2009 m. birželio 19 d.
Nr. 48
(1740)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Mašiagalos dekanate

Tituliniuose atlaiduose giedojo LMA choras

Švč. Trejybės bažnyčioje gieda
LMA choras, diriguoja
meno vadovas Vytautas Verseckas

Sudervės Švč. Trejybės bažnyčia

Sudervė. Nedidelį bažnytkaimį, įsikūrusį vos 16 km nuo Vilniaus, garsina ne tik gražios apylinkės, čia pat tyvuliuojantis Vilnojos ežeras, bet ir ypatingos formos ir akustikos Švč. Trejybės bažnyčia, pastatyta 1803–1822 metais ant aukštos kalvos. Klasikinės formos, dorėninių kolonų portikas primena garsaus architekto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus manierą, tačiau oficialiai pastato autoriumi laikomas architektas Laurynas Bortkevičius. Tituliniai bažnyčios atlaidai – Švč. Trejybės šventė yra švenčiama praėjus aštuonioms savaitėms po šv. Velykų.

Šiais metais per lietuviškas šv. Mišias, kurias aukojo parapijos klebonas kun. Stanislav Matiukievič, giedojo Lietuvos mokslų akademijos mišrus choras (meno vadovas Vytautas Verseckas, chormeisterė-koncertmeisterė Judita Taučaitė, tarybos pirmininkas Vilius Maslauskas). Po šv. Mišių choras atliko dar keletą muzikinių kūrinių.

Šiais metais maloniai nustebino pilna bažnyčia lietuvių; pernai jų buvo gerokai mažiau. Pakalbinau būrelį moterų. Jos sakė: „Sudervės bažnyčią atrado sodininkai. Aplinkui masyvai sodų. Mums patinka Sudervės bažnyčia, čia gera sekmadieniais melstis, nereikia važiuoti į miestą“. Pranas Burždžius pasakojo: „Sudervėje lietuvių šeimos statosi namus. Esu vienas iš jų. Dirbu netoliese Čekoniškių kaime įsikūrusioje UAB „Lietpak“, gaminančioje tarą maisto produktams. Sumanūs, darbštūs žmonės dr. Pranas (Sibiro tremtinys) ir jo sūnus Andrius Kizniai, vadovaujantys įmonei, subūrė darnų kolektyvą, įdarbino per 300 žmonių. Pamažu keičiasi apylinkių tautinė sudėtis, net žmonių mąstysena. Prieš ketvertą metų Sudervėje buvo pradėtos aukoti lietuviškos pamaldos, iki tol buvo tik lenkiškos. Iš pradžių ateidavo tik keliolika žmonių. Dabar jų pilna bažnyčia. Lietuviška bendruomenė čia gausėja ir stiprėja. Tai įrodo ir rinkimų rezultatai“.

Bažnyčios klebonas kun. S. Matiukievič ir parapijiečiai dėkojo Lietuvos mokslų akademijos mišriam chorui ir kvietė dažniau apsilankyti.

Dr. Aldona Kačerauskienė

Jurgio ŠEDUIKIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija