Atnaujintas 2009 m. balandžio 8 d.
Nr. 28
(1720)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Raginama aukoti Šventajai Žemei

Mindaugas BUIKA

Grupė naujų Šventosios Žemės
pranciškonų kustodijos narių
duoda vienuolinius įžadus
Jeruzalės Šv. Išganytojo bažnyčioje

Didžiosios savaitės rinkliavų liturginė reikšmė

Laukiant popiežiaus Benedikto XVI vizito į Šventąją Žemę, gilesnę prasmę įgyja Vatikano kasmetinis paraginimas per Didžiosios savaitės apeigas (ypač per Didžiojo ketvirtadienio Paskutinės vakarienės šv. Mišias ir Didžiojo penktadienio Viešpaties Kančios liturgiją) surinktas aukas skirti paremti Kristaus gimtųjų ir apaštalavimo vietų krikščionis. Dėl neseniai vykusių kovų išskirtinis dėmesys šioje dosnumo akcijoje sutelkiamas į sugriauto Gazos ruožo katalikus, kurie patiria sunkius išbandymus siekdami užtikrinti vienintelės ten egzistuojančios Šventosios Šeimos parapijos veiklą.

Šiam reikalui skirtame Rytų Bažnyčių kongregacijos prefekto kardinolo Leonardo Sandrio laiške pasaulio vyskupams teigiama, kad „Visuotinė Bažnyčia yra labai susirūpinusi nestabilia padėtimi Artimuosiuose Rytuose“. Kovo 25 dienos dokumente nurodoma į Rytų Bažnyčių patriarchų bei didžiųjų arkivyskupų paraginimus dėl taikos regione atkūrimo, pasinaudojant Dievo Žodžio mokymu, įskaitant apaštalo šv.  Pauliaus patvirtinimą, kad „Kristus yra mūsų taika“ (Ef 2, 14).

Popiežiaus Benedikto XVI kelionė į Šventąją Žemę, kuri turėtų įvykti gegužės 8–15 dienomis, taip pat pabrėžia būtinumą viso pasaulio krikščionims skatinti susitaikymą bei rodyti viešą nepakantumą smurto proveržiams. Naujametiniame susitikime su prie Šventojo Sosto akredituotais diplomatais Šventasis Tėvas, primindamas dramatiškus įvykius Gazoje, kalbėjo: „dar kartą pabrėžiu, jog karinės priemonės nėra sprendimas, ir smurtas, kad ir iš kurios pusės jis pasirodo, kad ir kokias formas jis įgyja, turi būti griežtai pasmerktas“.

Šventojoje Žemėje krikščionys sudaro nedidelę dalį vietos gyventojų. Nuolatiniai konfliktai, religinio nepakantumo apraiškos, taip pat ekonominiai sunkumai skatina tolesnę jų emigraciją. Kardinolas L. Sandris savo laiške kalba apie realų pavojų, jog „krikščionybės lopšys“  Palestina gali likti visai be krikščionių. Pastaraisiais metais pagausėjusios ir Bažnyčios labai skatinamos piligrimystės į Šventąją Žemę palaiko vietos krikščionis dvasiškai bei medžiagiškai. Tokiomis nuostatomis reikia vadovautis ir rengiant specialias rinkliavas  vargstantiems regiono tikintiesiems.

Rytų Bažnyčių kongregacijos prefektas laiške taip pat priminė popiežiaus Benedikto XVI mokymą, kad visų tikinčiųjų dėmesys Šventajai Žemei turi aiškų evangelinį pagrindą. Tas pats pasakytina ir apie aukas bei kitokią paramą – apie tai Šventasis Tėvas kalbėjo vienoje savo bendrųjų audiencijų praėjusį rudenį aptardamas apaštalo šv. Pauliaus laiškus. Viename jų Tautų apaštalas ragino naujas jo įkurtas bendruomenes rengti rinkliavas Jeruzalės vargingiesiems. Tokia parama yra savotiškas skolos grąžinimas Palestinos Motinai Bažnyčiai, iš kurios esame gavę Evangelijos dovaną, aiškino popiežius Benediktas XVI. Taip meilės tarnystė renkant aukas Šventosios Žemės krikščionims įgyja ir savotišką liturginę reikšmę.

Patvirtinęs Romos vyskupo rūpestį Šventąja Žeme ir paraginimus visiems pasaulio krikščionims prisidėti prie brangių šventųjų vietų išlaikymo, kardinolas L. Sandris reiškia įsitikinimą, jog „visi mūsų katalikų vyskupai dosniai parems“ tokią iniciatyvą. Jis taip pat perduoda Popiežiaus padėką ir minėjimą maldose tų, kurie suvokia „tradicinės rinkliavos pro Terra Sancta“ svarbą bei joje dalyvauja.

Finansuojami socialiniai ir kultūriniai projektai

Kartu su paraginimu dėl Didžiosios savaitės rinkliavų Rytų Bažnyčių kongregacijos prefektas kardinolas L. Sandris vyskupams nusiuntė jo dikasterijos ir Šventosios Žemės pranciškonų kustodijos parengtą ataskaitą apie 2008 metais gautų aukų panaudojimą. Kaip visada ši ataskaita sudaryta iš dviejų dalių: pirmojoje apžvelgti šventųjų vietų renovacijos ir infrastruktūrų vystymo projektai, o antrojoje pristatoma finansinė parama pačioms krikščionių bendruomenėms, šeimoms ir švietimo bei studijų įstaigoms.

Restauracijos darbai buvo atliekami Apsilankymo šventovėje Ain Kareme, Šv. Lozoriaus vienuolyne Betanijoje ir konservuojamos archeologinės iškasenos Magdaloje. Taip pat  vykdytas svarbus seisminių tyrimų projektas prie Šventojo Kapo bazilikos Jeruzalėje ir piligrimų aptarnavimo centro atstatymas prie Getsemanės šventovės. Jeruzalėje taip pat buvo remontuojami dar 1955 metais pastatyti globos namai vienuoliams, visą gyvenimą paskyrusiems tarnystei krikščionims ir piligrimams Šventojoje Žemėje.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad Rytų Bažnyčių kongregacija rūpinasi kunigų ir seminaristų iš Šventosios Žemės studijų Romos katalikiškuose universitetuose finansavimu. Taip pat buvo užmokėta už 300 jaunų žmonių studijas vietiniuose regiono (Betliejaus, Jeruzalės, Haifos, Amano ir kt.) universitetuose. Siekiant, kad tuos universitetus baigę jauni specialistai pasiliktų Šventojoje Žemėje, kustodija moka nemažas dotacijas juos įdarbinusioms vietinėms kompanijoms bei institucijoms (net iki dviejų trečdalių atlyginimo pirmaisiais darbo metais), taip pat pagal atskiras programas remiami amatininkai bei praradusieji darbo vietas.

Betliejuje veikiantis Pranciškonų šeimos centras kartu su vietine „Caritas“ organizacija derina socialinės paramos teikimą šimtams Palestinos krikščionių šeimų. Ekonominiuose sunkumuose atsidūrusioms šeimoms iš dalies ar visiškai padengiamos sveikatos apsaugos išlaidos (vaistai ir gydymas ligoninėse), taip pat atliekami butų remontai ar statomi nauji toms jaunoms šeimoms, kurios gauna mažas ar nepakankamas pajamas. (Pastatyta 20 butų Betliejuje ir 124 butai Džafoje, suremontuoti namai Jeruzalės senamiestyje.)

Tarp kitų kultūrinio pobūdžio projektų, kuriuos iš 2008 metais suaukotų lėšų parėmė Šventosios Žemės kustodija, ataskaitoje nurodomas Biblijos studijų ir archeologijos centro Jeruzalėje išlaikymas. Taip pat minimas naujos apaštalavimo formos – Pranciškonų žiniasklaidos centro finansavimas bei rėmimas Magnificat instituto, kuris Jeruzalėje rengia sakralinės muzikos ir kitų kultūros sričių profesionalus. Remiami svarbūs krikščioniški projektai ir Palestinai kaimyninėse šalyse – Sirijoje ir Libane. Ataskaitoje ypač išskirtas naujas Šv. Pauliaus memorialas  Damaske (Sirija), kur įvyko Tautų apaštalo atsivertimas. Taip pat finansuojami darbai pranašo Mozės mirties vietoje (ant Nebo kalno Jordanijoje) prie neseniai atrastos memorialinės bazilikos liekanų.

Kiekvienais metais Rytų Bažnyčių kongregacija priima Gavėnios apeigose surinktas pinigines aukas tiesiogiai iš šalyse reziduojančių apaštališkųjų nuncijų. Lėšos pagal procentinius apskaičiavimus ir subsidijų poreikius yra paskirstomas Šventosios Žemės ordinarams, vienuolijoms ir kitoms bažnytinėms institucijoms, atsakingoms už šventųjų vietų priežiūrą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija