2009 m. rugpjūčio 26 d.
Nr. 59
(1751)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Baltijos kelio minėjimas Kauno savivaldybėje

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Baltijos kelio 20-mečio minėjimas
Kauno savivaldybėje. Kalba Lietuvos
Nepriklausomybės akto signataras
Algirdas Patackas

Baltijos kelias, kuriame prieš dvidešimt metų stovėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai, sudrebino sovietų valstybės pamatus. Trijų Baltijos valstybių tautos parodė visam pasauliui, kad yra pasiryžusios gyventi savarankiškai, kad jau subrendo nepriklausomybei.

Kauno miesto savivaldybės salėje susirinko Lietuvos patriotai, kuriems rūpi Lietuvos politinė padėtis, problemos ir ateitis: LLKS štabo viršininkas dim. mjr. Vytautas Balsys, Didžiosios Kovos partizanų apygardos vadas Augustinas Švenčionis, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Patackas, Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Stankevičius, Seimo nariai: Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Rytas Kupčinskas, Arimantas Dumčius, Kauno meras Andrius Kupčinskas, vicemeras Algimantas Kurlavičius, Kauno skyriaus Sąjūdžio tarybos pirm. Raimundas Kaminskas, rezistencijos kovų dalyviai ir kiti garbūs ir žilagalviai Sąjūdžio aktyvistai.

Lietuvos Sąjūdžio laikus prisiminė Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas Č. Stankevičius: „Baltijos idėja kilo būtent Kaune, o kauniečiai gausiausiai dalyvavo akcijoje. Pasaulis išgirdo mūsų pasiųstą žinią. Paskui dar mūsų laukė ilgas kelias: Nepriklausomybės paskelbimas, sovietinės armijos išvedimas iš Lietuvos, narystė NATO ir pagaliau narystė Europos Sąjungos valstybių bendrijoje. Manau, ir šiandien mes vis dar einame Baltijos keliu“.

„1989 metais Lietuva sugebėjo taikiai parodyti savo laisvės tikslus. Šiandien Rusijos ginklas yra energetika ir dujos. Turime išlikti tokie pat vieningi ir eiti petys petin, kaip ir prieš dvidešimt metų Baltijos kelyje“, – sveikindamas susirinkusius sakė Kauno meras A. Kupčinskas.

 Tądien Seimo nariai, Sąjūdžio atstovai dalijosi prisiminimais, skaitė eiles, kvietė į būsimus Baltijos kelio minėjimo renginius, o Kauno miesto muziejuje buvo atidaryta paroda „Baltijos keliui – 20“.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija