2009 m. gegužės 15 d.
Nr. 38
(1730)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Piligrimystės keliai

Nuo neatmenamų laikų žmogų traukė neištirti toliai, ypatingos, sakralinės vietos. Jam reikėjo savo akimis išvysti ir siela pajusti pasaulio paslaptis, šventoves, išskirtinių žmonių įmintas gyvenimo pėdas. Vieni atrasdavo ramybę, kiti, apsilankę šiose vietose, įgydavo veržlumo. Dar kitiems tokios kelionės buvo padėkos ir atgailos aktas.

Iki šių dienų žmogus vis ieško! Ieško tikrumo, stabilumo, kartais ir užuovėjos... Jau dešimt metų tenka susitikti su įvairiais žmonėmis piligriminėse kelionėse. Ir tai – nepaaiškinamas fenomenas. Čia kiekvienas keliaujantis ieško nišos gerumui, paslaugumui, nesavanaudiškai meilei. Visa tai yra labai natūralu, nes jungtis – visų mūsų tikėjimas ir galutinis vieningas tikslas. To negalėčiau pasakyti apie turistines keliones, kur susirenka įvairių siekių, norų, pažiūrų žmonės. Beveik kiekvienam reikia individualios programos, nes visų skirtingi poreikiai. Vienas grožisi gamta, kitą domina ekonominiai pasiekimai, trečiam rūpi susipažinti su tautų tradicijomis ir kultūra. Yra ir tokių, kuriems reikia tik paviršutiniškų pramogų... Taigi, tarp turistinių ir piligriminių kelionių negalėčiau padėti lygybės ženklo.

Pasiruošę keliauti piligrimai priima visus jiems skirtus išbandymus. Tiek vargo, tiek džiaugsmo... Piligrimystė yra įvairi. Ji gali nuvesti per pusę pasaulio, o gali būti ir keliolikos kilometrų...

Praėjusių metų pabaigą vainikavo nuostabus piligriminis renginys – Naujųjų metų sutikimas Šiauliuose! Kai nepavyko planuota išvyka į naujametinį Taizė susitikimą Briuselyje (ten, pasirodo, ligonių ir neįgaliųjų niekas negali priimti), bandėme visa tai kompensuoti vietine išvyka. Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio pakalbinti, būrelis piligrimų (daugiausiai neįgaliųjų) išvykome į Šiaulius. Iš Vilniaus autobusas su keliauninkais pajudėjo link Šiaulių, pakelyje „surinkdamas“ norinčius švęsti kartu piligrimus. Prie Šiaulių Katedros susirinko vienminčiai iš Mažeikių, Biržų, taip pat prisijungė nemažas būrys Šiaulių piligrimų. Vyko Garbinimo apeigos, Adoracija. Katedroje susirikiavo neįgaliųjų vežimėliai, kiti pasirėmę lazdelėmis... Valanda džiugios ir pakilios ramybės.

Ir štai varpelis pakvietė į paskutiniąsias metų Mišias. Širdys kilo prie Viešpaties Sosto, buvo be galo gera. Visi jautėmės kaip viena šeima, susirinkusi į Tėvo namus. Paskutinis vyskupo palaiminimas susiliejo su už lango nušvitusiomis saliutų ugnimis.

Pakilia dvasia susirinkome į savivaldybės salę. Pirmiausia pasižiūrėjome filmą apie neįgaliųjų dvasingumo ieškojimo kelius, paskui dalyvavome mažoje inscenizacijoje „Angelo kelionė“. Žvakių šviesoje ant gražiai papuoštų stalų puikavosi ir mūsų visų atsineštos vaišės. O kokie Naujieji metai be karnavalo, be dainos, be giesmių! Pagrindinė viso šurmulio ašis buvo nenuilstantis, visad besišypsantis vyskupas Eugenijus. Šitokio gerumo aplinkoje ir gimė mintis kiekvienais metais vis kitoje vietoje organizuoti naujametinę piligriminę kelionę. Nors laikrodis bylojo apie naujos dienos pradžią, niekas nejautė nuovargio. Nuostabi nuotaika lyg ant sparnų pakėlė net sunkiai vaikštančius ir ligonius.

Kitą rytą po šv. Mišių, kurias aukojo vyskupas E. Bartulis, saulėta šalta diena pakvietė į Kryžių kalną. Aplankę šią Lietuvos šventovę pasukome namų link. Su džiaugsmu, kad buvome vėl kartu, pakylėta dvasia ir su tikėjimu, kad ši išvyka taps nauja piligrimystės tradicija, atsisveikinome iki kito susitikimo.

Laikas nenumaldomai bėga. Jau seniai ištirpo sniegas, nuaidėjo džiaugsmingas Aleliuja, akis glosto gaivi žaluma, o piligrimo kelias vis veda tolyn. Nesustokime, nes tikslas dar toli...

Dalia Tarailienė,
Piligrimystės fondo vadovė

Šiais metais kviečiu sveikuosius, ligonius bei neįgaliuosius keliauti kartu į šias piligrimines keliones:

Birželio 5–14 d. švęsti Devintines Romoje, pakeliui aplankant Bratislavą, Vieną, Veneciją, Paduvą, Raveną, San Mariną, Asyžių, Florenciją, Brno. Romoje dalyvausime bendroje Popiežiaus audiencijoje, Popiežiaus aukojamose šv. Mišiose ir Devintinių procesijoje. Birželio 19–25 d. kelionė po Lenkijos ir Vokietijos šventoves. Liepos 17–28 d. kelionė į Lurdą (Bratislava, Viena, Venecija, Paduva, Turinas, Taizė, Belfortas, Mulhauzas, Marientalis). Rugpjūčio 14–25 d. kelionė į Lurdą (tuo pačiu maršrutu).

Teirautis ir registruotis tel.    8 5 24 06 158, 8 698 85 092,    el. paštas: ta-dalia@one.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija