Atnaujintas 2009 m. balandžio 3 d.
Nr. 27
(1719)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Medikams – apie šv. Brunoną

Džiuljeta Kulvietienė

KMU kapelionas kun. Ričardas Banys
ir VDU KTF Bažnyčios istorijos
dėstytojas doc. Artūras Grickevičius

Kauno medicinos universiteto Profesorių klube vyko Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirta paskaita-diskusija „Šv. Brunonas ir Lietuva“. Visus pasveikinęs KMU kapelionas kun. Ričardas Banys džiaugėsi, kad paskaita surengta būtent tą dieną, kai žemiškąją kelionę baigė šv. Brunonas, o aprašant šią netektį į istorinius šaltinius pirmą kartą pateko ir Lietuvos vardas.

Paskaitą skaitė ir diskusiją vedė VDU Katalikų teologijos fakulteto Bažnyčios istorijos dėstytojas doc. Artūras Grickevičius. Mokslininkas apžvelgė šv. Brunono gyvenimo įvykius, aptarė to meto geopolitinę padėtį. Docentas kalbėjo apie istorinių šaltinių patikimumą, argumentuotai paneigė populiarioje spaudoje pasirodžiusią publikaciją apie Kvedlinburgo metraščio atsiradimą, kurioje teigiama, kad jį parašiusios vienuolės benediktinės. Metraščio originalas neišliko iki mūsų dienų. Drezdeno valstybinėje bibliotekoje saugoma XVI a. pirmosios pusės kopija.

Doc. A. Grickevičius atkreipė dėmesį, kad istoriniai šaltiniai nurodo šv. Brunono mirties vietą – Rusijos ir Lietuvos pasienį, bet nenurodo, kad pakrikštyti žmonės buvę lietuviai. Tai gera žinia lietuviams – ne mūsų protėviai nužudė šv. Brunoną. Nuo VII amžiaus valdovai suprato krikščionybės skleidimą kaip savo politinės įtakos plėtimą ir ėmė tuo naudotis. Karingasis apaštalavimas XI amžiuje buvo paplitęs: daugelis valdovų krikštijo nukariautas tautas. Šv. Brunono atvejis – taikaus apaštalavimo pavyzdys, nes 18 „saviškių“ – nėra jį lydėję kariai. Tai veikiausiai buvo vienuoliai.    

Po paskaitos doc. A. Grickevičius atsakė į klausimus, o KMU sielovados koordinatorė Svetlana Adler-Mikulėnienė įteikė doc. A. Grickevičiui atminimo dovanėlę su KMU simbolika.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija