2009 m. liepos 3 d.
Nr. 51
(1743)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Einančios tiesos ir meilės keliu

Dr. Aldona Kačerauskienė

Europarlamentaras prof. Vytautas
Lansbergis sveikina LKMS pirmininkę
Janiną Klungevičienę
Jaroslavo Proscevičiaus nuotraukos

Bendras suvažiavimo vaizdas Vilniaus
Vytauto Didžiojo gimnazijoje

Atmintyje – nepamirštama 1994 metų birželio 15-oji. Tądien Vilniuje, dalyvaujant Pasaulio lietuvių katalikių organizacijų sąjungos pirmininkei prof. dr. Aldonai Šlepetytei-Janačienei ir paskutiniajai prieš karą Lietuvos katalikių moterų organizacijų sąjungos pirmininkei dr. Onai Norušytei-Januševičienei (sąjungos veiklą nutraukė 1940-ųjų birželį prasidėjusi bolševikų okupacija), buvo atkurta Lietuvos katalikių moterų sąjunga (LKMS). Lietuvės katalikės – pedagogės, medikės, katalikiškų organizacijų atstovės – pasiryžo suvienyti jėgas, kad daugiau nuveiktų skleidžiant katalikybę, dorą, tautines tradicijas, propaguojant sveiką gyvenimo būdą, mokant ir auklėjant jaunąją kartą.

Po 15 metų Vilniuje LKMS surengė suvažiavimą, prasidėjusį šv. Mišiomis, kurias  Šv. Kazimiero bažnyčioje aukojo vyskupas Juozas Tunaitis. Pamokslą pasakė kun. Ričardas Doveika. Suvažiavimas tęsėsi Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Po kanklių muzikos koncerto, kurį atliko Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos muzikos mokyklos kanklininkės, vadovaujamos Violetos Šiūtienės, suvažiavimą sveikino europarlamentaras Vytautas Landsbergis, Seimo nariai Vilija Aleknaitė-Abramikienė ir Paulius Saudargas, gydytoja ir rašytoja Birutė Žemaitytė, s. Nijolė Sadūnaitė, Lietuvos nepriklausomybės Sausio 13-osios brolijos garbės pirmininkė Jadvyga Bieliauskienė ir kt. Kalbas pasakė ilgametis LKMS dvasios tėvas mons. Juozapas Antanavičius ir dabartinis dvasios tėvas kan. Robertas Bruzga.

Nuoširdžiose kalbose moterys katalikės buvo įvardijamos kaip Dievo pasiuntiniai skelbti pasauliui taiką, tiesą ir meilę, pasilenkti prie apleisto vaiko, našlaičio, kenčiančio ir nusivylusio žmogaus, visur rodant Dievo meilę ir gailestingumą. Taip pat buvo prašoma melstis už išrinktąją prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Lietuvą.

Dr. Aldona Vasiliauskienė perskaitė pranešimą apie katalikių moterų draugijų veiklą nuo pat 1908 metų, t. y. nuo įsikūrimo pradžios. Dabar LKMS sudaro 72 draugijos, 1500 narių; LKMS išlaiko  vaikų globos namus Vilniuje. Palyginus su daugiašale prieškario veikla (mergaičių žemės ūkio mokyklos, krautuvės, viešbučiai, valgyklos, arbatinės, motinos ir vaiko globos namai, darbo tarpininkavimo biurai, patarimo motinoms punktai, knygų leidyba) tai nėra daug. Tačiau veiklios Pasvalio, Panevėžio, Šiaulių, Pakruojo, Upytės katalikių moterų draugijos yra žinomos savo aplinkoje. Jų narės ne tik asmeniniu gyvenimu liudija katalikiškas idėjas, bet jas realizuoja renginiuose: knygų pristatymuose, Motinos ir Tėvo dienos minėjimuose, susitikimuose su įdomiais žmonėmis ir pan.

Suvažiavimas priėmė LKMS statutą. Nuo dabar LKMS yra pagal Katalikų Bažnyčios kanonų teisę įsteigta privati pasauliečių asociacija, vienijanti Lietuvos katalikes moteris bei tęsianti Lietuvos katalikių moterų draugijos ir Lietuvos katalikių moterų organizacijų sąjungų veiklą bei tradicijas. Statutas nustato LKMS įvairiausių rūšių veiklą. Tai savišvietos ir švietimo organizavimas, papildomo ir profesinio ugdymo veikla, seminarų ir konferencijų organizavimas, mokyklų, vaikų ir senelių globos namų, socialinės pagalbos centrų veikla, socialinės paslaugos, konsultacijų teikimas, leidyba, labdaros ir paramos teikimas.

Suvažiavimas išrinko pirmininkę. Ja tapo iki šiol šias pareigas ėjusi mokytoja Janina Klungevičienė, rekomenduota Šiaulių ir Vilniaus vyskupijų; taip pat buvo išrinkta valdyba.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija