Atnaujintas 2009 m. balandžio 24 d.
Nr. 32
(1724)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kai dėl didelio mokslo sušlubuoja atmintis

Atviras laiškas istorikui A. Bumblauskui

Gerbiu jūsų, kaip mokslininko istoriko pasiekimus, darbus iš mūsų tėvynės istorijos. Tačiau nesuprantu, kokiu pagrindu iškraipote didingą Lietuvos šimtmečių istoriją. Jūs teigiate, kad Vilnius niekada nebuvo užgrobtas lenkų. Panašu, kad dėl didelio mokslo sušlubavo jūsų atmintis. Teigiate, kad lenkai nebuvo užgrobę Vilniaus krašto, o patys lietuviai jį pasiūlė lenkams.

Prašyčiau jūsų dar kartą įsigilinti ir į Vytauto Didžiojo gyvenimą ir darbus. Kažkodėl jo politikoje matote tik blogus darbus. Šį didįjį mūsų valdovą pripažino ir gerbė visi Europos valdovai, net siūlė jam Čekijos ir Lenkijos karūną, bet jisai atsisakė ir pasiliko Lietuvoje. Jis būtų tapęs Lietuvos karalius, bet dėl lenkų klastos taip neįvyko. Romos popiežius Vytautą Didįjį paskyrė savo vietininku slavų žemėse. Tai buvo šviesus aukštos moralės valdovas tuometinėje Europoje ir Lietuvoje.

Jūs neigiamai atsiliepiate apie A. Šapokos redaguotą „Lietuvos istoriją“ ir ją menkinate. O juk šis istoriko ir jo mokinių darbas buvo labai savalaikis prieškario Lietuvoje ir buvo patriotizmo ir didžiavimosi savo krašto ir tautos istorija pavyzdys, kuris ugdė jaunąją kartą sovietinės okupacijos metais.

Linkiu prabusti iš saldaus miego ir didžiuotis savo tautos istorija, jeigu esate lietuvis.

Albina Stukienė

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija