2009 m. gegužės 29 d.
Nr. 42
(1734)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Gyvenimo brandos viršukalnėje

Julė KILČIAUSKIENĖ

Kun. Stasys Šileika, SDB,
rašo draugams laiškus

Gegužės 28 dieną Lietuvos saleziečiai šventė Palemono altaristo kun. Stasio Šileikos 90-ąjį gimtadienį. Kas pažįsta šį kunigą, jo pavardę išgirdęs tikriausiai būtinai nusišypsos – juk būtent taip ir pats kunigas visus sutinka. Nors metų metelių ratai link šimtmečio rieda – jis vis šypsosi… Mane sutiko džiaugsmingai, tik kalboms laiko neturėjo: „Rašė jau kažkada apie mane, nebereikia, – gynėsi guvus devyniasdešimtmetis. – Tiek daug dabar turiu darbo, visus reikia į savo šventę pakviesti. Ir jūs ateikit.“ Vadinasi, didelio stalo reikės – ir ne vieno, kad visus svečius prie jo būtų galima susodinti... Juk, kaip sakė Palemono Švč. Mergelės Marijos, Rožančiaus Karalienės parapijos klebonas Maksimas Bianko, kunigas Šileika turi labai daug draugų, yra žmonių mėgiamas ir pats myli žmones. Tokia jau ta meniškos prigimties žmogaus siela.. Gal ir nedaug kas žino šio garbaus saleziečio silpnybę muzikai – mylimą akordeoną ir armoniką dažnai paimdavo į rankas, save ir draugus palinksmindamas ar paguosdamas. Antroji silpnybė – knygos. Kunigų daug skaito. O apie poliglotinius kunigo S. Šileikos gabumus girdėjau anksčiau. Paklaustas, keliomis kalbomis gali kalbėti ir rašyti, jubiliatas vėl šypsodamasis kukliai ištaria: „Dvylika“. Net dvylika! (Hm... koks magiškas skaičius... dvylika mėnesių, dvylika apaštalų...) Kodėl gi ne? Juk gyventa ne tik Italijoje ir Vokietijoje... Daug metų darbuotasi misijose Brazilijoje, paskui Kanadoje. Į klausimą, kur buvo geriausia, kokie metai šviesiausi, jubiliatas negalvodamas atsako, kad Italijoje. Ten praleista daugiausia laiko. Italija, ypač Roma ir Vatikanas (kur gyveno ir dirbo dvejus metus), yra katalikų centras. „Lietuva savo tradicijomis tik nykštukas prieš Vatikaną ir Romą. Ir tuo viskas pasakyta...“, – teigia salezietis. Romoje ir dabar kun. S. Šileika turi daug draugų. O labiausiai ilgisi Alpių. Po jų kalnus kasmet jaunystėje laipiota, kopta į 4 kilometrų aukščio viršukalnes.


Sekminės – klusnumas Dvasios vedimui

Šventosios Dvasios veikimas – kaip miško ošimas: regi linguojančias medžių viršūnes, tačiau nepastebi paties vėjo pūtimo. Kai atsiveriame Jos viską atnaujinančios meilės veikimui, tuomet Ji perkeičia mūsų vidų ir, mumyse gyvendama, taip plačiai ir galingai trokšta per mus veikti, kad mes,  nebepriklausydami patys sau (1 Kor 6, 19), užuot vaikęsi žmogiškosios sėkmės miražų, esame nuolat dieviškos malonės kviečiami gerti gyvąjį Kristaus mokslo vandenį, idant paskui iš mūsų pačių vidaus plūstančios Dievo Dvasios srovės (Jn 7, 38) galėtų ir kitus skatinti panašiai elgtis ir gyventi.


Dominikonų ordino atkūrėjas džiaugiasi vaisinga brolių veikla Lietuvoje

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Jaudinančios audiencijos
pas popiežių Joną Paulių II akimirkos.
Tėvelis Dominykas – dešinėje. 1995 metai

Šiais metais net keletą gražių jubiliejų sutinkantis uolus krikščioniškojo tikėjimo ir sielovados puoselėtojas kun. Jonas Dominykas Grigaitis, OP, nemėgsta girtis savo nuveiktais darbais. „Atvirai sakant, man net pačiam sunku patikėti, kad taip toli nužingsniavau žemiško gyvenimo takais! O juk be šio jubiliejaus, ankstyvą rudenį pažymėsiu dar ir 75-metį, kai buvau priimtas į brolių dominikonų gretas, visai netrukus, liepos 16-ąją – 70-metį, kai tebestoviu prie Viešpaties altoriaus“, – gyvai šypsodamasis, švytinčiu veidu prisiminimais prieš šv. Mišių auką dalijosi kun. J. D. Grigaitis, OP, tikinčiųjų dažnai dar vadinamas tėveliu Dominyku. Gegužės 27 dieną garbingą 95-erių metų sukaktį švenčiančio dvasininko ir vienuolio nueitas turtingas gyvenimo kelias įprasmintas daugeliu kilnių darbų – gyvojo Bažnyčios žodžio skelbimu, lietuvybės puoselėjimu Vilnijos krašte ir kt. Atgavus nepriklausomybę, kun. J. D. Grigaičio, OP, pastangomis 1991 metais buvo atkurta Dominikonų – vieno seniausių katalikų vienuolių ordino – veikla Lietuvoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija