse ir, svarbiausia, šiltose patalpose pagerės sąlygos ir darbuotojams, ir skaitytojams. Miestelio biblioteka anksčiau buvo įsikūrusi Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro pastate, tačiau dėl pastato remonto turėjo išsikelti.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, sveikindamas miestelio bendruomenę su dar vienomis įkurtuvėmis, sakė, kad biblioteka įsikūrė tinkamiausioje vietoje – šalia gimnazijos, todėl skaitytojų, bent jau jaunimo, čia tikrai netruks.

Rajono vadovas džiaugėsi, kad jau atidarymo šventėje aktyviai dalyvauja moksleiviai, tarsi patvirtindami, jog bibliotekoje jie bus dažni lankytojai. Meras bibliotekai, o drauge ir visai bendruomenei įteikė Šiaulių banko dovaną – didelę dėžę naujų, vertingų knygų bei buvusios Alytaus apskrities viršininko pavaduotojos Onutės Balevičiūtės perduotą iliustruotą vaikų enciklopediją.

Bibliotekos įkurtuvių šventėje dalyvavo itin garbinga viešnia – šviesaus atminimo vaikų poeto Martyno Vainilaičio žmona dailininkė Sofija Vainilaitienė. Ji merkiniškiams padovanojo dešimt populiariausių M. Vainilaičio knygų, vieną kurių iliustravo pati, ir už ją šių metų knygų mugėje buvo apdovanota diplomu. S. Vainilaitienė sakė, kad net ir šiuo sunkiu laikotarpiu norint įmanoma ir reikia remti rajonų bibliotekas. Ji užsiminė, kad ir kiti rašytojai galėtų pasekti šiuo pavyzdžiu – už dalį honoraro iš leidyklos imti knygas ir jas dovanoti bibliotekoms. S. Vainilaitienė Varėnos rajono bibliotekoms iš viso yra padovanojusi 118 knygų. Viešnia visus, o ypač vaikus, kvietė apsilankyti Vainilaičių sodyboje Vaitakarčmio kaime.

Su įkurtuvėmis merkiniškius sveikino ir rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Liudas Tamulevičius, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, Merkinės seniūnas Gintautas Tebėra, Merkinės bendruomenės pirmininkas Bernardas Sakalauskas, Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro vedėjas Algimantas Černiauskas, Merkinės ligoninės medikų kolektyvas, Merkinės V. Krėvės gimnazijos moksleiviai ir kiti.

Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Eitaras Krupovičius sakė, kad bendradarbiaujant su Varėnos darbo birža čia bus pastatytas kompiuteris su duomenų baze, ir merkiniškiai turės galimybę ieškoti darbo pasiūlymų internetu bei išnaudoti visas bibliotekos teikiamas paslaugas. Šiuo metu bibliotekoje yra trys kompiuteriai.

Bibliotekoje per trisdešimt metų dirbanti M. Mickevičienė sakė, kad fonduose yra apie dvylika tūkstančių knygų, kurias skaito truputį daugiau kaip penki šimtai skaitytojų. Dėl lėšų stygiaus fondai atnaujinami nedažnai, todėl bibliotekininkės džiaugiasi kiekviena nauja knyga. Jos tikisi, kad įsikūrus arčiau mokyklos, padaugės ir jaunųjų skaitytojų.

Merkinė, Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija