2009 m. liepos 17 d.
Nr. 55
(1747)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Atlaiduose – maldos įvairiomis intencijomis

Liepos 9-ąją procesijos metu homiliją
pasakė Laukuvos administratorius
kun. Pranas Bartasūnas

ŽEMAIČIŲ KALVARIJA. Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Bazilikoje vykusiuose atlaiduose liepos 4-oji buvo skirta maldoms už jaunas šeimas. Tądien į šį miestelį sugužėjo būrys Tauragės dekanato jaunimo. Pagrindines – Sumos šv. Mišias koncelebravo ir Kristaus kančios kelio procesijoje dalyvavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Sumos šv. Mišių metu jis sakė, jog jaunas šeimas ypač turėtume puoselėti ir melstis už jas. Jaunas žmogus visuomet susiduria su didesniais ir nepatirtais gyvenimo išbandymais, todėl jiems reikalingos maldos, kad gyvenime nepaslystų, o paslydę sugebėtų atsikelti.

Po pietų jaunimas rinkosi į Baziliką vakarinėms šv. Mišioms, kurias koncelebravo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ. Vyskupijos ganytojas džiaugėsi tradiciškai kasmet susirenkančiu vis gausesniu būriu jaunų žmonių. Pamoksle vyskupas kalbėjo apie laiko egzorcizmus, kurie mums parodo, jog esame apsėsti savo dvasioje ne tik šėtono, bet ir baimės, liūdesio ar pykčio. Vyskupas prisiminė garsų rašytoją M. Gorkį, vienoje savo knygoje aprašiusį šeimą, kurioje nuolat kildavo barniai, nesutarimai ir girtavimai. Tačiau šeštadieniais visi eidavo į cerkvę, o grįžę jie tarsi  pasikeisdavo: tą vakarą jie valgydavo linksmesni, mandagesni, o, svarbiausia, ši būsena „neatvėsdavo“ iki pirmadienio.

Liepos 5-ąją buvo meldžiamasi už šeimas ir parapijines bendruomenes. Ši diena buvo skirta Plungės dekanatui. Sumos šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, SJ. Pamokslo metu  arkivyskupas priminė tikintiesiems Lietuvos vardo atsiradimo istoriją. Arkivyskupas sakė, kad į Europos šeimą atėjome su Lietuvos krikštu (ne tada, kai įstojome į ES). Pirmąjį universitetą Lietuvoje įkūrė jėzuitai ir jis skleidė savitą šviesą. Krikščionybė pamažu įsišaknijo ir tapo mūsų atrama. Be to, Bažnyčia buvo vienintelė, sugebėjusi pasipriešinti carui. Ir knygnešiai, kurie nešė lietuvišką žodį... Nepriklausomą Lietuvą po Pirmojo pasaulinio karo kėlė ir statė krikščionių Bažnyčią. Baigdamas pamokslą Kauno arkivyskupas prisiminė įžanginius Sumos šv. Mišių Telšių vyskupijos ganytojo pasakytus žodžius, jog viskas priklauso nuo šeimos ir parapijos bendruomenės ir didžius darbus žmogus gali padaryti tik turėdamas ramstį – Bažnyčią ir parapiją.

Liepos 6-ąją minėjome valstybės šventę. Tądien į Žemaičių Kalvariją atvykę maldininkai buvo raginami melstis už krikščionišką Lietuvos dabartį ir ateitį. Sumos šv. Mišias kartu su Telšių vyskupijos ganytoju aukojo ir Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas. Pasak vyskupo J. Preikšo, šiuos metus Lietuvos vyskupai paskelbė Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejiniais metais, todėl mūsų tikslas yra per šiuos metus apmąstyti gerosios naujienos kelionę į mūsų kraštą, įvertinti Evangelijos vietą visuomenėje šių dienų kontekste ir prisiimti atsakomybę už jos likimą ateityje.

Liepos 7-oji buvo skirta maldoms už „Caritas“ ir medicinos darbuotojus, „Maltos“ ordiną bei ligonius. Nemažas būrys tikinčiųjų ir dvasininkų tądien atvyko iš Telšių dekanato. Sumos šv. Mišias celebravo Telšių vyskupas J. Boruta, SJ. Pamoksle savo mintimis dalinosi ir po šv. Mišių vykusioje Kryžiaus kelio procesijoje dalyvavo Vilkaviškio generalvikaras mons. dr. Arūnas Poniškaitis. Susirinkusius tikinčiuosius jis ragino melsti Dievo palaimos gydytojams, medicinos darbuotojams, kad gelbėdami žmogaus sveikatą, gyvybę, pagalbą suteiktų ne tik medicinos priemonėmis, bet ir nuoširdžia pagarba, dėmesiu, geru žodžiu.

Liepos 8-osios maldos buvo skirtos dvasininkams ir kandidatams į šį luomą: buvo melstasi už pašaukimus ir kunigų šventumą. Sumos šv. Mišioms, kurias kartu su Telšių vyskupu J. Boruta, SJ, aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, susirinko didelis būrys kunigų ir ministrantų iš įvairių dekanatų. Vyskupas J. Kauneckas šv. Mišiose sakė, jog eidami čia, žemėje, bet kokią savo tarnystę, privalome pirmiausia kentėti ne dėl savęs, bet dėl kitų.

Liepos 9-oji šiais metais buvo paskelbta maldų už kunigų seminarijas diena ir paskirta Šilalės dekanatui. Nepabijoję lietingo ir vėjuoto oro bei atvykę į Žemaičių Kalvariją tikintieji turėjo progą ne tik pamatyti Kaišiadorių vyskupo generalvikarą mons. dr. Algirdą Jurevičių, bet ir pasiklausyti jo pamokslo. Susirinkusiems tikintiesiems kalbėdamas apie kunigystę, kaip ištikimybę Kristui, mons. A. Jurevičius prisiminė dvasininko nuoširdų pasidalijimą, kuris pastarąjį paskatino rinktis tarnybą Viešpaties vynuogyne: „Kiekvieną kartą, kai tik atvykdavau pas mylimą savo kleboną, surasdavau jį dažniausiai bažnyčioje, palinkusį prie maldos – skaitantį brevijorių, kalbantį rožinį, medituojantį... Niekados neišdrįsdavau jo sutrukdyti, laukdavau kol pakils ir, kaip visuomet, kupinas šventos meilės ir šypsenos, pažvelgs į mane. Jis buvo tikras pagal Viešpaties mintį kunigas – mylintis ir mylimas – mylintis dievą ir mylimas žmonių. Dėkoju Dievui, kad šį kunigą sutikau savo gyvenime. Jis tapo man pavyzdžiu, kaip prasmingai, giliai ir ištvermingai melstis, pagarbiai ir vertai priimti Šventuosius sakramentus, visur ir visiems būti teisingas.“

Liepos 10 dieną į atlaidus rinkosi katechetai ir švietimo darbuotojai. Ši diena buvo skirta Šilutės dekanatui. Gausus būrys tikinčiųjų rinkosi į Baziliką Sumos šv. Mišioms, kurioms kartu su Telšių vyskupijos ganytoju vadovavo Vilniaus arkivyskupo augziliaras vyskupas Juozas Tunaitis. Tikintiesiems svečias iš Vilniaus sakė, jog tiek „atskiras žmogus, tiek ir visa žmonių giminė veržiasi vis į pilnesnę šviesą ir gilesnį mokslą. Mes didžiuojamės milžinišku užsimojimu, kuriuo mokslas žengia pirmyn, giriamės jo pažanga ir vis dėlto netikime, kad mokslas kada nors pasieks ribą, už kurios jau nieko daugiau nebebus ką pažinti. Taigi ir čia – riba yra begalybė“, – kalbėjo vyskupas J. Tunaitis.

Liepos 11 dieną melstasi už vienuolius, vienuoles bei pašaukimus. Pagrindines Sumos šv. Mišias tikintiesiems kartu su Telšių vyskupu J. Boruta, SJ, aukojo Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, MIC. Jis homilijoje teigė, jog išgyvename ne tik ekonominę ir socialinę krizę. Daug labiau šių dienų pasaulis kenčia nuo dvasinės krizės, kai atmetamos krikščioniškos moralės normos ir savavališkai tampama aistrų vergu. Vyskupas kreipėsi į Lietuvos jaunuomenę, kviesdamas sekti pašvęstojo gyvenimo keliu.

Paskutinioji didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų diena, liepos 12-oji, kaip ir kasmet, buvo kiek neįprasta. Susirinkusieji į Votyvos šv. Mišias turėjo kiek nustebti išvydę Baziliką, kupiną jaunų veidų, o altoriaus centre – Telšių vyskupijos ganytoją J. Borutą, SJ. Šią dieną buvo teikiamas Sutvirtinimo sakramentas, po jo buvo aukojamos Sumos šv. Mišios, kuriose Telšių vyskupijos ganytojas meldėsi už Žemaičių Kalvarijos parapiją. Pasak vyskupo, žmogus, patekęs į kerinčią pinigo galią, mato tik jį ir nebepagalvoja apie tai, kad gyvenime, be pinigo, reikia namų ramybės, gero vardo, sąžinės ramybės ir gyvenimo džiaugsmo.

Klierikas Antanas Šneideraitis

Pranciškaus ŽUKAUSKO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija