2009 m. rugpjūčio 14 d.
Nr. 56
(1748)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Žuvo gelbėdamas skęstantįjį

A†A kun. Ričardas Repšys (1950–1981–2009)

Kunigas Ričardas Repšys

Liepos 28 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose, gelbėdamas skęstantįjį Mičigano ežere, žuvo Detroito Dievo Apvaizdos lietuvių parapijos administratorius kunigas Ričardas Repšys, priklausęs Kauno arkivyskupijai.

Kun. Ričardas Repšys gimė 1950 metų kovo 16 dieną Kaune. Tų pačių metų kovo 25 dieną buvo pakrikštytas Kristaus Prisikėlimo parapijos bažnyčioje Kaune.

Kunigo Ričardo tėvai Jonas Repšys ir Zofija Gačionytė buvo kilę iš Jūžintų valsčiaus Rokiškio apskrityje, tačiau 1946 metais persikėlė gyventi į Kauną, nes slėpėsi nuo išvežimo į Sibirą. Jie susilaukė trijų sūnų, kurių vidurinysis buvo būsimasis kunigas Ričardas.

Ričardas Repšys mokėsi Kauno 22-ojoje vidurinėje mokykloje. Ją baigė 1968-aisiais ir tais pačiais metais įstojo į Kauno politechnikos instituto laivų statybos specialybę, tačiau studijų nebaigė. 1970 metais įstojo į Vilniaus universiteto Kauno vakarinį skyrių studijuoti ekonomiką. Diplomą gavo 1975 metais, tačiau, jo paties liudijimu, jau tada buvo pradėjęs galvoti apie kunigystę. Sovietų saugumui užkirtus jam kelią oficialiai įstoti į kunigų seminariją, R. Repšys 1975 metais įstojo į pogrindžio seminariją ir pradėjo dirbti Kulautuvos parapijos zakristijonu. Tuo pat metu jis aktyviai įsijungė į Eucharistijos bičiulių judėjimą ir tai dar labiau sustiprino jo norą siekti kunigystės. 1980 metais Ričardas Repšys įstojo į Marijonų kongregaciją ir pradėjo joje noviciatą.

Tuometinio Marijonų kongregacijos provincijolo kunigo Prano Račiūno teikimu 1981 metų lapkričio 27 dieną Gerdašių bažnyčioje ukrainiečių vyskupas Vasilijus įšventino R. Repšį kunigu.

Po šventimų kunigas Ričardas trejus metus padėjo Šeduvoje parapijos klebonui kanauninkui Broniui Antanaičiui. Taip pat jis darbavosi misijose tarp Pavolgio vokiečių katalikų bei Armėnijoje tarp armėnų katalikų. 1985 metais kun. R. Repšys talkino kun. P. Račiūnui Alytuje, dirbo misijose Rusijoje ir Armėnijoje.

1989 metais buvo išsiųstas į JAV, į Čikagos Marijonų provinciją darbui „Draugo“ redakcijoje, o 1991 metų perkeltas į Londono Šv. Kazimiero lietuvių parapiją padėti klebonui J. Sakevičiui, 1992-aisiais kurį laiką dirbo Vokietijoje lietuvių Vasario 16-tosios gimnazijoje kapelionu, iš kur grįžo į Lietuvą.

1992 metais kunigas Ričardas Repšys buvo paskirtas Vilkaviškio vyskupijos Tabariškių parapijos klebonu, čia dirbo septynerius metus. 1999 metų vasarį jis perkeltas į Marijampolės marijonų vienuolyną ir paskirtas Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo parapijos vikaru. Metus kunigas Ričardas taip pat ėjo ir Vilkaviškio vyskupijos Palaimintojo Jurgio Matulaičio Kunigų seminarijos Dvasios tėvo pareigas.

1999 m. spalio mėnesį buvo paskirtas Lietuvos šv. Jurgio Marijonų provincijos naujokyno magistru. 2001 m. kovą kunigas Ričardas pasiprašė išleidžiamas darbui į Kauno arkivyskupiją, čia buvo paskirtas Kauno Gerojo Ganytojo parapijos kunigu bendradarbiu vikaro teisėmis.

Šalia šių pareigų 2001 m. rugpjūčio 28 d. kunigas Ričardas Repšys buvo paskirtas Kauno arkivyskupijos katechetikos centro vadovu, nuo 2002 m. kovo 28 dienos ėjo Kauno arkivyskupijos šeimos centro dvasios vado pareigas. Ruošiantis Kauno arkivyskupijos II sinodui, 2003 m. sausio 5 dieną kunigas Ričardas buvo paskirtas Šeimų sielovados komisijos pirmininku ir Vyriausiosios Sinodo komisijos nariu. Visas jam skirtas pareigas priėmė nuolankiai, pasitikėdamas Viešpaties globa ir stengėsi jas atlikti kaip galėdamas geriau. Tikinčiųjų buvo mylimas už savo švelnų būdą, prieinamumą, sugebėjimą patraukliai ir įtikinamai aiškinti tikėjimo tiesas.

2003 m. spalį kunigui Ričardui Repšiui buvo leista išvykti į Didžiąją Britaniją, Kembridžą, rengtis edukologijos doktorantūrai. Jam ten esant liko neužimta Detroito Dievo Apvaizdos lietuvių parapijos klebono vieta. Prašomas pagelbėti kunigas Ričardas neatsisakė ir šį kartą ir sutikus Kauno arkivyskupui nuo 2004 m. balandžio 7 d. pradėjo eiti šios parapijos administratoriaus pareigas. 2005 m. sausio 22 dieną buvo išleistas iš Marijonų kongregacijos ir įkardinuotas Kauno arkivyskupijoje.

Kunigo Ričardo Repšio palaikai buvo pašarvoti Detroito Dievo Apvaizdos lietuvių parapijos bažnyčioje, o vėliau kremuoti ir pargabenti į Lietuvą, Kauno Gerojo Ganytojo parapijos bažnyčią. Laidotuvių šv. Mišias rugpjūčio 10 dieną aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vyskupai Jonas Boruta, Jonas Ivanauskas, Juozas Preikšas, apaštalinis protonotaras Bronius Antanaitis, monsinjoras Gintaras Grušas ir gausus kunigų būrys. Koncelebracijai vadovavęs arkivyskupas papasakojo apie kunigo, žuvusio gelbstint skęstantįjį, gyvenimo kelią, jo pasiryžimą siekti kunigystės, nuveiktus darbus. Po šv. Mišių žemiškieji kun. R. Repšio palaikai palaidoti Kauno Gerojo Ganytojo bažnyčios šventoriuje.

Pagal Kauno arkivyskupijos kurijos pranešimą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija