2009 m. liepos 15 d.
Nr. 54
(1746)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Čiplių giminės kūryba

Bronius VERTELKA

Petras Čiplys ir miesto
Fotografijos galerijos direktorė
Marija Čičirkienė – seni pažįstami

Istorikė, muziejininkė ir rašytoja
Joana Viga Čiplytė su jauniausiu
parodos dalyviu – lopšelio-darželio
„Gintarėlis“ auklėtiniu Roku Čipliu

Leidyklos „Homo liber“
direktorius Vilius Gužauskis
ir jo žmona su muzikologu
Arvydu Karaška (dešinėje)

Liepos 1-ąją Panevėžio dailės galerijoje atidaryta Mykolo ir Uršulės Čiplių, gyvenusių Panevėžyje, Ramygalos gatvėje, vaikų, vaikaičių ir provaikaičių kūrybos paroda „Kartos“. Joje savo kūrinius pristato sūnus Petras, dukra Danutė Marijona ir jos vaikai Darijus ir Jurgita bei vaikaitė Laura Justina, dukra Joana Viga ir jos duktė Urtė Lina, sūnaus Jono pirmagimis Martynas ir vaikaitis Rokas – iš viso devyni vienos giminės nariai. Jauniausias lanko darželį, vyriausiam kitais metais sukaks 70. Parodoje eksponuojama tapyba, skaitmeninė grafika, piešiniai, juvelyriniai dirbiniai, fotografija, autorinės knygos. Paskata ją surengti buvo Danutės Marijonos 65-metis ir artėjantis Petro 70-asis gimtadienis.

Čiplių giminė yra iš tų žmonių kategorijos, kurie nemėgsta be reikalo girtis, išsišokti ar ieškoti pigaus populiarumo. Jie dirba tyliai, nenorėdami garsintis. Joanai Vigai Čiplytei prireikė poros metų, kad prikalbintų artimiausius žmones parodyti visuomenei tai, ką jie sugeba ir ko yra verti. Rokui Čipliui per Žolinę sukaks 5-eri, o jis jau pristatomas kaip parodos autorius.

Turbūt vienintelis atvejis Lietuvoje, kad mama ir jos dvi atžalos būtų Dailininkų sąjungos nariai. Dailėtyrininkė Danutė Marijona Čiplė 46 metus gyvena Vilniuje, tapo ir rengia parodas. Panevėžio dailės galerijoje jos tapyba rodoma pirmą kartą. Sūnus Darijus – juvelyras, dizaineris. Juvelyro meno mokėsi pas Florencijos meistrus Italijoje. Jurgita – dailėtyrininkė, grafikė. Brolis ir sesuo neseniai apsigynė UNESCO kultūros vadybos magistro laipsnį.

Petras Čiplys neabejotinai puikus fotografijos meistras, be to, jis dar tapo ir kuria eiles. Savo 60-čiui jis išleido pirmąją poezijos ir fotografijos knygą „Susitikimai“. Bet ir šito jam buvo per maža. Ką tik išėjo ir antroji jo poezijos knyga – eilių rinkinys „Senamadiški eilėraščiai“, kurią iliustravo skaitmenine grafika.

Brolio pėdomis pasekė ir sesuo Joana Viga. Ši paroda buvo ir jos viešas poetinis debiutas. Ką buvo sueiliavusi per pastaruosius kelerius metus, surinko ir sudėjo į knygą „Atojauta“. Pavadinimą „pasiskolino“ iš vieno Amerikos lietuvio teksto – labai patiko žodis „atojauta“. Bet daugiau Joana Viga yra žinoma kaip rašytoja. Ji rašė apie iš Ramygalos krašto kilusį vilnietį skulptorių, Panevėžio rajono garbės pilietį Kazimierą Kisielį, dailės patriarchą Kazimierą Naruševičių.

Vilniaus „Homo liber“ leidyklos direktorius Vilius Gužauskis sakė, kad leidykla  išleido šešiolika J. V. Čiplytės knygų. Kai kurioms buvo bendraautorė ar projekto vadovė, bet pusės jų – autorė. Muzikologas Arvydas Karaška didžiausiu istorikės, muziejininkės nuopelnu  laiko jos parengtą ir išleistą dėdės, Sibiro lageryje žuvusio kun. Kazimiero Čiplio-Vijūno kūrybinį palikimą. Parodos atidaryme Petro ir Joanos Vigos Čiplių eiles „pagarsino“ solistė  Skaidra Jančaitė.

Paroda „Kartos“ – tai kur kas daugiau nei eilinė  ekspozicija. Tai kaip išėjimas iš savęs, savęs viešas parodymas.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija