Atnaujintas 2009 m. balandžio 10 d.
Nr. 29
(1721)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Įšventintas kunigas

Klier. Andrius TARVIDAS

Ką tik įšventintas
kun. Viktoras Dirvonskis

Kovo 18 dieną Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje iškilmingų šv. Mišių metu kunigu įšventintas diakonas, Telšių vyskupijos kurijos sekretorius Viktoras Dirvonskis, kuriam šventimus suteikė Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ. Tą dieną Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje vyko vyskupijos kunigų susirinkimas.


Pristatė  knygą ir parodą

Bronius VERTELKA

Dėmesio nestokojo savamokslė
tapytoja Irena Šaduikytė (viduryje)

Kovo 22-osios popietę Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros parapijos salėje buvo pristatyta dr. Onos Narušytės-Januševičienės knyga „Su darbu ir malda“ ir Aldonos  Šimeliūnienės bei Irenos Šaduikytės kūrybos paroda. Tai pirmasis Panevėžio vyskupijos „Caritas“ ir moterų katalikių draugijos renginys, skirtas „Caritas“ įkūrimo 20-čiui.

Su praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusia knyga  supažindino dr. Aldona Kačerauskienė. Mintis išleisti knygą kilo s. Albinai Pajarskaitei. Ji į pagalbą pasikvietė vilnietę mokslininkę, gerai pažinojusią O. Narušytę-Januševičienę, kuri jai dėstė vokiečių kalbą.


Atleisti?

Eglė PEREDNYTĖ

Tarpusavio santykių konsultantė
iš Prancūzijos Mary Maker
Autorės nuotrauka

„Niekas mūsų taip nemoko, kaip santykiai su kitu žmogumi“, – teigė Mary Maker, tarpusavio santykių konsultantė iš Prancūzijos. Mary išsitraukusi spalvotą kaspiną pakviečia iš salės vyrą ir paduoda jam vieną kaspino galą, paskui moteriai paduoda kitą kaspino galą: „Jūs esate atsakingas tik už savąjį kaspino galą, tik už savąjį. Kiekviename santykyje su kitu esate atsakingas tik už save“.


Dvasinės traukos centras

Dr. Aldona Kačerauskienė

Retas vilnietis, besidomintis dvasine kultūra, nežino Šv. Kryžiaus namų, esančių šalia Arkikatedros Bazilikos, pačiame sostinės centre. Šios sakralios vietos istoriją pasakoja Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserų kongregacijos sesuo Onutė. Istorija siekia XIII–XIV amžius, kai į Lietuvą atvyko pirmieji pranciškonai. Nesupratę jų misijos pagonys septynis vienuolius nužudė ant Trijų kryžių kalno, o kitus septynis būtent šioje vietoje. Pasakojama, kad toje vietoje ištryško šaltinėlis. Kankinių atminimui buvo pastatytas kryžius, medinė koplytėlė, o 1543 metais ją pakeitė mūrinė. Į Vilnių buvo pakviesti vienuoliai bonifratrai, pagarsėję ligonių gydymu. Jiems buvo atiduota pranciškonų krauju aplaistyta vieta.  XVII a. viduryje bonifratrai čia įkūrė bažnyčią ir ligoninę. Tarp jų buvo išsilavinusių medikų, kurie priglausdavo net psichikos negalią turinčius žmones. Manyta, kad trykštantis šaltinėlis yra stebuklingas, jo vanduo turi gydomąją galią, ypač padeda sergant akių ligomis. Gailestingieji broliai ne tik gydė – jie rūpinosi vargšais. Prieš Antrąjį pasaulinį karą vienuoliai iš Lietuvos pasitraukė. Bažnyčia buvo uždaryta, vienuolyno ir ligoninės pastatuose apsigyveno žmonės. Pastatų niekas neprižiūrėjo ir ilgainiui ten nebebuvo galima gyventi, tada ansamblis buvo paverstas sandėliu. Tik atkūrus Lietuvos nepriklausomybę bažnyčios ir vienuolyno atstatymo darbais ėmė rūpintis Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserys. Daug sumanumo, energijos ir pasišventimo parodė ses. Ignė Marijošiūtė, atvykusi iš JAV.


Lietuvių ir ukrainiečių ryšiai

Alfredas Guščius

Kovo 1 dieną Vilniaus Švč. Trejybės (Rytų apeigų katalikų) bažnyčios parapijos salėje po šv. Mišių, kurias aukojo kun. Pavlo Jachimec, OSBM, tikintieji pasidžiaugė Vilniaus ukrai-niečių bendrijos pirmininkės Natalijos Šertvytienės gautu Ukrainos valstybiniu apdovanojimu (III laipsnio ordinu „Už nuopelnus“). Renginyje, kaip įprasta, dalyvavo ir lietuviai. Itin glaudų ryšį su ukrainiečiais  tiek Lietuvoje, tiek ir Ukrainoje palaiko istorikė dr. Aldona Vasiliauskienė, kuri taip pat yra gavusi Ukrainos valstybinį apdovanojimą (2006 m. jai buvo įteiktas Kunigaikštienės Olgos III laipsnio ordinas).


Tautinės vertybės istorijoje ir dabartyje

Benjaminas ŽULYS

Kauno Paminklinėje Prisikėlimo bažnyčioje kovo 14 dieną buvo aukojamos šv. Mišios už Lietuvą, jos dabartį ir ateitį, už tautines vertybes. Parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius homilijoje akcentavo dorą, meilę ir nuodėmes, o paskui pakvietė tikinčiuosius į bažnyčios konferencijų salę pokalbiui apie Lietuvos tautines vertybes tūkstantmečio istorijoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija