2009 m. rugpjūčio 21 d.
Nr. 58
(1750)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Po Pažaislio dangumi liejosi giesmės

Rimantas KLEVEČKA

Šv. Mišios Pažaislio vienuolyno
didžiajame kieme

Vienuolės šv. Mišiose
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

Iškilmingiausia ir gražiausia rugpjūčio šventė – Žolinė – Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų iškilmė. Visame krašte gausu Dievo Motinai skirtų šventovių, daugelyje jų Žolinių dieną vyko atlaidai, gausiai sutraukę tikinčiuosius. Pivašiūnai, Krekenava, Palanga, Rokiškis, Zarasai – ilgai tektų vardinti visas garsiąsias Lietuvos šventoves, kuriose nuo seno gerbiama Dievo Gimdytoja, o ypač kontempliuojama jos Ėmimo į dangų paslaptis, kuri yra tarytum Amžinybės pažadas ir viltis visiems, žengiantiems šios žemės keliais.

Pažaislio Švenčiausiosios Mergelės Marijos Apsilankymo vienuolynas, globojamas šventojo Kazimiero seserų kongregacijos, šimtmečius garsus didžiausia savo brangenybe – stebuklingu Švč. Mergelės Marijos Gražiosios Meilės Motinos paveikslu. Karų, okupacijų niokotas įstabaus grožio ansamblis, nors ir praradęs nemažą dalį meno vertybių, ir šiandien žavi išskirtine architektūra, senųjų italų meistrų freskomis.  Pamažu atgimstančioje šventovėje gaivinama ir sena, prieškarį menanti Žolinių atlaidų tradicija.

Sumanymas rengti Pažaislyje Žolinės atlaidus kilo Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui, kuris paragino Kauno valstybinės filharmonijos vadovybę atlaidus prasmingai praturtinti ir sakralinės muzikos renginiu. Jau keletą metų Švč. M. Marijos Ėmimo į Dangų šventės (Žolinės) proga Pažaislyje rengiamas Kauno valstybinio choro, orkestro ir solistų koncertas tapo tradicine Pažaislio muzikos festivalio programos dalimi.

Šiemet arkivyskupas S. Tamkevičius, Kauno parapijų kunigai, Lietuvos šv. Kazimiero kongregacijos seserys, XIV Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai ir Kauno valstybinis choras visus Lietuvos tikinčiuosius ir muzikos mylėtojus rugpjūčio 15 dieną pakvietė į Pažaislio vienuolyno didįjį kiemą, kuriame buvo aukojamos Šv. Mišios. Pamaldų metu ir po jų įvykusiame koncerte giedojo Kauno valstybinis choras, diriguojamas prof. P. Bingelio ir doc. A. Mišeikis, solistai Merūnas Vitulskis (tenoras), Rita Novikaitė (mecosopranas).

Kaunas
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija