2009 m. gegužės 22 d.
Nr. 40
(1732)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Išnaudoti naujas galimybes evangelizacijai

Mindaugas BUIKA

Technologijų pažanga ir moralinė atsakomybė

Bažnyčioje minimos Pasaulinės žiniasklaidos dienos (Pasaulinės socialinės komunikacijos dienos) tradicija siekia Vatikano II Susirinkimo laikus. Būtent šiame Susirinkime priimtame pirmajame dekrete „Inter Mirifica“, skirtame žiniasklaidai, teigiama, jog tam „kad Bažnyčios apaštalavimas vis labiau stiprėtų naudojantis socialinės komunikacijos priemonėmis, vyskupų sprendimu visose pasaulio diecezijose kasmet tebūna švenčiama diena, kurios metu būtų primenamos tikinčiųjų pareigos ir būtų kviečiama melstis bei aukoti šiam tikslui aukas“. Remdamasis šia paskata Pasaulinės žiniasklaidos dienos minėjimą įvedė popiežius Paulius VI ir šiemet ji švenčiama jau 43-ąjį kartą.

Ši diena paprastai minima septintąjį Velykų sekmadienį (šiemet tai bus gegužės 24-oji), tačiau kai kurios vyskupų konferencijos Pasaulinės žiniasklaidos dienos šventimą nukelia į kitą datą ir kartais tiems renginiams skiria ištisą savaitę, taip yra, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kasmetinę Pasaulinės žiniasklaidos dienos temą parenka Popiežius, ta proga paskelbdamas ir savo kreipimąsi. Šis dokumentas yra publikuojamas sausio 24-ąją, Šv. Pranciškaus Salezo, žurnalistų dangiškojo globėjo, liturginės šventės dieną.

Šiemetiniame kreipimesi, kurio tema „Naujos technologijos – nauji ryšiai. Skatinti pagarbos, dialogo ir draugystės kultūrą“, Šventasis Tėvas kviečia pamąstyti apie technologinės pažangos vaidmenį visuomenės informavimo ir bendravimo procese. Jis šiuo reikalu pirmiausia apeliuoja į jaunus žmones, kurie „užaugo apsupti naujų komunikacijos technikų ir skaitmeniniame pasaulyje jaučiasi kaip namie“. Būtent ši karta, kurią Benediktas XVI įvardija „skaitmenine“, geriausiai suvokia naujųjų galimybių potencialą „skatinti žmonių ir bendruomenių tarpusavio ryšį“, dalytis idėjomis ir nuomonėmis.

Tačiau šios galimybės nė kiek nemažina atsakomybės, kad naujosios technologijos „būtų naudojamos žmonių tarpusavio supratimui ir solidarumui skatinti“. Dėl to Šventasis Tėvas primena, jog panašiai, kaip tradicinėse komunikavimo priemonėse (spaudoje, radijuje), taip pat ir naujose ryšio technologijose (internete) ypatingą dėmesį reikia rodyti „informacijos turinio, kurį jos skleidžia, kokybei“. Yra privalu, kad visi geros valios žmonės, įsijungę į sparčiai besivystantį skaitmeninio bendravimo pasaulį, įsipareigotų jame „skleisti pagarbos, dialogo ir draugystės kultūrą“.

Virtuali erdvė negali pakeisti žmogiškų santykių

Aptardamas kiekvieną iš šių reikalavimų naujųjų žiniasklaidos priemonių turinio pateikimo ir platinimo srityje, popiežius Benediktas XVI pirmiausia nurodo į pareigą „gerbti žmogaus orumą ir vertę“. Dabar, kai interneto žinių komentaruose dažnai galima pamatyti ir necenzūrinių žodžių, jau nekalbant apie pornografiją ir pedofiliją, yra labai svarbi Šventojo Tėvo pastaba, kad tų „technologijų vartotojai turėtų vengti keistis žmogų žeminančiais žodžiais bei vaizdais ir atsisakyti visko, kas kursto neapykantą ir nepakantumą, nuvertina žmogaus lytiškumo grožį ir intymumą, išnaudoja silpnuosius ir apsiginti nepajėgiančius“.

Patvirtindamas dialogo galimybes naujojoje skaitmeninėje erdvėje, Popiežius pabrėžia, jog tam, „kad tokie susitikimai būtų vaisingi, būtina ne tik sąžiningai ir tinkamai reikšti savo mintis, bet ir įdėmiai bei pagarbiai klausytis“. Iš tikrųjų „monologo“ laikai žiniasklaidoje eina į pabaigą ir visiems – tiek informacijos skleidėjams, tiek priėmėjams ir vartotojams kartu bendraujant reikia dalyvauti tiesos, gėrio ir grožio paieškoje. Benediktas XVI perspėja dėl visai žiniasklaidai būdingo apgaulės pavojaus, diferenciacijos stokos, potraukio sensacijoms, kada kiekviena „naujovė pateikiama kaip grožis, o subjektyvus patyrimas pamaino tiesą“.

Pagaliau nurodydamas į naują populiarumą įgijusią „draugystės“ sąvoką, kuri vis plačiau naudojama ir Bažnyčios pastoracijoje, Šventasis Tėvas pabrėžia, kad šio pobūdžio bendravimas neturi tapti savitikslis: „draugai turi palaikyti ir skatinti vienas kito gebėjimų bei talentų plėtotę ir palenkti juos žmonių bendruomenės tarnystei“. Popiežius taip pat primena, kad nors „online“ ryšys išplečia draugystės galimybes, jis negali pakeisti realių žmogiškų santykių su šeima, artimaisiais ir kaimynais. „Kai virtualus ryšio troškimas viską stelbia, žmogus pamažu izoliuojasi, nutraukdamas realią socialinę sąveiką“, – perspėja Benediktas XVI. Jis taip pat pabrėžia kovos su informaciniu skurdu ir nelygiateisiškumu svarbą, siekant, kad naujosios komunikacijos priemonės netaptų tik nedaugelio išrinktųjų privilegija.

Baigdamas savo kreipimąsi Pasaulinei socialinės komunikacijos dienai, Šventasis Tėvas ragina jaunuosius katalikus aktyviai liudyti tikėjimą skaitmeniniame pasaulyje ir tuo prisidėti prie Bažnyčios evangelizacinės misijos įgyvendinimo naujomis sąlygomis. Reikia evangelizuoti patį „skaitmeninį žemyną“, perkeliant į naujos komunikacinės ir informacinės aplinkos kultūrą krikščioniškąsias vertybes. Tai jauniesiems Bažnyčios nariams atveria ypatingas raiškos galimybes, kadangi jie geriausiai pažįsta savo bendraamžių „abejones ir viltis, polėkius ir nusivylimus“.

Kad šios popiežiaus Benedikto XVI intencijos būtų paremtos realiais darbais, Vatikanas, duodamas pavyzdį vietinėms Bažnyčioms, šiuo laiku vykdo naujus internetinius projektus. Popiežiškosios socialinės komunikacijos tarybos pirmininkas arkivyskupas Klaudijus Čelis pranešė, jog, kaip tik švenčiant Pasaulinę žiniasklaidos dieną pradės veikti nauja jaunimui skirta interneto svetainė www.pope2you.net su galimybe panaudoti i Phone ir Facebook tinklus. Garso ir vaizdo pranešimai bus perduodami aštuoniomis kalbomis, įskaitant kiniečių kalbą. Anksčiau buvo pranešta, kad Vatikanas pasirašė sutarti dėl žinių apie Popiežiaus veiklą skleidimo šiuo metu populiariausioje tarptautinėje videonaujienų sistemoje Youtube interneto adresu yotube.com/vatican. Kviečiame pasinaudoti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija