2009 m. birželio 17 d.
Nr. 47
(1739)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Senojoje mokykloje pagerbti kraštiečiai

Vytautas Bagdonas

Prisiminimų popietė atkurtoje
senovinėje klasėje

Buvusioje Kunigiškių pradžios mokykloje, kurioje daugiau kaip dvidešimtį metų veikia Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, gegužės 23-iąją iškilmingai pagerbti žymūs kraštiečiai, šios mokyklos mokiniai ir mokytojai. Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius čia organizavo prasmingą renginį „Per senolių tradicijas atverkime dvasią ir širdį“. Renginio metu muziejuje Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius ir Lietuvos mokslininkų sąjungos narys, muzikologas profesorius Karolis Rimtautas Kašponis atidengė atminimo lenta, kurią o kartu ir visą muziejų pašventino Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas.


„Piemenauja“ 25-erius metus

Rūta Averkienė

„Piemenukai“ su vadove
Vanda Mockevičiene
Autorės nuotrauka

„Rolia rolia karvela rūta, rolia rolia, kur tavo būta, rolia rolia, per upelį plaukta, rolia rolia, raselė braukta, rolia rolia, žolalė ėsta, rolia rolia piemenukų ganyta...“ – tokiais žodžiais savo jubiliejui skirtą koncertą gausiai Nedzingės skverelyje susirinkusiems žiūrovams pradėjo šiemet dvidešimtpenkmetį švenčiantis Nedzingės vaikų folkloro ansamblis „Piemenukai“. Ansamblio „siela“ – vadovė Vanda Mockevičienė į gražų renginį antrąją Sekminių dieną sukvietė visus ansamblyje „piemenavusius“ nedzingiškius. Pasak jos, per šiuos metus ansamblyje dainavo apie du šimtus Nedzingės kaimo vaikų. Jie atlieka autentiškas Nedzingės kaimo dainas, žaidžia senovinius žaidimus, renka tautosaką, puoselėja savo krašto papročius ir tradicijas. Dabar jie jau savo „piemenukus“ augina. Kai kurie savo gyvenimą taip pat su muzika ir daina susiejo. Etnomuzikologas Darius Mockevičius sakė, kad tie metai, kai su kitais Nedzingės kaimo vaikais koncertuoti važinėdavo, kelia pačius geriausius prisiminimus. O koncertavo ir dalyvavo įvairiuose festivaliuose daugelyje Lietuvos vietovių, Lenkijoje ir Vokietijoje. Žiūrovai yra matę jų programas: „Kiaulių neganęs ponu nebūsi“, „Matiau matiau kukucį“, „Bėk bėk bitela in savo vietelį“, „Skerdžiaus Adasiuko dainos ir žaidimai“ ir daugelį kitų. O kad „buvę piemenukai“ nepamiršo, ko vaikystėje išmokę, įrodė dainuodami ansamblio dainas.


Norim autentiškos pilies

Rimvydas ŽILIUKAS,

„Pilies“ draugijos narys

Praėjusią savaitę Kaune vyko visuomenės susirinkimas-konferencija. Joje buvo kalbama apie Kauno pilies atstatymą, kuriam Norvegija šiemet skyrė porą milijonų litų. Iš šių pinigų bus atstatomas tik pietrytinis bokštas ir sienos šalia jo. Ateityje, tolesniam pilies atstatymui, iš Norvegijos tikimasi gauti dar porą dešimčių milijonų litų.

Istorikas Valdas Rakutis ir dr. Napalys Kitkauskas supažindino susirinkusiuosius su šešių šimtmečių pilies istorija (sugriovimais ir atstatinėjimais), kalbėjo apie garbingą jos vaidmenį kovose su kryžiuočiais bei vėlesniais laikais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija