Atnaujintas 2009 m. balandžio 1 d.
Nr. 26
(1718)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Baltijos šalių vadovai pagerbė laisvės kovotojus

Baltijos šalių vadovai pagerbė Lietuvos
laisvės kovotojų atminimą

Kaip pranešė Prezidento spaudos tarnyba, kovo 27 dieną, minint Lietuvos narystės Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje (NATO) penktąsias metines, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai Valdas Adamkus, Valdis Zatleras ir Tomas Hendrikas Ilvesas apsilankė Minaičių kaime esančioje sodyboje, kurioje 1949 m. vasario 16 dieną buvo pasirašyta Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio tarybos Nepriklausomybės deklaracija. Baltijos valstybių vadovai padėjo gėlių prie paminklo LLKS Nepriklausomybės deklaracijos signatarams atminti.


Agentai smogikai – tarsi teigiami herojai

Gintaras VISOCKAS

Kovo 11-ąją viena Lietuvos televizija parodė dokumentinį filmą „Smogikai“. Tas filmas ne man vienam paliko slogų įspūdį. Galbūt toks įspūdis susidarė todėl, kad tą dieną žiūrėjome sutrumpintą kelių dalių filmo variantą. Tie, kurie  visą šį filmą per kitą televiziją žiūrėjo anksčiau, ko gero, jo taip blogai nevertina. Bet šį „sutrumpintą“ filmo variantą išdavikišku, antilietuvišku, šlykščiu, demagogišku vadino daugelis mano pažįstamų, skambinusių ir primygtinai prašiusių rašyti kritinę recenziją. Štai vieno istoriko, kuris, deja, dėl šiandien užimamų specifinių pareigų negali nurodyti nei savo pavardės, nei vardo, – laiškas. Pateikiu tik keletą labiausiai atmintin įstrigusių to laiško detalių.


Griūvanti energetika: be išeities?..

Praėjusios savaitės antradienį,
kovo 24 dieną, Seime svarstant
„Leo LT“ klausimą, piketą surengė
Jungtinis demokratinis judėjimas
Arūno MATUKO nuotrauka

Dabar dėl energetikos Lietuvoje viskas taip susipynė į kamuolį, kad jį išvynioti vargu ar lengvai įmanoma. Į Briuselį dažnai važinėjantis premjeras atveža vieną po kitos džiugias, bet greičiau nedžiugias, žinias apie „tuoj tuoj“ ateisiančią paramą elektros tiltui į Švediją nutiesti, kas greitai pranyksta kaip dūmas. Elektros tiltas iš Švedijos – regioninis projektas: jis negali būti įgyvendintas, kol nėra bendros Baltijos šalių energijos rinkos. Juk visiškai nesvarbu, į kurią šalį kabelis ateis – Latviją ar Lietuvą, svarbu, kad būtų integruota elektros rinka. Todėl neišsiaiškinus šių klausimų, net Lietuvos premjerui reikalaujant pinigų skirti tik Lietuvai, Europos Komisija (EK) to nedaro (nors pats premjeras vis stengiasi įrodinėti, kad pinigai gauti, ir, kad jam labai padeda eurokomisarė, finansų žinovė D. Grybauskaitė). Iš pradžių buvo žadėta net 5 mlrd. eurų parama, bet dabar apsistota ties realesne – 175 mln. eurų dydžio parama. Tačiau, kaip pasirodo, parama bus suteikta tik po to, kai bus parengti ir realizuoti konkretūs projektai, o šalimis – paramos gavėjomis greičiausiai taps Švedija, Latvija ir Lietuva.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija