Atnaujintas 2009 m. balandžio 3 d.
Nr. 27
(1719)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kunigas – tarp Lietuvos šviesuolių

Rūta Averkienė

Kun. Pranciškus Čivilis
ir garbingą apdovanojimą
jam įteikęs Algirdas Gaižutis
Autorės nuotrauka

Vilniaus Rotušėje buvo apdovanoti Lietuvos šviesuoliai. Džiugu, kad šiame gražiame ir prasmingame renginyje pagerbtas ir Senosios Varėnos klebonas kunigas Pranciškus Čivilis.

 Minint Lietuvos vardo tūkstantmetį, šią prasmingą akciją sugalvojo M. K. Čiurlionio fondas, siekdamas atrasti ir apdovanoti žmones, kurie savo kasdieniu darbu paminklosaugos, kultūros paveldo, švietimo srityse daug nusipelnė Lietuvai, jos kultūrai, liaudies meno tradicijų puoselėjimui. Lietuvos šviesuoliams įteikti Lietuvos dailės akademijos studentų sukurti keramikos darbai.

Kunigui P. Čiviliui apdovanojimą įteikęs VPU rektorius, akademikas, menotyrininkas Algirdas Gaižutis sakė, kad jam ypač malonu sveikinti kunigą Pranciškų Čivilį kaip dvasinį mokytoją, kurio sielos šviesa padeda jį pažįstantiems žmonėms dvasiškai tobulėti. Kunigą pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė ir Senosios Varėnos jaunimas.

Dėkodamas už garbingą apdovanojimą kunigas sakė, kad šis apdovanojimas priklauso visiems Varėnos krašto žmonėms: „Dzūkijos krašto žmonės yra nuostabūs savo prigimtimi, iš jų ir išmokau dar labiau mylėti artimą. Man teko laimė vyskupo paskyrimu gyventi ir dirbti krašte, kuriame gimė M. K. Čiurlionis. Kokia graži būtų Lietuva, jeigu čiurlioniška, krikščioniška dvasia apsigyventų kiekviename iš mūsų“.

Renginyje buvo pasveikintas dvidešimt vienas meno, mokslo, švietimo ir verslo sričių atstovas, labiausiai nusipelnęs savo darbais ir veikla bei žavintis savo dvasiniu švytėjimu. Tarp jų ir profesorius Vytautas Landsbergis, akademikas Leonardas Sauka, aktorė Nelė Savičenko bei savo kraštą garsinantys liaudies muzikantai, tautodailininkai, meno vadovai, režisieriai, mokytojai.

„Jūs esate Lietuvos šviesa, tai, ko mums šiandien labiausiai reikia“, – sveikindamas šviesuolius sakė kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, šviesuoliams prasmingos veiklos linkėjo M. K. Čiurlionio fondo direktorė Stasė Štarienė.

Renginio dalyviams surengta įspūdinga poezijos, muzikos ir dailės šventė. Vakarą vedė aktorius, režisierius, Lietuvos valstybinio jaunimo teatro vadovas Algirdas Latėnas, skaitęs M. K. Čiurlionio poeziją, Pauliaus Širvio, Antano Strazdelio eiles. Muzikos programą pristatė Klaipėdos orkestras „Camerata Klaipėda“. Pritariant orkestrui grojo smuikininkas Vilhelmas Čepinskis. M. K. Čiurlionio, M. K. Oginskio, V. A. Mocarto, G. Rosinio ir kitų žymių kompozitorių kūrinius atliko Vaida Genytė, Liudas Mikalauskas ir Deividas Norvilas, buvo pristatyta dailininko Rimo Zigmo Bičiūno tapybos darbų paroda.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija