2009 m. gegužės 8 d.
Nr. 36
(1728)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Prasideda Popiežiaus piligrimystė į Šventąją Žemę

Mindaugas BUIKA

Jordanijos vaikai pasiruošę
sutikti Popiežių

Prakartėlės aikštė Betliejuje

Žvilgsnis į Jeruzalę

Popiežius Benediktas XVI su Izraelio
prezidentu Šimonu Peresu 2006 metais

Belaukiant Popiežiaus

Taikdariškų iniciatyvų svarba

Didžiulio tarptautinio dėmesio sulaukė gegužės 8–15 dienomis vyksiantis popiežiaus Benedikto XVI vizitas į Šventąją Žemę, kurio metu jis aplankys Jordaniją, Izraelį ir Palestiniečių teritorijas. Piligrimystė į mūsų tikėjimo ištakų vietas bus jau dvyliktoji Šventojo Tėvo kelionė už Italijos ribų per penktus metus besitęsiantį pontifikatą. Benediktas XVI tampa trečiuoju naujųjų laikų Popiežiumi, besilankančiu Šventojoje Žemėje: 1964 metais ten buvo nuvykęs Paulius VI, o jubiliejiniais 2000-aisiais – Jonas Paulius II. Tačiau dėl labai komplikuotos situacijos regione dabartinė kelionė visais atžvilgiais – religiniu, politiniu, socialiniu ir žmogiškuoju – turi išskirtinę reikšmę.

Vizito išvakarėse buvo publikuota daug komentarų, tarp jų ir paties Šventojo Tėvo nuomonė dėl pastoracinio ir taikdariško piligriminės kelionės tikslo. Gegužės 3 dieną susitikęs su maldininkais Romos Šv. Petro aikštėje Popiežius pirmiausia prašė melstis už šios svarbios kelionės sėkmę. Jis pažymėjo, kad svarbiausias vizito tikslas „sustiprinti ir padrąsinti Šventosios Žemės krikščionis, kurie kasdien susiduria su daugybe sunkumų“, paliudyti jiems Visuotinės Bažnyčios solidarumą. Šventojoje Žemėje jau daug dešimtmečių tęsiasi konfliktinė situacija tarp ten gyvenančių tautų, todėl vienas pagrindinių popiežiaus Benedikto XVI apsilankymo tikslų yra taikdarystė. „Vykstu ten kaip taikos piligrimas vardan vieno Dievo, visų Tėvo, – kalbėjo Šventasis Tėvas. – Nešu Katalikų Bažnyčios paramos liudijimą visiems, kurie dirba vardan dialogo ir susitaikymo, kad būtų pasiekta stabili ir ilgalaikė taika, grindžiama teisingumu ir abipuse pagarba“. Popiežius nurodė ir trečiąjį esminį savo kelionės uždavinį – ekumeninio ir tarpreliginio dialogo skatinimą. Šventosios Žemės svarbiausias miestas yra visų trijų monoteistinių religijų – krikščionybės, islamo ir judaizmo – dvasinis centras ir su visų jų atstovais Benediktas XVI susitiks ten apsilankęs. „Šiuo atžvilgiu Jeruzalė yra simbolinis miestas par excellence: ten Kristus mirė, kad suvienytų išsklaidytus Dievo vaikus (plg Jn 11, 52)“, – sakė Šventasis Tėvas.

Atkreiptinas dėmesys, kad dabar skatinamas tarpreliginis dialogas turi aiškų visuomeninį tikslą – taiką, kas yra ypač svarbu terorizmo ir radikalizmo apraiškų akivaizdoje. Taigi politinė prasidedančio Benedikto XVI vizito reikšmė, matyt, bus žymiai svaresnė nei ankstesnių Pauliaus VI ir Jono Pauliaus II apsilankymų Šventojoje Žemėje atvejais. 1964 metais labiau ryškus buvo religinis bruožas – tiek dėl Vatikano II Susirinkimo, tiek ir dėl tuomet Jeruzalėje įvykusio istorinio popiežiaus Pauliaus VI susitikimo su Konstantinopolio stačiatikių patriarchu Atenagoru. 2000-aisiais popiežius Jonas Paulius II taip pat daug kalbėjo apie žydų ir arabų susitaikymą, reikšdamas savo draugiškumą abiem tautoms, tačiau jo lankymosi Šventojoje Žemėje metu aiškiai vyravo krikščionybės Didžiojo Jubiliejaus šventimo nuotaikos.

Dabar politinės taikos intencijos bus žymiai svaresnės, ypač prisimenant nesenus dramatiškus įvykius Gazos ruože, sustiprinusius netikrumą, o kartu sprendimo aktualumą izraeliečių ir palestiniečių santykiuose bei problematišką situaciją visame Artimųjų Rytų regione (Irakas, Iranas, Afganistanas). Naujų kontroversijų iškilo ir Katalikų Bažnyčios santykiuose su žydais, ypač kai vienas iš Šv. Pijaus X draugijos vyskupų, kuriems neseniai buvo atšaukta ekskomunika, išreiškė abejones dėl nacių nusikaltimų Antrojo pasaulinio karo metais, popiežiaus Pijaus XII pontifikato vertinimo ir dėl vadinamosios Holokausto problemos. Popiežiaus Benedikto XVI ryžtingomis ir išmintingomis pastangomis tie klausimai buvo išspręsti ir piligrimystė į Šventąją Žemę bus dar viena proga abipusio pasitikėjimo ugdymui.

Intensyvi vizito programa

Visi minėti solidarumo kenčiantiems, tarpreliginio ir politinio dialogo bei tikėjimo brolių ir sesių dvasinio pastiprinimo bruožai gerai atsispindi intensyvioje vizito programoje. Šiandien, gegužės 8 dieną, atvykęs į Jordanijos sostinę Amaną Šventasis Tėvas svečiuosis „Regina Pacis“ neįgalių vaikų globos centre, su pagarbos vizitu aplankys Jordanijos karališkąją šeimą. Rytojaus rytą numatytas apsilankymas tikėjimo patriarcho Mozės memorialinėje bazilikoje ant Nobo kalno. Paskui, grįžęs į Amaną, palaimins statomo katalikų universiteto kertinį akmenį. Po to nuvykęs į karaliaus Huseino mečetę susitiks su Jordanijos musulmonų dvasininkais, o šalia esančiame universitete – su mokslo ir politikos atstovais bei diplomatais.

Šeštadienio pavakare Amano melkitų katalikų Šv. Jurgio katedroje Popiežius su vietiniais kunigais, vienuoliais, seminaristais ir katalikiškų organizacijų nariais kalbės Mišparus. Sekmadienį, gegužės 11 dieną, Amano futbolo stadione aukos šv. Mišias tūkstančiams tikinčiųjų, po kurių prie pietų stalo susitiks su Jordanijos katalikų vyskupais. Sekmadienį taip pat numatytas Šventojo Tėvo apsilankymas Betanijoje, prie Jordano upės, toje vietoje, kur, pasak Tradicijos, buvo pakrikštytas Jėzus Kristus. Benediktas XVI taip pat palaimins dviejų naujai statomų lotynų katalikų ir melkitų katalikų bažnyčių kertinius akmenis.

Pirmadienio rytą, iškilmingai išlydėtas iš Amano oro uosto, Popiežius atvyks į Izraelio sostinę Tel Avivą. Po sutikimo ir apsilankymo Izraelio prezidento rezidencijoje Šventasis Tėvas apsilankys Jeruzalėje esančiame Holokausto aukų Yad Vashem memoriale. Pavakare Jeruzalės popiežiškajame Notre Dame institute įvyks Benedikto XVI susitikimas su organizacijų, dalyvaujančių krikščionių ir judėjų tarpreliginiame dialoge, atstovais. Antradienio, gegužės 12 dienos, pirmieji renginiai bus skirti tarpreliginiam dialogui. Šventasis Tėvas pirmiausia aplankys Uolos (Omaro) mečetę ir susitiks su Jeruzalės musulmonų didžiuoju muftiju. Paskui nuvyks prie judėjų šventovės – Raudų sienos ir susitiks su Izraelio vyriausiais rabinais.

Antradienio vidurdienį Vakarienbučio koplyčioje sukalbėjęs „Regina Caeli“ maldą, Popiežius nuvyks į Jeruzalės lotynų katalikų katedrą, susitiks su Šventosios Žemės ordinarais ir Pranciškonų kustodijos vadovais. Pavakare aukos šv. Mišias Jeruzalės Juozapoto slėnyje, o kitos dienos rytą atvykęs į Betliejų vadovaus pamaldoms Prakartėlės aikštėje. Betliejaus miestas priklauso Palestiniečių autonominei savivaldai, todėl čia vyks dar vienas Benedikto XVI oficialus sutikimas. Betliejuje bus aplankyta Jėzaus Gimimo grota, „Caritas“ išlaikoma vaikų ligoninė, palestiniečių pabėgėlių Aidos stovykla. Kaip tik šioje stovykloje Šventasis Tėvas susitiks su palestiniečių politine vadovybe.

Sugrįžęs į Izraelį, gegužės 14 dieną popiežius Benediktas XVI lankysis Nazareto mieste, aukos šv. Mišias po atviru dangumi. Tai bus pagrindinės jo vadovaujamos pamaldos, kuriose dalyvaus dešimtys tūkstančių krikščionių iš visos Šventosios Žemės, taip pat užsienio piligrimai. Nazarete įvyks Popiežiaus susitikimas su Izraelio vyriausybės vadovu bei Galilėjos religiniais lyderiais. Apreiškimo bazilikoje, dalyvaujant Galilėjos vyskupams, kunigams ir kitiems pastoracijos darbuotojams, jis vadovaus Mišparams.

Paskutinę vizito Šventojoje Žemėje dieną, gegužės 15-ąją, Benediktas XVI praleis Jeruzalėje. Čia vyks jo ekumeniniai susitikimai su stačiatikių ir armėnų patriarchatų hierarchais. Šventasis Tėvas taip pat susikaups maldai Šv. Kapo bazilikoje. Po pietų iškilmingai palydėtas Tel Avivo oro uoste sugrįš į Romą. Daugiau kaip savaitę truksiančio vizito metu popiežius Benediktas XVI pasakys 29 kalbas ir homilijas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija