Atnaujintas 2009 m. balandžio 10 d.
Nr. 29
(1721)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pristatė  knygą ir parodą

Bronius VERTELKA

Dr. Aldona Kačerauskienė (kairėje)
Panevėžyje rado bendraminčių

Dėmesio nestokojo savamokslė
tapytoja Irena Šaduikytė (viduryje)

Kovo 22-osios popietę Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros parapijos salėje buvo pristatyta dr. Onos Narušytės-Januševičienės knyga „Su darbu ir malda“ ir Aldonos  Šimeliūnienės bei Irenos Šaduikytės kūrybos paroda. Tai pirmasis Panevėžio vyskupijos „Caritas“ ir moterų katalikių draugijos renginys, skirtas „Caritas“ įkūrimo 20-čiui.

Su praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusia knyga  supažindino dr. Aldona Kačerauskienė. Mintis išleisti knygą kilo s. Albinai Pajarskaitei. Ji į pagalbą pasikvietė vilnietę mokslininkę, gerai pažinojusią O. Narušytę-Januševičienę, kuri jai dėstė vokiečių kalbą.

Dr. O. Narušytė-Januševičienė buvo paskutinė nepriklausomos Lietuvos moterų katalikių sąjungos pirmininkė, bendradarbiavo katalikiškoje spaudoje. Gimusi JAV, su tėvais grįžo į Lietuvą, baigė Vytauto Didžiojo universitetą. Studijavo sociologijos mokslus Italijoje ir Prancūzijoje, čia apsigynė daktaratą. 1940 metais pasirodė O. Narušytės-Januševičienės knyga „Motinos mokykloje“, tačiau visą tiražą sunaikino sovietinė valdžia. Išsaugotą vieną knygos egzempliorių  autorė davė paskaityti A. Kačerauskienei. Dar vienas egzempliorius yra  Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje. 2006 metais O. Narušytė-Januševičienė šventė savo 100-ąjį gimtadienį, o mirė eidama 102-uosius metus.

Knygoje pateikti dr. O. Narušytės-Januševičienės dienoraščiai, straipsniai apie ją, jos knyga „Motinos mokykloje“. Ant viršelio – dailininkės Domicelės Tarabildienės piešinys, kuris buvo ir ant pirmojo knygos leidimo viršelio.

Renginio metu buvo skaitomos ištraukos iš knygos, pristatyta vyskupijos „Caritas“ darbuotojos Aldonos Šimeliūnienės rankdarbių ir pensininkės Irenos Šaduikytės tapybos darbų paroda, grojo ir dainavo kanklininkių ansamblis „Sigutė“.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija