2009 m. rugpjūčio 14 d.
Nr. 56
(1748)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kryžių kalno atlaidai

Inesė Ratnikaitė

Liepos 26 dieną tikintieji iš visos Lietuvos rinkosi į tradicinius, kasmetinius Kryžių kalno atlaidus. 10 val. Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio vedami įvairaus amžiaus piligrimai į Kryžių kalną patraukė iš Šiaulių Katedros. Kartu ėjo pasauliečiai, vienuoliai, net 60 šaulių. Kryžių kalne piligrimų jau laukė nesuskaičiuojama daugybė maldininkų.

13 val. prasidėjo ekumeninės pamaldos. Dalyvavo katalikų, stačiatikių, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, jungtinės metodistų, Tikėjimo žodžio, Šiaulių evangelikų baptistų bažnyčių, Lietuvos Biblijos draugijos atstovai. Iš jų – keturi vyskupai: Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vyskupas Jonas Ivanauskas, bei evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis.

„Nuo senų laikų Kryžių kalnas yra kiekvieno žmogaus tikėjimo patirties vieta, prašymų ir dėkojimų vieta. Čia stiprybę, paguodą žvelgdami į kryžius, statydami juos suranda įvairių tikėjimų žmonės, todėl švęsdami ekumenines pamaldas, kuriomis minime krikščionybės kelią į Lietuvą, prašykime drauge Šventosios Dvasios atsivertimo ir šventumo, kad būtume pasauliui susitaikymo ir vienybės pasiuntiniai, kad suprastume, jog meilėje, kuri išreikšta kryžiaus kančioje, mes esame broliai ir seserys viename tikėjime“, – sakė ekumeninėms pamaldoms vadovavęs vyskupas E. Bartulis. Vysk. Jonas Ivanauskas homiliją skyrė šv. Brunono atvykimo į Lietuvą reikšmei atskleisti. Pamaldų metu giedojo Šiaulių Katedros jaunimo choras, Šiaulių stačiatikių bažnyčios choras bei jungtinės metodistų bažnyčios choras. 15 val. prasidėjo šv. Mišios. Pagrindinis celebrantas – Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius. Kartu aukojo apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi, vyskupai Rimantas Norvila, Jonas Boruta, Jonas Kauneckas, E. Bartulis, J. Ivanauskas, tėvai karmelitai iš Olandijos, Šiaulių vyskupijos kunigai. Arkivyskupas S. Tamkevičius, kreipdamasis į tikinčiuosius, kvietė dėkoti Dievui už jo meilę, patirtą per pirmąjį Lietuvos tūkstantmetį. Popiežiaus Benedikto XVI sveikinimus perdavė apaštališkasis nuncijus. Jis kalbėjo apie kryžių, kuris atperka, išgelbsti, išlaisvina ir yra gyvybės ir džiaugsmo šaltinis. „Tikras išsilaisvinimas yra tada, kai paaukojama viskas Kristui, kuris yra visada kiekvienam prieinamas... Kristuje, kuris buvo nukryžiuotas ir prisikėlė, galiu būti visada laimingas, ne vien tik nepaisyti kančios, bet dėkoti kančiai, jeigu liudiju meilę“, – sakė apaštalinis nuncijus Lietuvai arkivyskupas L. Bonazzi.

Šv. Mišių metu giedojo Vilniaus Arkikatedros Bazilikos didysis choras.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija