Atnaujintas 2009 m. balandžio 3 d.
Nr. 27
(1719)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Ministras dovanojo... viltį

Vytautas Bagdonas

Pas ūkininkus Vaičionius (iš kairės):
ministras Kazys Starkevičius,
meras Sigutis Obelevičius,
ūkininkai Virginijus ir Jolita
Vaičioniai, Seimo narys Antanas Baura,
administracijos direktorius
Vilius Juodelis

Kovo viduryje Anykščių rajone lankėsi žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ir Nacionalinės mokėjimo agentūros prie ŽŪM direktoriaus pavaduotojas Vytas Lopinys, taip pat šios ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius. Ministerijos atstovus kartu su rajono vadovais sutiko savivaldybėje ir anykštėnas Seimo narys Antanas Baura.

Pirmiausia svečiai susitiko su žemdirbių organizacijų atstovais, ūkininkais, žemės ūkio bendrovių vadovais, seniūnų pavaduotojais. Susitikime dalyvavo ir Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, vicemeras Donatas Krikštaponis, savivaldybės administracijos direktorius Vilius Juodelis, administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Patumsis, rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Antanas Katliorius.

Pasak žemės ūkio ministro, jis kiekvieną savaitę aplanko po porą rajonų. Prieš atvykdamas į Anykščių rajoną, ministras lankėsi Švenčionių rajone ir Klaipėdos krašte. Jis pats, būdamas ūkininku, gerai žino žemės ūkio problemas: „Aš ūkininku buvau, esu ir būsiu, o ministru būsiu, kiek tauta pasitikės. Todėl visada gyniau ir ginsiu sodiečių reikalus. Tačiau ministro poste dirbu dar tiktai trejetą mėnesių. Todėl neįmanoma visko pertvarkyti, perdaryti, atitaisyti, ko pridaryta ar visai nepadaryta per 18 metų, dirbant ankstesniems ministrams. Duokite man padirbėti bent vienerius metus“, – nuoširdžiai kalbėjo svečias. Ministras pasidžiaugė, kad nuo kovo pradžios įsigaliojo jo pasirašytas įsakymas dėl supaprastinto paraiškų teikimo, tad ūkininkams, norintiems įsigyti naujos technikos, užbaigti pradėtas statybas, tai padaryti galima greičiau ir paprasčiau. Vos atsiradus galimybei teikti supaprastintas paraiškas, jau gauta 40 paraiškų 4,5 mln. litų sumai. Įgyvendinamas ir naujas įsakymas dėl paramos žemės ūkiui intensyvinimo. Netolimoje ateityje žemdirbiai galės skolintis ne tiktai iš bankų, bet ir iš kitų juridinių asmenų, pavyzdžiui, net iš tų pačių bendrovių, parduodančių žemės ūkio techniką. Atsiras galimybė, įgyvendinant įvairias žemės ūkio programas, skolintis ir iš fizinių asmenų. Ministras ragino vietos veiklos grupes, kaimo bendruomenes aktyviau dalyvauti „Leader“ programoje, nes yra reali galimybė gauti lėšų infrastruktūros plėtrai. Siekiama, kad toji parama neaplenktų miestelių, kaimų, kur galima būtų įrengti vandens nugeležinimo įrangą, kanalizaciją ir pan. Kalbėdamas itin skaudžia tema – apie pieno supirkimo kainas – ministras negailėjo kritikos ir pieno perdirbėjams, ir antkainius keliantiems prekybininkams, ir buvusios Vyriausybės vykdytai politikai, dėl kurios žemdirbys atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje. Šioje srityje irgi jau kai kas daroma, nors sunku viską iš karto pakeisti. Tačiau jau sumažinti pieno produktų srautai į Lietuvą iš kaimyninės Latvijos. „Sunku broliams latviams, betgi ir mums nelengva. Reikia mums ginti ir palaikyti savo šalies rinką“, – kalbėjo ministras. Jis taip pat siūlė žemdirbiams aktyviau burtis į kooperatyvus, steigti pieno perdirbimo įmonėles, gaminti pieno produktus ir juos pardavinėti šalies gyventojams. Galima būtų pardavinėti pieną mokykloms, vaikų darželiams, ligoninėms ir kitam viešajam sektoriui tiesiogiai, be jokių tarpininkų...

Susitikimo dalyviai pateikė ministrui daug įvairių klausimų, į kuriuos sulaukta konkrečių paaiškinimų, atsakymų. Žinoma, ne visi atsakymai galėjo patenkinti ūkininkus. Antai į ūkininko priekaištus dėl pernelyg didelių mokesčių, kuriais dabar „apkrauti“ žemdirbiai, ministras K. Starkevičius atsakė, kad „dabartinė mokesčių sistema – nėra našta žemdirbiams. Žemdirbiai irgi privalo turėti socialines garantijas, o lėšos juk nekrenta iš dangaus, jas galima surinkti tiktai mokesčių pavidalu. Mokėdami mokesčius, galėsime būti lygiaverčiai partneriai, sumažės priešprieša tarp kaimo ir miesto – juk miestiečiai ne kartą yra reiškę priekaištus, kad kaimiečiai nemoka mokesčių...“

Aktualiais žemdirbiams klausimais susitikime kalbėjo ir Seimo narys Antanas Baura, pats asmeniškai ne vienerius savo gyvenimo metus paskyręs žemės ūkiui, kaimo problemoms....

Po susitikimo savivaldybėje svečiams iš sostinės buvo organizuota pažintinė ekskursija. Svečiai, lydimi Anykščių rajono mero S. Obelevičiaus, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus V. Juodelio, žemės ūkio skyriaus vedėjo A. Katlioriaus, taip pat Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko R. Šidlos bei Anykščių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo D. Žiogelio, lankėsi Senųjų Elmininkų kaime, kur neseniai po rekonstrukcijos pradėjo veikti „Elmos“ žemės ūkio bendrovės galvijų kompleksas. Svečius sutikęs UAB „Jaros agrokompleksas“ ir „Elmos“ žemės ūkio bendrovės vadovas Vytautas Sriubas aprodė rekonstruotą fermą, neseniai įrengtą srutų rezervuarą, jaukias darbuotojų buitines patalpas. Pasak pirmininko, šioje fermoje laikoma 170 žalųjų veislės karvių, dar 250 juodmargių yra Naujųjų Elmininkų galvijų komplekse. Bendrovė valdo 940 ha žemės, iš kurių 500 ha sudaro pievos, užsiaugina grūdinių kultūrų, kukurūzų, apsirūpina savais pašarais. Turi malūną su specialiu maišytuvu, tad pasigamina ir kombinuotų pašarų. Senos fermos rekonstrukcijai, kainavusiai per 2 mln. litų, dalis lėšų gauta iš ES struktūrinių fondų.

Apsilankyta ir Svėdasų seniūnijos Kraštų kaimo ūkininkų Virginijaus ir Jolitos Vaičionių pieno ūkyje. Vaičionių fermoje dabar laikoma 80 melžiamų karvių, tiek pat telyčių. O pradėjo ūkininkauti 1998-aisiais nuo... vienintelės karvės senutėliame tvarte. Padedant Kaimo rėmimo fondui, kitoms struktūroms, buvo pastatytas modernus tvartas su šiuolaikiška įranga, įsigyta įvairios technikos. „Mūsų pieno ūkis sertifikuotas, garantuojame už kokybę“, – didžiuodamasis svečiams tvirtino vienas geriausių ir perspektyviausių Anykščių rajono ūkininkų Virginijus Vaičionis.

 Anykštėnai aprodė ir Piktagalio kaime sėkmingai veikiančią rapso perdirbimo įmonę – UAB „Jaros rapsas“ ir Ažuožerių kaime gyvuojančią UAB „Ažuožerių sodai“.

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija