2009 m. rugpjūčio 19 d.
Nr. 57
(1749)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Prezidente, Jūsų ėjimas

Violeta LINKIENĖ,

Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininko pavaduotoja

Pagrindiniu Dalios Grybauskaitės koziriu rinkimuose, lėmusiu jos pergalę jau pirmame rinkimų ture, buvo pažadas kovoti su oligarchais, monopolijomis ir „Leo LT“. Inauguracijos kalboje Prezidentė taip pat priminė: „Gyvenkime be oligarchizuotų monopolijų, neskaidrių sandėrių“. „Leo LT“ sandorį dauguma žmonių kaip tik laiko oligarchizacijos simboliu. Ir štai atėjo momentas, kuomet D. Grybauskaitė gali įrodyti, kad jos darbai nesiskiria nuo pažadų. Tai yra sugriauti tai, ką dvejus metus Gediminas Kirkilas ir Andrius Kubilius neskaidriai kūrė su savo partiečiais bei sąjungininkais, tarnaudami ne valstybės, o VP dešimtuko interesams.

Seime priimtos Civilinio kodekso ir kitų įstatymų pataisos, pagal kurias „Leo LT“ bendrovei nebebus galima taikyti CK numatyto sandorio negaliojimo ir restitucijos taisyklių. Prezidentė galėjo vetuoti šias įstatymų pataisas ir reikalauti „Leo LT“ sandorį pripažinti niekiniu, kad restitucijos būdu valstybei būtų grąžintas milijardinės vertės energetinis kapitalas bei jo duodamos pajamos. Inauguracijos kalboje D. Grybauskaitė prižadėjo: „Būsiu aktyvi prezidentė. Išnaudosiu visas Konstitucijos man suteiktas galias. Piliečių interesus ryžtingai ginsiu ir prezidento žodžio, ir moralinio autoriteto galia“. Prezidentės veto ne tik būtų sugriovęs Kirkilo-Kubiliaus su „Maxima“ šeimininkais sukurtą aferą, suteikęs valstybei galimybę susigrąžinti keleto milijardų vertės kapitalą, bet ir atrišęs rankas Lietuvai energetikos sektoriuje ieškoti ir rasti šaliai bei piliečiams tinkamiausią sprendimą.

Net atmetus skandalingą VST privatizavimo istoriją, kitus ekonominius finansinius triukus, „Leo LT“ aferos mastas akivaizdus vien paskaičius sutartį, kurios tekstas prieinamas kiekvienam interneto skaitytojui ir kuri lieka galioti net ir pakeitus įstatymus. Beje, būtų smalsu sužinoti, ar visi balsavę Seimo nariai tą sutartį bent perskaitė. Manau, kad pasiskaičiusiam, mąstančiam parlamentarui turėtų kilti logiški klausimai: kodėl privačiai bendrovei, įnešusiai vos 9,6 proc. turto, atitenka 38,3 proc. akcijų, o įmokėjusi grynais pinigais 191,5 tūkstančio litų įstatinio kapitalo, ima valdyti 5 milijardus? Dabar džiaugiamasi, kad „Leo LT“ neva nušalinta nuo elektrinės ir jungčių statybų, tačiau sutartis „nenušalina“ „NDX energijos“ nuo pelno pasidalijimo. Paklaustas, iš ko šiuo metu gyvena „Leo LT“, jos vadovas Rimantas Vaitkus nuoširdžiai atsakė: „Kadangi mes neparduodame elektros energijos, netiesiame jungčių, bet koordinuojame darbus, tai mūsų veikla vykdoma iš finansinių lėšų, uždirbamų visų grupės įmonių“.

Tad šiandien jau nebeužtenka vien pasakyti „Leo – ne“. Anksčiau ar vėliau  (vėliausiai iki 2014 m.), kaip numatyta sprendimuose, „Leo LT“ bus ir taip išformuota. Klausimas vienas: kiek šis sandoris kainuos valstybei ir visuomenei bei kokius pelnus susikraus „NDX energija“? Prezidentės veto suteiktų galimybę jį pripažinti niekiniu ir siekti teisingumo. Tai numato ir LR Konstitucijos 71 straipsnis: „Respublikos Prezidentas Seimo priimtą įstatymą ne vėliau kaip per dešimt dienų po įteikimo arba pasirašo ir oficialiai paskelbia, arba motyvuotai grąžina Seimui pakartotinai svarstyti“.  Aišku, galima pasielgti ir taip, kaip toliau minima šiame Konstitucijos straipsnyje: „Jeigu nurodytu laiku Seimo priimto įstatymo Respublikos Prezidentas negrąžina ir nepasirašo, toks įstatymas įsigalioja po to, kai jį pasirašo ir oficialiai paskelbia Seimo Pirmininkas“. Tačiau pastarasis variantas išduotų atsakomybės vengimą, žinant, jog „Leo LT“ sandoris įsitvirtina su visomis neigiamomis pasekmėmis valstybei ir visuomenei bei nepelnyta nauda „NDX energijai“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija