2009 m. gegužės 27 d.
Nr. 41
(1733)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Viltys esminėms
permainoms

„Svobodos“ laidų apie
Baltijos valstybes
pasiklausius

Senųjų knygų
aukcionas

Stasio Šilingo
atminimas dar laukia
įamžinimo

Leonardo Bernsteino
„Mišios“ Pažaislio
vienuolyne

Krikščioniškas jaunų žmonių ugdymas

Mindaugas BUIKA

Katalikų religijos mokymo
vystyme aktyviai dalyvauja
seserys vienuolės

Sociologinis tyrimas patvirtino padėties skirtingumus

Europoje ir toliau aptarinėjamos religinio švietimo aktualijos, atkreipiant dėmesį į jaunųjų kartų dvasinio ir moralinio ugdymo svarbą sekuliarizuotame žemyne. Gegužės 4 dieną Europos Tarybos būstinėje Strasbūre (Prancūzija) prie „apskritojo stalo“ buvo surengta bažnyčios ir politikos pasaulio atstovų diskusija „Religinis švietimas – atsinaujinimo šaltinis Europai“. Susitikime pristatyti 2005–2007 metais vykdyto sociologinio tyrimo rezultatai apie religijos mokymo padėtį žemyno šalių visuomeninio švietimo sistemose. Tyrimą atliko Europos vyskupų konferencijų taryba (CCEE) remiant Italijos vyskupų konferencijai.


Ryžtingoji kryptį keičianti prezidentė

Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė
(pirmoje eilėje ketvirtoji
iš dešinės) drauge su kitais
aukšto rango ES pareigūnais

Lietuvos prezidente išrinkus Dalią Grybauskaitę, atėjo skubi žinia, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka tikisi gerai sutarti su naująja Lietuvos prezidente. Netverdamas džiaugsmu jis pasakė: „Aš su dideliu malonumu sveikinu tai, kad Lietuvoje buvo išrinktas naujas prezidentas. Pirma – aš labai džiaugiuosi, kad tai – jaunas prezidentas, antra, kad tai – sportininkas. Autoritarinis Baltarusijos vadovas pasakė manantis, kad tarp jo ir D. Grybauskaitės yra daug bendro. „Todėl tikiuosi santykių pagerėjimo su Lietuva politikoje. Dar kartą pabrėžiu: jaunas žmogus, su kuriuo mes susitarsime“ – teigė jis. Pasak A. Lukašenkos, ekonominių problemų tarp dviejų šalių yra nedaug. „Mes naudojamės Lietuva kaip tranzitine valstybe. Tai suformuoja 30 proc. Lietuvos biudžeto“, – didžiuodamasis dideliu indėliu į Lietuvos biudžetą sakė Baltarusijos vadovas.


Bibliotekoje – pokalbis apie pilietiškumą

Jonas PETRONIS

Zarasų bibliotekoje viešnia
iš Amerikos Elona Vaišnienė

Zarasų viešoji biblioteka pakvietė skaitytojus į susitikimą  su filologijos mokslų dr. Elona Vaišniene. Viešnia  dirbo JAV prezidento Dž. Karterio komandoje, buvo prezidentinės komisijos, sudarytos patarti prezidentui, kaip sustiprinti JAV pozicijas tarptautinėje arenoje atkreipiant dėmesį į šalies pasiruošimą svetimų kalbų mokėjimo ir kitų kultūrų supratimo srityse, nare. 22 metus ji dirbo Jeilio universiteto penkių inžinerijos departamentų informacijos redaktore, rašo į JAV spaudą. Du kartus per metus filologijos mokslų daktarė atvyksta dalyvauti Lietuvos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos darbe Vilniuje. Būdama Lietuvoje ji skaito paskaitas Pilietinės visuomenės instituto prašymu.


Kelionė „Vienas vardas – Lietuva“

Benjaminas ŽULYS

„Tūkstantmečio odisėjos“ kapelionas
kun. Romualdas Ramašauskas

Penai spalio 5 dieną Klaipėdoje startavo „Tūkstantmečio odisėja“ – Lietuvos buriuotojai pasiryžo per 277 paras apiplaukti visą pasaulį, aplankyti penkis žemynus, 19 valstybių ir jose gyvenančias 24 lietuviškas bendruomenes. Jų kelionės šūkis – „Vienas vardas – Lietuva“. Misija – tapti Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio šventės įkvėpėjais ir pakviesti pasaulio lietuvių bendruomenes švęsti šią šventę kartu – liepos 6-ąją. Atlikę savo misiją, „Tūkstantmečio odisėjos“ keliautojai liepos 6-ąją grįš į Klaipėdos uostą, iš kur ir buvo pradėta kelionė. Čia susitiks ir visi šios kelionės dalyviai.


Meno mokyklos 40-metis

Jonas PETRONIS

Sveikina Antazavės klebonas
kun. Stasys Tamulionis. Kairėje –
mokyklos direktorė Dalia Deinienė

Dusetų meno mokyklos istorija skaičiuojama nuo vaikų muzikos mokyklos įkūrimo. Tada, prieš keturis dešimtmečius, mokytis groti akordeonu ir fortepijonu įstojo 65 berniukai ir mergaitės. Pirmuoju direktoriumi buvo Petras Kvedaras, tačiau netrukus mokyklos vadovės pareigos buvo patikėtos Gražinai Baranauskienei, kuri šiai mokyklai vadovavo vos ne keturis dešimtmečius. Nuo praėjusiųjų metų mokyklai vadovauja žinoma rajono muzikos puoselėtoja Dalia Deinienė. Pirmuosius porą metų  Dusetų krašto jaunieji muzikantai glaudėsi kultūros namuose, o po to persikėlė į muzikos mokyklai skirtas patalpas. Mokykloje susibūrė puikus pedagogų kolektyvas, jį papildė jauni specialistai Regina Gadliauskienė, Olga Statulevičienė, Juozas Švedas, Kazimieras Piestinis. Šiandien mokykloje jau dirba trys kartos pedagogų.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija