Atnaujintas 2009 m. kovo 25 d.
Nr. 24
(1716)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Prie apskrito stalo sukvietė bibliotekininkai

Vytautas BAGDONAS

Seminare kalba Anykščių rajono
savivaldybės L. ir S. Didžiulių
viešosios bibliotekos direktorius
Romas Kutka

Kovo 4-ąją Anykščių rajono savivaldybės posėdžių salėje į diskusiją-seminarą „Seniūnija, biblioteka, bendruomenė: bendravimo ir bendradarbiavimo galimybės“ susirinko rajono bibliotekų darbuotojai, bendruomenių vadovai, seniūnai. Renginyje dalyvavo rajono meras Sigutis Obelevičius, vicemeras Donatas Krikštaponis, mero patarėjai Sergejus Jovaiša, Virgilijus Aloyzas Milaknis, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Patumsis.

Seminarą-diskusiją pradėdamas L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos direktorius Romas Kutka konkrečiais pavyzdžiais ir ekrane demonstruojamomis nuotraukomis ir diagramomis supažindino su šios kultūros įstaigos istorija, veiklos strategija ir tikslais, tradiciniais renginiais, skyrių ir padalinių veikla. Anykščių L. ir S. Didžiulių bibliotekos pradžia – 1907 metais anykštėno kunigo Vembrės įsteigta biblioteka. 1937 metų kovo 15 dieną Švietimo ministro įsakymu Anykščiuose įsteigta valstybinė biblioteka. 1966 metais bibliotekos iniciatyva organizuota pirmoji ne tiktai Anykščiuose, bet ir visoje šalyje „Knygos šventė“. 1988 metų balandžio 27 dieną į kaimus išriedėjęs anykštėnų „bibliobusas“ irgi buvo pirmasis Lietuvoje. 2001 metais Anykščių bibliotekoje pradėta diegti integrali Lietuvos bibliotekų informacinė sistema – LIBIS, bibliotekos padaliniuose atsirado pirmieji interneto prieigos taškai. Pasitinkant  Viešosios bibliotekos jubiliejų, jai buvo suteiktas krašto šviesuolių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių vardas. Pasak Romo Kutkos, Didžiulių šeima XIX a. pabaigoje turėjo didžiausią Lietuvoje lituanistinę biblioteką, jų namai Griežionėlių kaime buvo Rytų Europos knygnešystės centras. Stanislovas Didžiulis dargi buvo ir  tikras bibliotekininkas – yra išlikę jo daryti knygų aprašai, katalogai. Direktorius supažindino seminaro dalyvius su tradiciniais bibliotekos renginiais, teikiamomis  mokamomis ir nemokamomis paslaugomis,  papasakojo apie bibliotekos globojamą literatų klubą „Marčiupys“ , bendradarbiavimą su kraštiečiais rašytojais, pasidžiaugė prasidėjusia naujos bibliotekos statyba.

Apie bibliotekų bendradarbiavimą su Anykščių kultūros centro skyriais ir kaimo bendruomenėmis, bibliotekininkų darbo sąlygas ir kitus reikšmingus dalykus pasakojo L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos metodinio darbo organizatorė Vida Kontrimavičienė. Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Patumsis, pasidžiaugęs bibliotekininkų veikla, kvietė atkreipti dėmesį į tai, ar skaitytojams kartais nesiūloma menkavertė literatūra,  siūlė atgaivinti seniau puoselėtą tradiciją rinkti krašto istoriją, rašyti metraščius, skiepyti skaitytojams patriotiškumo, pasididžiavimo tėvyne Lietuva jausmus.

Diskusijose tema „Biblioteka bendruomenėje“, „Biblioteka ir bendruomenės“, „Kultūros centrų ir bibliotekų partnerystė“, „Bendravimas ir bendradarbiavimas“, „Biblioteka ir žiniasklaida“, „Problemos: sprendimo galimybės ir būdai“  buvo pareikšta daug vertingų minčių, pasiūlymų, pasidalyta darbo patyrimu. Turėjo apie ką pakalbėti prie apskrito stalo Kurklių, Kavarsko, Anykščių, Skiemonių  seniūnijų seniūnai Algimantas Kurkus, Algirdas Gansiniauskas, Eugenijus Pajarskas, Nijolė Vanagienė, Anykščių bendruomenės  centro vadovė Rita Bartašienė,  Šerių, Svėdasų, Ažuožerių bendruomenių vadovai Daiva Bakšienė, Jolita Paškonienė, Algimantas Gudelis, Naujųjų Elmininkų ir Andrioniškio bibliotekų bibliotekininkės (jos kartu ir bendruomenių pirmininkės) Diana Šermukšnienė ir Auksė Žukienė, Ažuožerių, Kurklių, Svėdasų bibliotekų bibliotekininkės Daiva Agafanovienė, Danguolė Kavaliauskienė, Elena Bublienė, Anykščių kultūros centro etnografė Regina Stumburienė, laikraščio „Šilelis“ redaktorė Audronė Pajarskienė.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija