2009 m. gegužės 6 d.
Nr. 35
(1727)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Klausk bibliotekininko…

Laima MACYTĖ

Lietuvoje vyko 9-osios Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai. Radviliškio viešojoje bibliotekoje pirmoji šios savaitės diena išsiskyrė susitikimų su skaitytojais ir renginių gausa. Vaikų literatūros skyriuje vyko pasakų ir vaidinimų diena „Tūkstantis žingsnelių pasakų pasaulyje“. Žaislotekos darbuotojos Audronė Sinušaitė ir Jolanta Šilinskienė kartu su „Talkininkų“ klubo vaikais vaidino pasaką „Lapės ir zuikio trobelės“. Tokie susitikimai čia vyksta kiekvieną ketvirtadienį, o kiekvieną antradienį – animacinių filmų peržiūros.


Sakralinė muzika – po bažnyčios skliautais

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Antrąją šv. Velykų dieną Ukmergės Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje prieš vakaro Mišias skambėjo Ukmergės kultūros centro mišraus vokalinio ansamblio „Klasika“ giesmės.

Po bažnyčios skliautais aidinti nepaprastai tauri, dvasinga, dangaus ir žemės kūrėjui skirta muzika sutraukė nemažą klausytojų būrį. „Pirmąjį savo koncertą 2000-aisiais metais pradėjome būtent  Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje šv. Cecilijos dieną. Todėl šiais metais panorome parapijiečiams vėl skirti šventinę programą“, – sakė kolektyvo įkūrėja mokytoja ekspertė J. Martinkutė.


„Auksalio kupke“ –  krašto kūrėjų darbai

Rūta AVERKIENĖ

Medžio skulptorius Algirdas
Juškevičius su mokiniais

Varėnos kultūros centro parodų salėje trečią kartą organizuojama Varėnos rajono kūrėjų darbų paroda „Auksalio kupkas“. Parodą pristačiusi Varėnos kultūros centro vyr. specialistė Jurgita Juknevičiūtė sakė, jog šioje parodoje savo darbus demonstruoja ir profesionalūs menininkai, ir tautodailininkai, ir pradedantieji.

Varėnos kraštas nuo seno garsėja talentingais kūrėjais, senųjų amatų meistrais. Daugelis iš jų savo išaustais divonais, nutapytais paveikslais, nupintomis vyžomis, puikiausiais nėriniais, keramikiniais ir medžio dirbiniais, šiaudiniais sodais bei kitais nagingų rankų kūriniais žavi į Dzūkiją užklystančius turistus.


Galerijoje – tautodailininkų kūriniai

Bronius VERTELKA

Vicemerė Zita Kukuraitienė
ir Tautodailininkų sąjungos
Panevėžio krašto pirmininkas
Vidas Mažukna
Autoriaus nuotrauka

Tradicine tapusi Panevėžio krašto tautodailininkų kūrybos paroda atidaryta paskutinį balandžio penktadienį Aukštaitijos sostinės dailės galerijoje. Skulptūros, medžio drožybos, kalvystės, tapybos, juvelyrikos, keramikos, audimo, pynimo, mezgimo, siuvinėjimo ir kitų amatų net 800 darbų čia pristatė 224 liaudies meistrai. Parodos dalyvius sveikino miesto vicemerė Zita Kukuraitienė, o visiems padėjusiems ją surengti dėkojo Tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas Vidas Mažukna. Lietuvos liaudies kultūros centro Tautodailės skyriaus vyr. specialistė Alė Počiulpaitė nešykštėjo gerų žodžių parodai. Viešnia iš Vilniaus priminė, jog respublikinę tautodailininkų kūrybos parodą numatyta atidaryti liepos 2-ąją Vilniuje, Radvilų rūmuose.


Filmuose – garsiausi pasaulio lietuviai

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

Iš kairės: režisierius
Arvydas Barysas ir dailininkas
Alfonsas Šuliauskas

Režisierius Arvydas Barysas prieš penkerius metus sumanė visame pasaulyje Lietuvos vardą garsinančius lietuvius įamžinti kino juostose. Idėją įgyvendinti pradėjęs prieš trejus darbą planuoja baigti 2012 metais. A. Barysas su bendraminčių grupe apie žymiausius pasaulio lietuvius vienu metu kuria 30 filmų. Artimiausia kelionė – į Indonezijos džiungles, kur Borneo saloje jau 37 metus dirba visame pasaulyje žinoma profesorė Birutė Galdikas.


Darbuose – meilė gamtai

Rūta AVERKIENĖ

Laima Saviščevienė prie savo
tautodailės darbų

Dzūkijos nacionalinio parko (DNP) Marcinkonių lankytojų centras pasipuošė įspūdingais šiaudiniais sodais, paukšteliais, verbomis, sausų gėlių kompozicijomis ir kitais dirbiniais iš šiaudų ir sausų gėlių. Čia atidaryta tautodailininkės, DNP Merkinės lankytojų centro darbuotojos Laimutės Saviščevienės tautodailės darbų paroda. Šie subtilūs, teigiantys meilę gamtai darbai skleidžia gerumo šviesą ir džiugina kiekvieną, prisilietusį prie jų. Tai įrodymas, kaip darbščiose rankose paprastas šiaudas gali tapti įspūdingu kūriniu.


Pristatė bičiulės poezijos knygą

Bronius VERTELKA

Apie Ireną Smilgaitę
ir jų draugystę pasakojo
mokytoja Gražina Judickienė

„Kaip šiandien matau: ateina Irena nuo Nevėžio, nešina rankine, prikimšta knygų ir sąsiuvinių. Stipriai įsikibusi į laiptų turėklus, (sunku būdavo jai vaikščioti) lipa į antrąjį aukštą,  skuba  savo lietuvių kalbos kabinetan. Prašė, kad perkeltų jį aukštu žemiau, tačiau taip ir liko“, – vasario 20-osios pavakare J. Miltinio palikimo studijų centre mintimis apie dviejų poezijos knygų autorę Ireną Smilgaitę dalijosi mokytoja Gražina Judickienė. Abi jas draugystė sieja jau apie 30 metų. Gražina stebėjosi, kaip Irena sugebėdavo idealiai sutvarkyti savo gėlyną Šv. Zitos gatvėje, nors negalėjo lankstytis, o ir vaikščiojo pasiremdama lazdele. Paguldyta į slaugos ligoninę Irena prašė Gražinos, kad ištisus metus kiekvieną mėnesį Šv. angelų Petro ir Povilo bažnyčioje užsakytų šv. Mišias, o kas liks nuo  pensijos, atidėti naujos knygos leidimui.


Pagerbė Paulių Širvį

Benjaminas ŽULYS

Jau 30 metų prabėgo nuo poeto lyriko Pauliaus Širvio mirties. Šią sukaktį paminėjo į J. Tumo-Vaižganto memorialinį butą-muziejų susirinkę kauniečiai poezijos mylėtojai, poetą pažinojusieji, su juo bendravusieji. Muziejaus vedėjas Alfas Pakėnas kalbėjo apie P. Širvio kūrybą, džiaugdamasis, kad poeto kūryba pasiekė žmones ne tik jam gyvam esant, bet ir dabar, prabėgus tiek laiko, kai visuomenėje tvyro susvetimėjimas, nerimas ir neviltis.


Neįprasta dovana universitetui

Inesė Ratnikaitė

Eglei Jesulaitytei rankų darbas –
tai džiaugsmas, malonumas,
gyvenimo būdas...

Kovo 18 dieną Šiaulių universiteto akademinė bendruomenė ir svečiai rinkosi Edukologijos fakulteto šokių salėje, kurioje buvo atidaryta Eglės Jesulaitytes tekstilės darbų paroda „Tėkmėje...“ Audinių margumas, rankdarbių technikos įvairumas ne tik traukė akį, bet ir kvietė susimąstyti. „Parodos mintis mus sujungia ir suvienija. Mes visi keliaujame į amžinojo Tėvo namus. Kiekvienam duotas tam tikras laikas, sąlygos, tam tikra erdvė, kurioje žmogus turi išpildyti Dievo valią“, – parodos atidaryme sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Kalbėdamas apie autorę ganytojas pastebėjo, kad ji savo kūryba perteikia supratimą, „kad tik vienybėje su pasaulio Kūrėju galima kurti... Tad tereikia padėkoti Dievui už šį naują talentą ir naują parodą, kurią Eglė Jesulaitytė padovanojo Šiaulių miestui“, – kalbėjo vyskupas. Menotyrininkas prof. hab. dr. Vytenis Rimkus akcentavo, kad visi kūriniai susiję su laiku: „viskas susiję su būtimi, kuri atskleidžia metų laikus, mėnesius“. Profesorius atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į nepaprastai kruopštų darbą bei du parodos darbuose pasikartojančius simbolius: žmogų ir kryžių, ženklinančius žmogaus ėjimą per istoriją. Kūriniais išreikštą laiko tėkmę pajuto ir Edukologijos fakulteto dekanė doc. Aušra Kazlauskienė. Ji teigė, kad ši paroda – lyg trumpas sustojimas tarp kasdienių rūpesčių, kai nejučia apsidairai ir pamatai, jog jau pavasaris. „Kartais patys gražiausi dalykai nėra blizgantys – jie paprasti rankų darbo kūriniai, kurie daug brangesni ir gražesni už tviskančius parduotuvėje pirktus daiktus“, – sakė dekanė, dėkodama autorei visos akademinės bendruomenės vardu. E. Jesulaitytė, kalbėdama apie kūrybą, užsiminė apie ją lydintį skausmą, siejamą su neprarandama viltimi. „Sielvartas gimdo ištvermę, ištvermė – išbandytą dorybę, o dorybė – viltį, kad Dievo meilė Šv. Dvasios malone yra išlieta žmonių širdyse“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija