2009 m. rugpjūčio 28 d.
Nr. 60
(1752)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vėl prie 105-ojo kilometro

Kazimieras Dobkevičius

Ir vėl, kaip prieš 20 metų,
plazdėjo vėliavos Baltijos kelyje

Renginyje kalbėjo (iš dešinės)
Lietuvos Seimo pirmininko
pavaduotojas Česlovas Stankevičius
ir Europos Parlamento narys
Algirdas Saudargas

Kauno sporto veteranų, sveikuolių
delegacija jau Baltijos kelio
minėjimo išvakarėse sutvarkė
sportininkams skirtą koplytstulpį

Kauno rajono meniniai kolektyvai
gausiausiai atstovavo Kauno apskričiai

Ir jauni, ir pagyvenę dalyvavo
sporto varžybose

Jaunajam Šilų sportininkui varžybų
teisėjas Petras Sventickas (kairėje)
ir Pranas Majauskas įteikia pirmą
tikrą medalį ir apdovanojimus

Šilų Švč. Jėzaus Vardo bažnyčioje
kun. Vidmantas Kareckas aukojo
šv. Mišias už Lietuvos patriotus

Prieš 20 metų Baltijos kelyje kauniečiai turėjo užimti atkarpą prie automagistralės Vilnius-Panevėžys 105 kilometro, netoli Šilų. Praėjusį savaitgalį jie vėl rinkosi toje pat vietoje. Lietuvos olimpinio komiteto Kauno apskrities atsakingasis sekretorius, Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas buvo kelionės į Šilus iniciatorius ir organizatorius, jam talkino Sveikuolių klubo vadovas Petras Sventickas su turizmo ir sporto veteranų grupe. P. Majausko iniciatyva buvo pastatytas ir visą laiką iki šiol prižiūrimas koplytstulpis Lietuvos sportininkams atminti.

Vakaronė Šiluose

Baltijos kelio minėjimo išvakarėse atvykusi į Šilus kauniečių grupė sutvarkė sportininkams atminti skirto koplytstulpio aplinką, paskui vyko į vakaronę, kuri vyko šalia Šilų mokyklos. Į šventinę vakaronę atvyko Lietuvos Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, garsūs Lietuvos rankinio sporto veteranai – legendinė vartininkė Rožė Stasiulevičienė, pedagogikos mokslų dr. Gintautas Stasiulevičius ir kiti nusipelnę sportui žmonės. Koncertavo estrados dainininkė Rūta Morozovaitė, Šilų moterų ansamblis „Šilagėlė“ (vadovė Liudvika Strazdienė), jaunimo ansamblis „Spindulėlis“ (vadovė Ingrida Bučinskienė), Vadoklių kultūros centro dainininkių trio „Vėsa“, Šilų moksleivių parodijų mėgėjų būrelis, moksleiviai surengė madų demonstraciją, kurio metu buvo parodytos jų sukurtos suknelės iš senų laikraščių. Po koncerto vykusiose kiaušinienės kepimo varžybose varžėsi penkios komandos. Nugalėjo Šilų jaunimo komanda. Sutemus Šilų gyventojams buvo parodytas kino filmas apie tai, kaip koplytstulpį pagerbia į Pasaulio lietuvių olimpiadą iš Australijos, JAV, Kanados ir kitų valstybių atvykę sportininkai. Daugelio filme užfiksuotų žmonių jau nėra tarp gyvųjų – filme įamžintas garsus krepšininkas Stepas Butautas, Adolfas Varanauskas ir kiti sportininkai.

Vakaronės pabaigoje Šilų mokyklos direktorė Rita Danilevičiūtė apdovanojo gražiausių sodybų šeimininkus, o Kauno delegacijos vadovas mokyklos direktorei įteikė taurę už pasiekimus sporte ir visuomeninėje veikloje. Panevėžio rajono meras buvo apdovanotas Pasaulio lietuvių olimpiados atminimo medaliu už vaisingą bendradarbiavimą.

 Lietutis nesutrukdė sporto varžyboms

Rugpjūčio 23 dienos rytas išaušo apsiniaukęs ir lietingas. Tačiau pagal programą buvo numatytos sporto varžybos, todėl kaunietis P. Sventickas iškart po pusryčių rikiavo varžybų dalyvius. Šilų jaunimas nuo pirmoko iki jaunių amžiaus labai noriai svaidė pasagą, bėgo įvairias distancijas. Pavyzdį rodė ir mokyklos direktorė, pati dalyvavusi bėgimo varžybose. Nugalėtojai buvo apdovanoti medaliais, dovanėlėmis ir diplomais.

Gerokai po vidurdienio Šilų Švč. Jėzaus Vardo bažnyčioje Vadoklių klebonas kun. Vidmantas Kareckas aukojo šv. Mišias už žuvusius Lietuvos partizanus, kalinius, tremtinius. Akį džiugino gausiai dalyvavęs jaunimas. Kauno sakralinio giedojimo mokyklos auklėtinės (vadovė Nijolė Jautakienė) pripildė bažnyčios skliautus giesmėmis. Po šv. Mišių kunigas dėkojo giesmininkams, maldininkams ir visiems pamaldų dalyviams suteikė palaiminimą.

Nors lijo, keli šimtai minėjimo dalyvių ryžosi dviejų kilometrų atstumą iki koplytstulpio įveikti pėsčiomis. Ypač gausi buvo Kauno rajono delegacija, kurioje buvo Babtų pučiamųjų orkestras, kapela ir ansamblis, Domeikavos moterų ansamblis. Dainavo Raguvos kaimo kapela, Šilų moterų ansamblis, Rūta Morozovaitė, skambėjo poeto Kęstučio Genio eilės.

Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Stankevičius stebėjosi, kad tada buvome tokie vieningi, kad tiek vilties ir energijos pareikalavęs Baltijos kelias mus atvedė į nepriklausomybę ir laisvę. Europarlamentaras Algirdas Saudargas sakė, kad dar 1989 m. vasario 16 dienos minėjime Kaune buvo kalbama tik apie nepriklausomybę, o ne apie kažkokį dalinį suverenitetą. Baltijos kelias tik dar labiau sutvirtino siekius būti laisviems.

Prie koplytstulpio sužibo žvakelių liepsnelės, nuskambėjo Lietuvos himnas, o prieš pat susikimbant rankomis nurimo lietus, sužibo vaivorykštė. Visi žengė prie kelio ir susikibo rankomis… 

Beje, neseniai Baltijos kelias įtrauktas į nematerialaus pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Turime tuo didžiuotis.

Šilai, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija