2009 m. birželio 26 d.
Nr. 49
(1741)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilniuje – kultūros naktis

Vaizdai iš spektaklio „Asmens
sargybinis iš Devintojo Choro“
Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotraukos

Naktį iš birželio 20-osios į 21-ąją sostinėje nedaug kas miegojo. Ypač jaunimas. Muzika, literatūra, kinas, šokis, teatras, tapyba ir kitos meno rūšys tą naktį gerbėjų laukė net pusšimtyje Vilniaus vietų. Pagal viešosios įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ programą tą vakarą ir naktį buvo parodyta apie 60 renginių. Vilniečiai ir svečiai (galima buvo išgirsti kalbant ir latviškai, ir angliškai, ir vokiškai) galėjo pasiklausyti L. van Bethoveno muzikos Lukiškių aikštėje ar operos arijų koncerto po atviru dangumi Vilniaus mokytojų namų kiemelyje, apsilankyti atgijusių pasaulio dailės kūrinių parodose Vilniaus paveikslų galerijoje ir kitur, pažiūrėti spektaklių.

Šv. Jonų bažnyčioje skambėjo viduramžių mistikės, gydytojos, rašytojos, kompozitorės Hildegardos iš Bingeno (1098–1179) kūryba bei nūdienos estų kompozitoriaus Arvo Pšrto kūriniai styginių kvartetui. Hildegardos muziką palydėjo filmas (aut. Juozas Valiušaitis), sumontuotas iš jos pačios sukurtų rankraštinių miniatiūrų, o šiuolaikinės muzikos kūrinius papildė naktinio Vilniaus ir Lietuvos peizažų fotografijų filmas. Vilniaus paveikslų galerijoje skrajojęs nemigos aitvaras dalino dvasines dovanas. Pasak projekto koordinatoriaus Vytauto Balčiūno, tą naktį įstabiuose klasicistiniuose Chodkevičių rūmuose įkurtame salone nuo sutemų iki aušros vyko dailės, poezijos, muzikos, instaliacijų ir edukacinių renginių programa. Renginio metu pirmą kartą buvo galima pasigrožėti prieškario Vilniaus fotografijų kolekcija, kurią sukūrė Boleslava ir Edmundas Zdanovskiai, taip pat pamatyti parodą „Vilniaus vaizdai iš Jono Kazimiero Vilčinskio „Vilniaus albumo“. Kultūros naktį „Tebūnie naktis!“ šiemetinėje Europos kultūros sostinėje buvo galima pasivaikščioti modernios ir klasikinės muzikos tiltais, išmokti tango ar salsos šokį, palikti savo įspaudą Vilniuje – iš viso spėti aplankyti daugiau nei pusšimtį Vilniaus vietų, kuriose buvo pristatyti įvairių sričių meno projektai. Europos kultūros sostinės gyventojus ir svečius džiugino 20 galerijų, 5 muziejai, buvo galima pasigrožėti 4 šokio, 5 teatro ir kino projektais, 14 muzikinių renginių, taip pat įvairiais interaktyviais bei pažintiniais projektais, performansais ir ekskursijomis.

Įspūdingai nuteikė Krikščioniško teatro spektaklis su išraiškos šokiu „Asmens sargybinis iš Devintojo Choro“. Spektaklio tema – Šviesos angelas, kovojantis su juodąja magija bei burtais, ir taip gelbėjantis suviliotus žmones. Spektaklio autorė, choreografė ir režisierė – Sigutė Sapranavičiūtė.

Gaila, kad kai kurie numatyti renginiai neįvyko arba vyko pavėluotai. Net ir žadėta naktinė adoracija Dievo Gailestingumo šventovėje irgi buvo praleista – atvykusieji rasdavo užrakintas duris.  Renginių dalyviai galėjo apsilankyti ir ilgai dirbusiuose baruose ar kavinėse. Beveik iki aušros sostinės centras ir aplinkinės gatvės buvo pilnos žmonių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija