2009 m. gegužės 2 d.
Nr. 34
(1726)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pasiruošti atsakingam  žingsniui

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergės dekanato Šeimos
centro direktorė Ramutė Sakalauskienė

Jau beveik dešimtmetį Lietuvos vyskupijose vykdoma pasirengimo Santuokos sakramentui programa. Tokie mokymai jauniems žmonėms padeda sąmoningiau priimti sakramentą.

Sužadėtiniai, nutarę tuoktis bažnyčioje, turi išklausyti ruošimo Santuokai kursus, trunkančius tris mėnesius. „Ne visi supranta, kad santuoka –  rimtas žingsnis, kad šiam atsakingam gyvenimo etapui reikia pasiruošti“, – sako Ukmergės dekanato šeimos centro direktorė R. Sakalauskienė. Anot pašnekovės, pagrindinis rengimo santuokai tikslas – padėti sužadėtiniams atsakingai apsispręsti ir pasirengti sakramentui, sudaryti sąlygas geriau pažinti save ir vienas kitą, giliau pažvelgti į santuoką, jos prasmę bei problemų sprendimą.

Penkerius metus su sužadėtiniais dirbanti R. Sakalauskienė nuo rudens juos moko pagal atnaujintą programą. Kursai sužadėtiniams „Dviem yra geriau negu vienam... Kai vienas iš jų suklumpa, kitas padeda bičiuliui atsikelti“ (Koh 4, 9-10), skirti suprasti psichologinius ir dvasinius vyro ir moters skirtumus, lytiškumo esmę bei svarbą, susipažinti su šeimos planavimo metodais, nežeidžiančiais gyvybės esmės, taip pat įsisąmoninti, jog santuoka yra vienintelė ir amžina, pagaliau – pajusti priesaikos žodžių svorį.

Per tris mėnesius besituokiantieji turi galimybę aptarti savo požiūrį į šeimą, jos vertybes bei nuostatas, asmeninės atsakomybės ir kiekvieno iš sutuoktinių „įnašo“ į šeimą būtinumą.

Pasak Šeimos centro direktorės, praėjusiais metais kursuose dalyvavo 102 poros. Nuo kovo 1 dienos į kursus susirinko nauja grupė, kuri išklausys aštuonias privalomas paskaitas. Sužadėtiniai kiekvieną sekmadienį renkasi į Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, dalyvauja šv. Mišių aukoje ir  kas antrą savaitę renkasi į užsiėmimus. Kiekvienas susitikimas trunka apie dvi valandas, juose dalyvauja 3–10 porų sužadėtinių. Susitikimuose jie įgyja ne tik teorinių žinių, bet ir patys diskutuoja, poromis atlieka pratimus, testus, gauna namų darbų užduotis. Kursuose sužadėtiniams pateikiama daug vertingos medžiagos, skaitomas Šventasis Raštas.    

Jauni žmonės vertina rengimo Santuokos sakramentui programą. R. Sakalauskienė sako, kad atsakymai į pateiktus klausimus būna labai išsamūs. Šioje programoje dalyvavę sužadėtiniai teigia, kad programa stiprina tikėjimą bei pakeičia jų požiūrį į šeimą, dauguma jaunų žmonių susidomi Šventojo Rašto skaitiniais, jiems patinka užduotys, įvairios gyvenimiškos situacijos. „Šie kursai būsimai santuokai suteikia stabilumą ir didesnį pasitikėjimą vienas kitu, padeda suvokti šeimos  ir tikėjimo vertybes. Kursai tikrai verti dėmesio. Juos būtinai lankykite. Aš pasisėmiau tikrai vertingų žinių“, – rašo sužadėtiniai.  

Ukmergės dekanato šeimos centro direktorė akcentuoja, kad stiprios šeimos sukuriamos tik tada, kai žmonės turi tvirtus moralinius pagrindus.

Ukmergė
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija