Atnaujintas 2009 m. balandžio 8 d.
Nr. 28
(1720)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tragiškosios istorijos tarpsnio atspindžiai

Algimantas ZOLUBAS

Lietuvos aviacijos patriarchas, dimisijos pulkininkas leitenantas Viktoras Ašmenskas, kuriam vasario 19 dieną sukako 97-eri, vis dar tebėra darbingas, nes dar ne viskas, ką išsaugojo atmintis, ne viskas, kas rūpi šiam Lietuvos metraštininkui, ką išsaugojo valstybės ir asmeniniai archyvai, išnagrinėta, užfiksuota. Ne veltui garsus psichologas teigė, kad pensinis amžius – išminties aušra (būna dar rytas, diena ir vakaras – tolumoje). Ne dėl sveikatos stokos ar amžiaus iki pensinio amžiaus pasitraukė nuo lėktuvo vairo šis garbingas lakūnas. Jis sulaukė garbaus amžiaus, o Lietuvai atgavus Nepriklausomybę pasinėrė į tragiškosios Lietuvos istorijos tarpsnį, kurią pats liudija prisiminimais, profesionaliai analizuoja archyvinę medžiagą. Greta rašinių ir knygų aviacijos tema, 1997 metais pasirodė V. Ašmensko monografija „Generolas Vėtra“ apie Jono Noreikos, teisininko, prozininko novelisto, publicisto, antinacinio ir antisovietinio pogrindžio dalyvio, Lietuvos tautinės tarybos įkūrėjo, gyvenimą bei veiklą ir žemiškos jo kelionės pabaigą Tuskulėnuose.

Savo prisiminimus ne apie save, o apie kartu kalėjusius jaunuolius, apie Lietuvos patriotų, dirbusių sovietinio saugumo struktūroje, veiklą ir tragišką likimą V. Ašmenskas papasakojo 2006 metais išleistoje knygoje „KGB spąstuose“.

Pernai išleistas antras pataisytas V. Ašmensko knygos „Didžiosios tautos aukos“ (pirmoji laida – 2006 m.) leidimas. Autorius, argumentuodamas autentiškais dokumentais, supažindina su dviem būdingomis politinėmis (aštuoniolikos ir penkiolikos) grupinėmis byloms bei LAF štabo žūties byla, su žiaurumais, kuriuos kalėjimuose, lageriuose, tremtyje patyrė iškilūs Lietuvos veikėjai pirmosios sovietų okupacijos metais, nors buvo nuteisti ir išvežti be teismo.

Lakūnas veteranas, rašytojas. Jis savo visuomeniškumu yra sektinas pavyzdys dabartinei inteligentijai: pakviestas mielai susitinka su jaunimu, yra valstybinių švenčių, minėjimų dalyvis, gyvu žodžiu liudija vos ne šimtmečio senumo Lietuvos įvykius, nuotaikas. Už nuopelnus Lietuvai ir Lietuvos sportinei aviacijai V. Ašmenskas 1996 metais apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino I laipsnio medaliu, 1993 metais – Dariaus ir Girėno medaliu, 1999 metais – Kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu, 1994 metais – Tarptautinės aeronautikos federacijos medaliu „Už nuopelnus aviacijos sportui“, 2002 metais – garbės ženklu „Plieno sparnai“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija