Atnaujintas 2009 m. balandžio 24 d.
Nr. 32
(1724)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Bandoma gaivinti astronomijos mokslą

Lietuvos astronomų sąjungos
narė lektorė Diana Krivcovaitė

Šiemet pasaulis mini Tarptautinius astronomijos metus. Astronomai profesionalai ir mėgėjai aiškina žvaigždėtojo dangaus paslaptis. Gaila, kad besidominčių astronomija atsiranda vis mažiau – galbūt žmonėms paprasčiausiai trūksta informacijos. Mokyklose astronomijos kursas neaprėpia platesnio diapazono, tad moksleiviai žinių gauna vis mažiau.

Dangus virš mūsų – tai tolimas megapasaulis, kuriame kas akimirką vyksta be galo nuostabūs ir sudėtingi reiškiniai. Ūkai, tolimosios galaktikos, kamuoliniai ir padrikieji žvaigždžių spiečiai, kometos ir asteroidai bei mūsų Saulės sistemos planetos, rodos, nutolo nuo mūsų taip toli, kad daugumai žmonių žemiški malonumai suteikia daugiau džiaugsmo ir realu tampa tik tai, ką galima apčiuopti. Tačiau kas atsitinka, kai žmogui suteikiama galimybė pažvelgti į visatą per teleskopą? Viskas, kas prieš akimirką buvo fantastiškai toli, – priartėja! Mėnulio krateriai ir Saturno žiedai, rodos, pasiekiami ranka! Pažvelgus į įvairiaspalvius ūkus ir tolimąsias galaktikas pamirštami visi žemiškieji rūpesčiai. Argi ne to šiais laikais bent akimirkai reikia žmogui? Galbūt tuomet ir susimąstoma apie tai, kodėl astronomija tapo pamirštu mokslu.

Lietuvoje įsikūrusi Molėtų astronomijos observatorija yra vienintelė šios srities veikianti mokslinė institucija mūsų šalyje, kasmet pritraukianti tūkstančius lankytojų iš viso pasaulio. Šiemet ji atveria duris ir kviečia susipažinti su astronomija artimiau. Vilniaus planetariumas taip pat kviečia į renginius, supažindinančius mus su visata.

Kauno mieste astronomiją aktyviai populiarina Lietuvos astronomų sąjungos narė lektorė Diana Krivcovaitė. Ji skaito paskaitas Kauno švietimo ir ugdymo institucijose. „Moksleiviams labai svarbu pažinti mus supančią aplinką. Paskaitose naudoju multimediją, kad matomi įspūdingi unikalaus grožio vaizdai padėtų lengviau įsisavinti teikiamą informaciją. Tikiu, kad išaugs nauja astronomijos mylėtojų karta. Visi, kurie nori daugiau sužinoti apie astronomiją Lietuvoje, gali pasiskaityti internete adresu www.astr.lt“.

Norisi tikėti, kad astronomų ir astronomiją populiarinančių žmonių dėka dangus virš mūsų taps labiau pasiekiamas kiekvienam.

N. N.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija