2009 m. birželio 10 d.
Nr. 45
(1737)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pagerbtos Pirčiupių kaimo aukos

Raudona vėliava nešiniems triukšmadariams politinis šou nepavyko

Rūta AVERKIENĖ

Pirčiupių gyventojai, paminėję
65-ąsias kaimo tragedijos metines.
Kairėje – tragedijos liudytojas
Alfonsas Simokaitis

Birželio 3-ąją paminėtos Pirčiupių kaimo tragedijos 65-osios metinės. Minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kurias už gyvus, mirusius ir sudegintus pirčiupiečius aukojo Valkininkų parapijos klebonas kun. Rolandas Valskys, vėliau buvo padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės prie paminklo Motinai bei kaimo kapinaitėse, kuriose palaidoti sudegintų žmonių palaikai ir kurią šiuo metu žymi trys aukšti mediniai kryžiai, pastatyti tuoj po tragedijos. Ant medinės lentelės užrašyti žodžiai: „Ilsėkitės, broliai ir tėveliai, ramybėje, ilsėkitės, motinos ir seserys, ramybėje…“ Iš viso čia pastatyti keturiasdešimt šeši kryžiai.

Minėjime dalyvavo rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša, Valkininkų seniūnijos seniūnas Jonas Urbaitis, Valkininkų vidurinės mokyklos moksleiviai ir mokytojai, pirčiupiečiai ir svečiai. Pagerbti Pirčiupių aukų atvyko Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje Vladimir Chkhikvadze ir Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimir Dražin.

Minėjime kalbėjo mero pavaduotojas A. Valeiša, Valkininkų seniūnijos seniūnas J. Urbaitis, Rusijos ir Baltarusijos ambasadoriai. Paskui liūdnais prisiminimais dalijosi vienas iš nedaugelio tragedijos liudytojų – Alfonsas Simokaitis, šios tragedijos metu praradęs senelius, sesutę ir du brolius.

Aukų atminimas buvo pagerbtas tylos minute, paskui Pirčiupių ir Valkininkų moterys sugiedojo kelias giesmes, o Valkininkų vidurinės mokyklos mokinės – padeklamavo eilių.

Sumaištis Pirčiupių kaimo aukų pagerbimo minėjime kilo dėl raudona vėliava nešinų netikėtų minėjimo dalyvių grupelės. „Fronto“, socialistų partijų lyderiai ir karo veteranų atstovai nekantriai veržėsi prie renginio organizatorių ir be išankstinio pranešimo prašė leisti pasisakyti. Kadangi kasmet Pirčiupių kaimo aukos paminimos ramiai, be didelių mitingų, kaip ir dera minėti nekaltai žuvusius žmones, renginio organizatoriai ir pirčiupiečiai buvo šokiruoti atvykėlių įžūlumu ir bandymu mitinguoti ir politikuoti. Aiškiai norėjusiems tą daryti organizatoriai „žodžio pasisakyti“ nesuteikė. Piktų priekaištų ir pamokymų, „kaip reikia organizuoti tokius minėjimus“, susilaukė mero pavaduotojas A. Valeiša.

Valkininkų seniūnas Jonas Urbaitis sakė, kad „kiekvienas turi teisę čia atvykti ir pagerbti nekaltai nužudytų šio kaimo taikių žmonių atminimą, tačiau negalima tokio minėjimo paversti politiniu ar rinkimų šou...“ O kad tokių ketinimų būta – apie tai liudija susirinkusiems kapinaitėse tyliai išdalyti leidiniai.

Pirčiupiai, Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija