2009 m. rugsėjo 2 d.
Nr. 61
(1753)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Ištikimas Anykščių kraštui ir bibliotekininko profesijai

Audronė BEREZAUSKIENĖ

L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos
Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Romualdas Vytautas Rimša (kairėje)
ir Anykščių viešosios bibliotekos
direktorė Birutė Bulotienė
bibliotekos įkurtuvių naujame
pastate šventėje 1995 metais
Jono Junevičiaus nuotrauka

Romualdas Vytautas Rimša (dešinėje)
ir žmona Janina su jaunaisiais
Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios
bibliotekos lankytojais

Anykščių kraštas išaugino daug žymių rašytojų, poetų, dailininkų. Vienas jų – mokslininkas bibliotekininkas, bibliografas, pedagogas, visuomenininkas Romualdas Vytautas Rimša.

Gimė R. V. Rimša 1937 m. balandžio 26 dieną ant Alaušo ežero kranto, Svėdasų valsčiaus Sausalaukės vienkiemyje, Anykščių rajone. 1945–1953 m. mokėsi Svėdasų vidurinėje mokykloje. Mokslus tęsė Vilniaus bibliotekiniame technikume, paskui Vilniaus valstybinio universiteto Istorijos-filologijos fakultete ir įgijo mokslinio bibliotekininko-bibliografo specialybę.

Žinių troškimas skatino bibliotekininką tobulėti, kelti kvalifikaciją. 1973–1974 metais R. V. Rimša lankė VVU Filosofijos katedros ir Užsienio kalbų katedros vakarinius kursus, skirtus aspirantams, ir išlaikė filosofijos bei vokiečių kalbos kandidatinius egzaminus. 1976–1979 metais neakivaizdžiai mokėsi Sankt Peterburgo (buv. Leningrado) kultūros instituto, 1981–1985 metais – VVU aspirantūroje, parašė disertaciją, tačiau jos negynė. 1971–1989 metais Vytautas stažavosi Baltarusijos, Estijos, Rusijos, Lenkijos, Kazachstano, Latvijos, Moldavijos, Ukrainos bei Vokietijos bibliotekose. 1992 metais Talino pedagoginiame institute baigė JAV ir Didžiosios Britanijos specialistų surengtus kursus „Vadybos pagrindai“. 1997 metais mokėsi Didžiosios Britanijos specialistų Vilniuje surengtuose kursuose „Bibliotekų vadyba“ ir kt.

R. V. Rimša beveik 25 metus dirbo Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje. Buvusios bendradarbės apie savo kolegą rašė: Nedaug vyrų renkasi bibliotekininko profesiją, bet dar mažiau jai paskiria savo gyvenimą. Vienas tokių – bibliotekininkas iš pašaukimo – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslinio tyrimų skyriaus vedėjas Vytautas Rimša.<...> Į bibliotekininkus jį atvedė žinių troškimas, meilė knygai, kurią jis, jauniausias iš septynių brolių, išsiugdė skaitydamas kartu su broliais, savo tėvelio paskatintas siekti mokslo.<...> Dirbdamas Moksliniame tyrimų skyriuje V. Rimša yra sudaręs, suredagavęs ar recenzavęs per 30 knygų. Jo iniciatyva pradėti leisti Nacionalinės bibliotekos teminiai mokslo darbų rinkiniai, kurių daugelį jis pats yra sudaręs.<...> Jis parengė daugybę mokslinių pranešimų ir skaitė įvairiose mokslinėse konferencijose, seminaruose, simpoziumuose, vykusiuose ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Švedijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Indijoje ir kitose Europos ir Azijos šalyse.

Labiausiai R. V. Rimša domėjosi bibliotekų darbo mokslinio organizavimo, norminimo ir vadybos, bibliotekininkų profesinio pasiruošimo ir kvalifikacijos kėlimo, Lietuvos gyventojų skaitybos tyrimų istorijos, būklės ir metodologijos bei metodikos; skaitymo sociologijos ir psichologijos; profesinės kalbos kultūros ir terminologijos tyrimo bei norminimo problemomis.

Mokslininkas bibliotekininkas paskelbė daugiau kaip 400 straipsnių, informacijų ir knygų recenzijų profesiniais, kultūros, švietimo bei kitais klausimais. Iš jų – per 50 užsienio kalbomis.

Reikšmingi R. V. Rimšos darbai šalies kultūrai, bibliotekininkų bendruomenei, jo mokslinė veikla neliko nepastebėta – jis yra apdovanotas daugybe garbės raštų, 1969 metais – Kultūros ministerijos ženklu „Už puikų darbą“, o 1972 metais – Tarptautinių knygos metų ženkleliu. 2002 metais už nuopelnus Lietuvos Respublikos bibliotekininkystei jam suteiktas LBD (Lietuvos bibliotekininkų draugijos) garbės nario vardas.

Gyvendamas ir dirbdamas Vilniuje R. V. Rimša nepamiršo gimtojo krašto ir garsino jį savo straipsniais, populiarindamas šio krašto bibliotekininkų veiklą.  1968 metais, dirbdamas Vilniaus A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje direktoriaus pavaduotoju, R. V. Rimša Anykščiuose organizavo Vilniaus zonos rajono bibliotekų darbuotojų  seminarą, kuriame dalyvavo dvylikos rajonų bibliotekininkai. Toks seminaras Anyksčiuose buvo organizuotas pirmą kartą. Susirinkę bibliotekininkai dalinosi patirtimi, kalbėjo apie bibliotekinio darbo problemas ir trūkumus, džiaugėsi ir gerais rezultatais.

1969 metais Vytautas leidinyje „Tarp knygų“ (nr. 12) parašė straipsnį „Knygos šventė Anykščiuose“, kuriame, parodydamas savo kraštui išskirtinę pagarbą ir dėmesį, kvietė kitus rajonus pasimokyti iš anykštėnų bendravimo ir renginių organizavimo meno. Vytautas aktyviai dalyvavo Anykščių bibliotekos darbuotojų organizuotuose renginiuose ir visada parašydavo žinutę spaudoje, pasidžiaugdamas tuo, kas vyko gimtajame krašte.  

1995 m. rugsėjo 29 dieną Anykščių rajono savivaldybės viešoji biblioteka persikėlė į naują pastatą. Žymus kraštietis surado laiko ir atvyko kartu pasidžiaugti bei  pasveikinti Anykščių bibliotekininkų įkurtuvių proga.

Anykščių  rajono L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje saugomos R. V. Rimšos dovanotos knygos su autografais liudija šio nusipelniusio bibliotekininko pagarbą ne tik bibliotekininko profesijai, meilę knygai, skaitytojams, bet ir Anykščių krašto žmonėms. Neseniai  žymus kraštietis padovanojo L. ir S. Didžiulių viešajai bibliotekai tris leidinius „Lietuva ir Čekija“ su savo ir  Petro Algio Mikšos autografais.

R. V. Rimšą pažįsta bene visi Lietuvos bibliotekininkai ir nemažas būrys kolegų įvairiuose pasaulio kraštuose. Anykštėnai didžiuojasi savo kraštiečiu, žavisi jo darbštumu, kantrybe, principingumu. Tikimės, kad Vytauto ypatingas užsispyrimas leis jam dar daug padaryti ir įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Linkime sėkmės  poeto, dramaturgo Kazio Inčiūros žodžiais: Tam, kas turi Dievo kibirkštį ir ryžtą, – tebūna visados pasiekiama tai, ko trokštama ir kur einama.

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija