2009 m. liepos 1 d.
Nr. 50
(1742)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Krekenaviškių darbų paroda

Bronius VERTELKA

Į Panevėžį atvyko (iš kairės) dailininkai
Raimondas Gapšys, Rimantė Ropytė,
Elena Šaltytė-Lisauskienė,
Vytautas Švarlys ir Gražina Vitartaitė

Artėjant Krekenavos 600 metų sukakčiai, birželio 17-ąją, Panevėžio dailės galerijoje atidaryta iš Krekenavos krašto kilusių dailininkų kūrybos paroda, kurioje – tapybos, akvarelės, grafikos, stiklo, vitražo darbai. Jų autoriai – Raimondas Gapšys, Virginija Kalinauskaitė, Albertas Kundrotas (1940–1995), Irena Pakinkevičiūtė, Rimantė Ropytė, Elena Šaltytė-Lisauskienė, Vytautas Švarlys, Gražina Vitartaitė, Algimantas Žilys.

Raimondas Gapšys įsikūrė Dusetose ir 40 metų mokė šio krašto vaikus meno dalykų. Savo išsaugotus šiltus jausmus Krekenavai jis sutalpino į videofilmuką, kurį parodė susirinkusiems į galeriją. Vytautas Švarlys atvyko iš Vilniaus. Svajojo piešti paveikslus, bet tapo vitražo meistru. Jo kūriniai puošia nemažai Lietuvos bažnyčių ir koplyčių. Menininkas sakė, kad tam įtakos turėjo nepaprastas Krekenavos apylinkių grožis, širdį tebevirpinantys Nevėžio upės vingiai ir gluosniai šalia jų. Elena Šaltytė-Lisauskienė prisiminė, kaip 10 kilometrų eidavo basa į Krekenavos bažnyčią ir tik pasiekusi miestelį, užsukdavo pas Rudžius ir apsiaudavo batelius. Vaikystės prisiminimai išliko patys gražiausi ir brangiausi“, – sakė parodos kuratorė Gražina Vitartaitė. Mintimis apie gimtinę dalijosi ir Rimantė Ropytė.

Tylos minute buvo pagerbtas Krekenavoje dailės sėklą bėrusios mokytojos Militos Kumpytės-Bilevičienės ir dailininko Alberto Kundroto atminimas.

Gerų žodžių parodos autoriams nepritrūko ir Krekenavos seniūnas Jonas Ulis, miestelio bendruomenės „Tiltas“ pirmininkė Sigita Rudienė, M. Antanaičio gimnazijos direktorius Albinas Aleksas Graževičius, dailės mokytojas Henrikas Mazūras ir kiti. Panevėžietė Regina Daniūnienė prisiminė krekenaviškį kanklių meistrą Stasį Rudį, kurio padarytomis kanklėmis ji groja nuo 1943 metų.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija