2009 m. liepos 17 d.
Nr. 55
(1747)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Palaimintojo Jurgio Matulaičio atlaiduose

Palaimintojo Jurgio Matulaičio
atlaiduose kasmet dayvauja
maldininkai iš Lenkijos

MARIJAMPOLĖ. Palaimintojo Jurgio Matulaičio, MIC, minėjimo oktavos išvakarėse, liepos 11-ąją, šeštadienį, Mažojoje Bazilikoje apsilankė Varmijos arkivyskupijos devynioliktos pėsčiųjų maldininkų kelionės į Aušros vartus dalyviai. Maldininkus pasveikino Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila.

Po pietų Marijampolės Bazilikos šventoriuje rinkosi jaunimas iš Aukštosios Panemunės, Pakuonio, Vilkaviškio, Kalvarijos, Liubavo, Liudvinavo, Virbalio, Kauno pal. Jurgio Matulaičio, MIC, Marijampolės parapijų. Vadovaujami kunigo Piotro Vojtonio, MIC, Aurimo Galianovo ir tikybos mokytojos Dalios Vičkačkaitės visi ruošėsi tradiciniam piligriminiam žygiui į Lūginę. Prieš pradėdami kelionę visi susikaupė maldai pal. Jurgio Matulaičio koplyčioje. Po maldos palaiminti parapijos klebono Andriaus Šidlausko, MIC, maldininkai iškeliavo į Lūginę. Lūginėje, pal. Jurgio Matulaičio koplyčioje, šv. Mišias aukojo ir homiliją sakė kunigas Piotras Vojtonis. Homilijoje kunigas kalbėjo apie apaštalus Petrą ir Matą, kurie pakviesti Jėzaus viską palikę sekė Juo. Baigdamas homiliją kunigas ragino palikti viską, kas trukdo išgirsti Dievo balsą. Šv. Mišiose giedojo jungtinis vaikų ir jaunimo choras iš Gražiškių ir Kalvarijos (vadovė Jolita Kazakevičiūtė).


Aleksoto dekanate

Valstybės dieną – atlaidai gražioje parapijoje

Procesijoje aplink Šlienavos bažnyčią

Šlienava. Liepos 6-ąją, per Valstybės dieną, kai kuriose parapijose buvo švenčiamos vietos šventės, atlaidai. Tokia šventė vyko ir Šlienavos parapijoje. Šventė buvo sutapatinta su naujai atkelta Švč. M. Marijos Apsilankymo pas Elžbietą atlaidų data. Puošniai įrengtoje ir sutvarkytoje parapijos teritorijoje, kurioje malonu pasimelsti ir pavaikštinėti kaip po gyvąjį muziejų, rinkosi ir parapijiečiai, ir svečiai. Šlienavos bažnyčią jau lankęs Zapyškio ir Ežerėlio klebonas kun. Antanas Mickevičius celebravo šv. Mišias, pašventino parapijoje esančios Samylų seniūnijos vėliavą ir herbą. Samylų seniūnas Saulius Banionis džiaugėsi iškilmingomis šventinimo apeigomis, šv. Mišių pradžioje priminta Samylų seniūnijos istorija.


Šakių dekanate

Lankėsi vyskupas

LEKĖČIAI. Birželio 20 dieną Šv. Kazimiero parapijoje lankėsi Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila ir jo generalvikaras mons. dr. Arūnas Poniškaitis. Pirmiausia klebonijoje vyskupas susitiko ir pabendravo su parapijos pastoracine taryba, o 12 valandą koncelebravo šv. Mišias.

Prieš šv. Mišias Lekėčių klebonas kun. Gediminas Marcinkevičius papasakojo vyskupui apie parapijoje nuveiktus darbus, rūpesčius ir planus. Klebonas sakė, kad kiekvieną atvykstantį į šį gražų gamtos kampelį džiugina tvarka ir švara, gražios sodybos.


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Atlaiduose – maldos įvairiomis intencijomis

Liepos 9-ąją procesijos metu homiliją
pasakė Laukuvos administratorius
kun. Pranas Bartasūnas

ŽEMAIČIŲ KALVARIJA. Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Bazilikoje vykusiuose atlaiduose liepos 4-oji buvo skirta maldoms už jaunas šeimas. Tądien į šį miestelį sugužėjo būrys Tauragės dekanato jaunimo. Pagrindines – Sumos šv. Mišias koncelebravo ir Kristaus kančios kelio procesijoje dalyvavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Sumos šv. Mišių metu jis sakė, jog jaunas šeimas ypač turėtume puoselėti ir melstis už jas. Jaunas žmogus visuomet susiduria su didesniais ir nepatirtais gyvenimo išbandymais, todėl jiems reikalingos maldos, kad gyvenime nepaslystų, o paslydę sugebėtų atsikelti.


Panevėžio vyskupijoje

Pasvalio dekanate

Įspūdingi susitikimai

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas
ir 88 metų Tetervinų kaimo
gyventoja Morta Vaičekonienė
bendrauja šventoriuje

SKREBOTIŠKIS. Liepos 11-ąją, šeštadienį, Švč. Jėzaus Širdies  bažnyčioje lankęsis Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas aukojo Šv. Mišias ir teikė Sutvirtinimo sakramentą. Jo laukė nemažai jaunuolių – eilutė nusitęsė per visą bažnyčią. Kiekvienam ganytojas sugebėjo rasti padrąsinantį žodį. Priėmusiems sutvirtinimą jis priminė nepamiršti maldos ir kelio į bažnyčią. Po šv. Mišių visi ėjo į šventorių, o kas pageidavo, galėjo nusifotografuoti su vyskupu. Ganytojas neskubino, nors jo dar tą pačią dieną laukė Ėriškiuose (Panevėžio r.). Šventoriuje užsimezgė įdomus pokalbis tarp vyskupo ir Tetervinų kaimo gyventojos Mortos Vaičekonienės. Pasirodo, vyskupas savo jaunystėje, maždaug prieš 50 metų,  Skrebotiškio apylinkėse melioravo žemes ir nakvodavo šios sodietės klėtyje, o į gimtąjį Trajoniškio kaimą  parmindavo dviračiu. Prisiminusi anuos  laikus, M. Vaičekonienė sakė, kad jos vyras tada pyktelėjęs, kam priėmusi  svetimą, gal kokį komunistą. Morta jį nuraminusi: mačiusi, kaip sėsdamas valgyti, jos įnamis persižegnojo. M. Vaičekonienė žinojusi, kad jos buvęs įnamis tapo vyskupu, bet  anksčiau nedrįsusi jo prakalbinti. Tokia proga pasitaikė tik ganytojui atvykus į Skrebotiškį. 88 metų M. Vaičekonienė kelią iš savo namų į bažnyčią – apie tris kilometrus – dar įveikia pėsčiomis. Vyskupas sakė, kad M. Vaičekonienė yra labai panaši į jo krikštamotę, kuri mirė išgyvenusi lygiai 100 metų.


Panevėžio-Krekenavos dekanate

Lietuvos vardo tūkstantmečio jubiliejus

Panevėžys. Liepos 5-ąją panevėžiečiai įsijungė į Tūkstantmečio odisėjos projektą ir 21 valandą giedojo Tautišką giesmę: būrelis žmonių su vyskupu Jonu Kaunecku, iškėlę vėliavą, susikibo rankomis prie Panevėžio savivaldybės, dar vienas būrelis – prie Panevėžio miesto įkūrėjo kunigaikščio Aleksandro paminklo, o tūkstantinė minia – Skaistakalnio parke, kur vyko Audriaus Mamontovo koncertas, ir kitur.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija