2009 m. gegužės 6 d.
Nr. 35
(1727)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Filmuose – garsiausi pasaulio lietuviai

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

Iš kairės: režisierius
Arvydas Barysas ir dailininkas
Alfonsas Šuliauskas

Režisierius Arvydas Barysas prieš penkerius metus sumanė visame pasaulyje Lietuvos vardą garsinančius lietuvius įamžinti kino juostose. Idėją įgyvendinti pradėjęs prieš trejus darbą planuoja baigti 2012 metais. A. Barysas su bendraminčių grupe apie žymiausius pasaulio lietuvius vienu metu kuria 30 filmų. Artimiausia kelionė – į Indonezijos džiungles, kur Borneo saloje jau 37 metus dirba visame pasaulyje žinoma profesorė Birutė Galdikas.

Balandžio 3 dieną Druskininkų miesto „Draugystės“ sanatorijoje režisierius pristatė šešias kino juostas apie įvairiose JAV vietose gyvenančius lietuvius: dailininkę Janiną Monkutę-Marks, mokytoją, savo mamos tradicijų sekėją, lietuviškų dainų ir šokių populiarintoją Danguolę Razutis-Varnas, fiziką Arvydą Kliorę, kunigą Antaną Saulautį, aktorę Rutą Kilmonytę-Lee, teologą fotografą Algimantą Kezį. Tai buvo jo dovana Druskininkų miestui Lietuvos tūkstantmečio proga. Kino filme įamžinti Veisiejų regioniniame parke, Šilainėje, esančio vienkiemio šeimininko Vytauto Žukausko bei Veisiejų regioninio parko kultūrologės L. Klimavičiūtės pasidalijimai etnografine patirtimi. Veisiejuose susitiko seni draugai ir iki tol jiems nepažįstamas menininkas A. Kezys.

„Draugystės“ sanatorijos salėje A. Barysas gyvai ir įdomiai pristatė ne tik savo kino filmus, bet ir labai maloniai, nuoširdžiai bendravo su renginio dalyviais.

Druskininkai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija