Atnaujintas 2009 m. balandžio 22 d.
Nr. 31
(1723)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Partizanų suvažiavimas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Šv. Mišių koncelebracijai vadovavo
kun. Artūras Kazlauskas (centre)
Autoriaus nuotraukos

Partizanai, ryšininkai ir jų
rėmėjai prie Kauno karininkų ramovės

Balandžio 18 dieną, šeštadienį, Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už žuvusius partizanus, ryšininkus ir rėmėjus. Koncelebracijai vadovavo kunigas Artūras Kazlauskas, dalyvavo monsinjoras Alfonsas Svarinskas, garbės kanauninkas Juozas Gražulis. Monsinjoras A. Svarinskas pamoksle partizanams linkėjo sveikatos, ilgų gyvenimo metų ir priminė, kad kova už laisvę ir teisingumą dar nebaigta, nes per du dešimtmečius Vilniaus Lukiškių aikštėje dar nepastatytas memorialas visų kartų kovotojams už laisvę ir nepriklausomybę. Šiemet švenčiame Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, o daug istorinių statinių neužbaigti – tarp jų ir Lietuvos valdovų žemutinė pilis.

Po Mišių žilagalviai laisvės kovotojai su apygardų vėliavomis žygiavo į Kauno karininkų ramovę.

Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) tarybos pirmininkas, dim. pulkininkas Jonas Čeponis perskaitė ataskaitinį pranešimą. Jis sakė: „Grūto parko „balvonų“ ekspozicija buvo greitai įrengta ir jau gražius pinigėlius renka... Labai ženklų ir reikalingą darbą atliko Lietuvos partizanai – pastatė paminklinį biustą Vytauto Didžiojo karo muziejaus panteone ketvirtajam Lietuvos prezidentui generolui Jonui Žemaičiui jo 100-ųjų gimimo metinių garbei. Partizanai tai padarė sudėtomis aukomis. Akibrokštas įvyko Tauragėje. Mat čia pastatytas „paminklas“ Kęstučio apygardos partizanams. Paguldytas akmens luitas, kuris atseit simbolizuoja „partizanų bunkerį“. Laisvės kovotojai pasipiktinę. Lietuvoje mokykla depolitizuota ir neturi Pasipriešinimo istorijos vadovėlių. Amerikos partizanų šalpos fondas pernai savo lėšomis 10 tūkst. egzempliorių tiražu išleido Nijolės Gaškaitės knygą „Pasipriešinimo istorija“, kuri išplatinta mokyklose. Labai dėkojame Amerikos lietuvių šalpos fondui už pagalbą. Mūsų sąrašinių partizanų, LLKS narių, teliko vos 258, o Laisvės kovos dalyvių 324. Vien pernai į Amžinybę palydėjome 34 LLKS narius...“

Lietuvos partizanų suvažiavimą sveikino Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Europos parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis. Pastarasis kreipdamasis į partizanus apžvelgė politinę padėtį Lietuvoje ir linkėjo laisvės kovotojams ir toliau būti Lietuvos kovos prieš grėsmes priešakyje. Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė priminė ekonominių ir politinių kliūčių įveikimo galimybes ir trukdžius, linkėdama partizanams stiprybės ir sveikatos įtvirtinant iškovotą Lietuvos laisvę ir nepasiduoti provokacijoms. Suvažiavimą sveikino prof. Ona Voverienė, publicistas Vilius Bražėnas, pulk. ltn. Albertas Dapkus, pulk. A. Dudavičius, buvęs KAM viceministras Edmundas Simanaitis, LŠS vadas pulk.ltn. Juozas Širvinskas, VRKS vadas dim. mjr. Bronius Girdvainis ir kiti garbingi svečiai. Buvo priimtos kelios rezoliucijos, išrinkta nauja taryba, naujai kadencijai perrinktas dimisijos pulkininkas Jonas Čeponis. Po suvažiavimo visi dalyviai vaišinosi kareiviška koše, bendravo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija