2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

Kunigų ir diakonų šventimai per atlaidus

Vyskupas Eugenijus Bartulis Kunigystės
sakramentą suteikia Mariui Dygliui

Diakonai Marius Dyglys ir Vidmantas
Kapučinskas netrukus taps kunigais,
o Darius Valančius ir Saulius
Sausdravas – diakonais

Kunigai Vidmantas Kapučinskas
ir Marius Dyglys teikia Komuniją

Šiauliai. Birželio 28–29 dienomis Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidai buvo švenčiami Katedroje, pavadintoje šių didžių apaštalų vardu. Pirmoji atlaidų diena – sekmadienis, buvo ypač svarbi dviems diakonams, priėmusiems kunigų šventimus, ir dviems seminaristams, paskirtiems diakono tarnystei. Iškilmės prasidėjo 12.30 val. iškilminga liturgine procesija per bažnyčios vidurį. Šv. Mišias Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir vyskupijos kunigai aukojo už visą vyskupiją. Ganytojas kvietė tikinčiuosius melstis už keturis šventimus priimančius vyrus, kad jie būtų pagal Dievo širdį ir Dievo dvasią.

Kunigystės šventimus Šiaulių vyskupas suteikė Vidmantui Kapučinskui, pastoracinę praktiką atlikusiam Radviliškyje, ir Mariui Dygliui, pastoracinę praktiką atlikusiam Šiaulių Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijoje. Diakono šventimai suteikti Dariui Valančiui, baigusiam Telšių seminariją, ir Sauliui Sausdravui, baigusiam Kauno kunigų seminariją. Apie jų vertumą priimti šiuos įsipareigojimus paliudijo Šiaulių vyskupijos kancleris kun. Evaldas Alūza.

Ganytojas kreipėsi į naujai įšventintuosius, vadindamas juos mielais broliais ir kreipdamas jų žvilgsnį į nepaprastai išaukštintus apaštalus Petrą ir Paulių, ragindamas sekti jų pavyzdžiu. Vyskupas pabrėžė, kad jų pasirinktame kelyje reikalinga Dievo palaima. „Šių dienų pasauliui reikia ištikimų tarnų“, – sakė Ekscelencija ir ragino būti švyturiais Lietuvos padangėje, kad „kiekvienas juos sutikęs žmogus taptų geresnis“. Ypatingą padėką vyskupas išsakė įšventintųjų tėveliams, broliams ir seserims, ragino nenustoti už juos melstis.

Antrosios atlaidų dienos – pirmadienio iškilmės buvo skirtos Šv. apaštalo Pauliaus jubiliejinių metų užbaigimui ir kunigams skirtų metų pradžiai. Taip pat buvo minimos Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio dvyliktosios konsekracijos metinės.

Švęsti iškilmingų šv. Mišių drauge su ganytoju susirinko 32 vyskupijos kunigai, prie altoriaus atėję įspūdinga procesija. Kunigų metai pradėti valandų liturgija, vadinama Rytmetine.

Pamokslą ganytojas skyrė apaštalo Pauliaus prisiminimui bei pamąstymams apie pradedamus kunigų metus. Vyskupas aiškino, kad kunigo tarnystės sėkmė priklauso ne nuo to, kiek jis bus baigęs mokslų ar turi išminties, bet nuo to, kaip sugebės skleisti Dievo malonę. „Mūsų misija žemėje, – sakė ganytojas, – yra parodyti kelią į dangų kiekvienam sutiktam žemės keleiviui“. Svarbu, kad į kiekvieną žmogų kunigas žvelgtų su nepaprasta meile ir matytų jame Kristų. Ganytojas ragino kunigus darbuotis neskaičiuojant valandų, su šypsena iš meilės Dievui. Vienas pavyzdžių šiame kelyje – šventasis Jonas Marija Vianėjus, buvęs paprastu klebonu, tačiau savo šventumu išgarsinęs Arsą visame pasaulyje. Minėdamas popiežių Benediktą XVI, vyskupas kreipėsi į tikinčiuosius, ragindamas melstis už kunigus: „Pasirinkit po vieną kunigą iš mūsų vyskupijos ir iš meilės Dievui melskitės už jį. Tai bus didžiausia ir brangiausia dovana vyskupijai per šiuos kunigų metus“, – sakė ganytojas ir palinkėjo kunigams, kad šie kunigų metai būtų šventėjimo metais.

Inesė Ratnikaitė

Jaroslavo PROSCEVIČIAUS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija