2009 m. gegužės 6 d.
Nr. 35
(1727)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Susidomėjimas Europos kultūros sostine Vilniumi nuolat didėja

Viešosios įstaigos „Vilnius –
Europos kultūros sostinė 2009“
direktorius Rolandas Kvietkauskas
Autoriaus nuotrauka

Prieš keletą mėnesių „XXI amžius“ kalbino VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) direktorę Eloną Bajorinienę, netrukus pasitraukusią iš pareigų „šalių susitarimu“. Šiandien kalbiname naująjį šios įstaigos vadovą Rolandą Kvietkauską.

Kaip ir kodėl tapote viešosios įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ direktoriumi? Prieš šį paskyrimą dirbote Kultūros ministerijoje. Nesigailite palikęs darbą ministerijoje?


Gegužės 7-oji – Spaudos atgavimo diena

Didžiosios knygnešių bylos

Kazys BLAŽEVIČIUS

Knygnešystės fenomenas – tai tautos pasipriešinimas carizmo politikai, siekusiai surusinti ir stačiatikiais paversti mūsų tautą. Toji politika tapo ypač arši po 1863 metų sukilimo, kai buvo uždrausta lietuviška raštija lotyniškais, o netrukus ir gotiškais rašmenimis. Carinė administracija šitokį draudimą bandė aiškinti noru apsaugoti mūsų tautą nuo lenkų įtakos, kuri nuo Liublino unijos laikų mums buvo labiau nei pragaištinga. Iš tiesų spaudos draudimu rusifikatoriai tikėjosi, kad rusiškoji raidė padarys tai, ko nepadarė rusiškasis kardas – sunaikinęs Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, bet nesunaikinęs lietuvių tautos. Rusifikatoriai savo tikslo siekė įžūliai ir primityviai, todėl nieko ir nelaimėjo, nes anuo metu tapti rusu, o ypač stačiatikiu, buvo labiau nei gėda.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija