2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Apie valdymą dekretais

Prieš Lietuvos tūkstantmečio Dainų šventę savo sugalvotu dekretu (parengtu slapta, net nesvarsčius Seime, ir netikėtai paskelbtu „Valstybės žiniose“) premjeras sumažino atlyginimus biudžetininkams. Tačiau jau po dviejų dienų apie tai sužinojusios profsąjungos pakėlė triukšmą ir nusprendė bado akcija atkreipti valdžios dėmesį į blogėjančią padėtį. Žengti tokį drastišką žingsnį profsąjungoms nebuvo galima leisti, juolab kad artėjo Dainų šventė, Vilnių turėjo užplūsti gausus užsienio svečių būrys. Todėl jau kitą dieną po bado akcijos pradžios Vyriausybė (t. y. Kubilius) atšaukė savo dekretu priimtą sprendimą. Lyg ir pergalė. Laikina pergalė. Tačiau ką daryti tiems, kurie yra ne tokie gausūs ir kurių negina profsąjungos? Pavyzdžiui, viešbučiams, kurie krizės metu stipriai sumažino aptarnaujančio personalo skaičių, tačiau vis tiek neturi kuo sumokėti atlyginimų iš sumažėjusių užsakymų ir sumažintų paslaugos įmokų, daugiau nei keturis kartus padidinus PVM mokestį? O apie spaudai užkrautus mokesčius net kalbėti neverta – ji pasmerkta mirčiai. Mat premjeras nemato skirtumo tarp komercinės ir nekomercinės, tarp bulvarinės ir kultūrinės, tarp purvasklaidos ir padorios spaudos, pagaliau tarp naftininkų, dujininkų bei kitų milijonierių (milijardierių) ir lietuviškos spaudos leidėjų, tad krauna mokesčius visiems vienodai, o PVM kompensuoja tik milijoninius pelnus gaunančiai komercinei spaudai, bet ne padoriai tautinei. Protestuoti leidėjai negali – jų profsąjungos per silpnos, o sukurptos žurnalistų organizacijos priklauso nuo valdžios dotacijų jų vadams ar net, blogesniu atveju, nuo valdančių klanų, į kurių pinkles yra įsisukę, malonės. Tad padoresniems leidiniams, išlaikantiems savarankiškumą, sudarytos visos „perspektyvos numirti“ kaip valstybei nereikalingiems, kaip atgyvenai.


Padėkime jaunimui

Egzorcistų asociacijos kreipimasis dėl festivalio „Velnio akmuo“

Šiomis dienomis Lietuvoje organizuojamas sunkiosios muzikos festivalis „Velnio akmuo“. Lietuvos egzorcistai neretai susiduria su asmenimis, nukentėjusiais nuo subkultūrų, kurių viena iš išraiškos priemonių yra mirties kultūros propagavimas.

Dievas suteikė žmogui laisvą valią. Neabejotina, kad asmuo turi laisvę rinktis klausytis vieno ar kito muzikos žanro. Tačiau muzika turėtų pirmiausia skatinti gėrį, brandinti asmenį ir ugdyti jo vidinį pasaulį.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija