Atnaujintas 2009 m. balandžio 17 d.
Nr. 30
(1722)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Didžiojo penktadienio Kančios pamaldos

Kryžiaus Kelio eisenai vadovavo
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Didžiojo penktadienio vakarą Kauno Arkikatedroje Bazilikoje tikintieji dalyvavo Viešpaties kančios pamaldose. Šventojo Kristaus Kryžiaus pagerbimo liturgijai vadovavo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, SJ, Viešpaties kančios ir mirties istoriją skaitė prel. Vytautas Steponas Vaičiūnas, OFS. Per pamokslą arkivyskupas pakvietė pasvarstyti, kada kančia yra prasminga, kaip iš savo Viešpaties Jėzaus pavyzdžio išmokti priimti, apkabinti ir nešti savuosius kryžius. Ar dabartinis sunkmetis – tikrasis kryžius? Ar jis gali būti išganingas žmonėms, per Nepriklausomybės metus ne kartą klupdytiems ir klupusiems? Deja, pasak ganytojo žodžių, šis sunkmetis yra kryžius, tačiau be Nukryžiuotojo, pačių žmonių pasistatytas iš savo godumo, besaikio pinigų, daiktų, malonumų troškimo. Ganytojas atkreipė dėmesį į šiuolaikiniam žmogui iš prigimties būdingą kryžiaus baimę, bėgimą nuo kančios pačiais apgaulingiausiais ir jį patį pražudančiais būdais.


„Kad visa šeima skverbtųsi į tiesą...“

Inesė Ratnikaitė

Šiaulių vyskupas Eugenijus
Bartulis kalbėjo apie meilę

Kovo 21 dieną Šiauliuose vykusioje šeimos centrų konferencijoje buvo atvirai kalbėta apie šeimas, minėti ir skaudūs bei nerimą keliantys dalykai. Šių metų konferencijos tema – „Meilė: nuo eroso iki agapės“, ją organizavo Lietuvos šeimos centras bei Šiaulių vyskupijos šeimos centras.

Konferencijos svarbą pabrėžia kasmetinis vyskupų bei kardinolo dėmesys. Pradėdamas šeštąją konferenciją Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis kalbėjo apie meilę, kurią, pasak ganytojo, puikiai atskleidžia apaštalo Jono žodžiai: „Dievas yra meilė ir kas pasilieka meilėje, tas pasilieka Dieve ir Dievas pasilieka jame“ (1 Jn 4, 16). Žodis „erosas“ tarptautinių žodžių žodyne apibūdinamas kaip vyriškos valios skverbimasis į grožį, tiesą ir gėrį. „Jeigu kiekvienas vyras skverbsis į gėrį, į grožį, į tiesą, bus nuostabios šeimos ne tik Lietuvoj, bet ir visame pasaulyje“, – sakė vyskupas. Labai svarbu, kad šeimos galva ir visa šeima skverbtųsi į tiesą. Meilės kelias yra susivienijęs su šventumo sąvoka. Tokia yra Dievo valia, kad būtume šventi. Labai gera bus gyventi kiekvienam šeimoj, kai vyras ir žmona sieks šventumo, mokydami jo siekti ir savo vaikus. Jeigu taip nėra, tai ženklas, kad nutolome nuo šventumo šaltinio. Dar viena vyskupo išsakyta mintis: Jėzus myli per mane. Kai neiname Dievo valios vykdymo keliu, einame egoizmo keliu, ir ne kartą tas kelias veda į nuodėmę, klaidą. Pasekmės: skyrybos, skausmas, nelaimės. „Tai ne tik dviejų širdžių sudužimas, bet vaikučių nelaimė, jų gyvenimo traumos“, – sakė ganytojas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija