2009 m. gegužės 6 d.
Nr. 35
(1727)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pristatė bičiulės poezijos knygą

Bronius VERTELKA

Apie Ireną Smilgaitę
ir jų draugystę pasakojo
mokytoja Gražina Judickienė

Eiles vertino M. Karkos
vidurinės mokyklos mokytoja
ekspertė Lionė Lapinskienė

„Kaip šiandien matau: ateina Irena nuo Nevėžio, nešina rankine, prikimšta knygų ir sąsiuvinių. Stipriai įsikibusi į laiptų turėklus, (sunku būdavo jai vaikščioti) lipa į antrąjį aukštą,  skuba  savo lietuvių kalbos kabinetan. Prašė, kad perkeltų jį aukštu žemiau, tačiau taip ir liko“, – vasario 20-osios pavakare J. Miltinio palikimo studijų centre mintimis apie dviejų poezijos knygų autorę Ireną Smilgaitę dalijosi mokytoja Gražina Judickienė. Abi jas draugystė sieja jau apie 30 metų. Gražina stebėjosi, kaip Irena sugebėdavo idealiai sutvarkyti savo gėlyną Šv. Zitos gatvėje, nors negalėjo lankstytis, o ir vaikščiojo pasiremdama lazdele. Paguldyta į slaugos ligoninę Irena prašė Gražinos, kad ištisus metus kiekvieną mėnesį Šv. angelų Petro ir Povilo bažnyčioje užsakytų šv. Mišias, o kas liks nuo  pensijos, atidėti naujos knygos leidimui.

2004-aisiais skaitytojus pasiekė Irenos Smilgaitės pirmoji poezijos knyga „Tyla pilna tavęs“. Parengti ją spaudai  padėjo muziejininkė ir rašytoja Joana Viga Čiplytė, leidimą parėmė gydytojas ir rašytojas Albinas Šmulkštys bei miesto savivaldybė. A. Šmulkštys, su kuriuo Irena  dažniausiai kartu eidavo melstis į Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią,  prikalbino ją imtis eiliuoti, sakydamas, jog žmogui duoti 5 proc. talento, o likusieji – tai juodas ir įtemptas darbas.

Panevėžietės mokytojos eiliuotą kūrybą gerai vertino poetai Sigitas Geda, Jonas Juškaitis. Įžanginį žodį jos pirmajai knygai parašė rašytojas Viktoras Alekna. Vakaro metu eilėraščius iš abiejų I. Smilgaitės knygų skaitė M. Karkos vidurinės mokyklos aštuntokės, jos kūrybą išsamiai nagrinėjo mokytoja ekspertė Lionė Lapinskienė.

Pirmoji I. Smilgaitės knyga buvo pristatyta rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės memorialiniame muziejuje, dalyvaujant autorei. Antrosios poezijos knygos „Mėlynos žolės“ sutiktuvėse jos jau nebuvo. I. Smilgaitė guli slaugos ligoninėje. Panevėžyje artimųjų ar giminių ji neturi. Retkarčiais aplanko Vilniuje gyvenantis pusbrolis. Sunku jai ir rašyti. Savo bičiulę Gražiną Judickienę poetė prašė perduoti jos geriausius linkėjimus renginio dalyviams.

J. Miltinio palikimo studijų centras renginiui buvo pasirinktas  neatsitiktinai. I. Smilgaitė labai mylėjo teatrą, domėjosi jo gyvenimu.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija