2009 m. rugsėjo 4 d.
Nr. 62
(1754)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Šventė titulinius Šv. Baltramiejaus atlaidus

Rytines ir Sumos Mišias celebravo
Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos
rektorius kun. Žydrūnas Vabuolas

Druskininkų (Ratnyčios) Šv. apaštalo
Baltramiejaus parapijiečiai
per titulinius atlaidus procesijoje
aplink bažnyčią. Centre – klebonas
kun. Almantas Kibirkštis
Autorės nuotraukos

Druskininkai. Rugpjūčio 23 dieną Ratnyčios Šv. apaštalo Baltramiejaus  bažnyčioje vyko jos globėjo šv. apaštalo Baltramiejaus tituliniai atlaidai. Rytines ir Sumos Mišias celebravo Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos rektorius kun. Žydrūnas Vabuolas. Parapijos klebonas kun. Almantas Kibirkštis visus pasveikino su švente ir prašė šv. Baltramiejaus užtarimo, kad Dievas mums atvertų dangaus vartus.

Kun. Ž. Vabuolas priminė, kad Eucharistija (šv. Mišios) yra dėkojimas. Mes, žmonės, turime už daug ką Dievui  dėkoti. Paminėjo ir dvi Lietuvai svarbias datas: prieš 70 metų du Europos diktatoriai pasirašė Molotovo-Ribentropo paktą ir savo slaptuoju protokolu nubrėžė Vidurio ir Rytų Europos valstybių padalijimo liniją. Kitas – prieš 20 metų Baltijos kelyje žmonės nuo Vilniaus iki Talino padavė vienas kitam rankas draugystės ir meilės ženklan. Nors šiandien ne viskas taip klojasi, kaip norėjome, bet gyvename laisvoje Lietuvoje ir už tai turime dėkoti Viešpačiui ir melsti šv. Baltramiejaus užtarimo. Homilijoje pamokslininkas pabrėžė, kad Eucharistija yra ne tik dėkojimas, bet ir pasirinkimas. Jis yra dažna gyvenimo tikrovė. Jėzaus žodžiai yra rūstūs – Jis mokiniams kalba tiesą. Jiems reikės pasiimti savo kryžių ir keliauti kartu su juo. Mokiniai rinkosi. Vieni ėjo su Kristumi, kiti paliko, kiti kelionėje Jo išsigynė. Taip ir šiandien kiekvienas žmogus visą gyvenimą ką nors renkasi. Pasirinkimas jam duota Dievo galia nuo pat Adomo ir Ievos. Padarius pasirinkimą reikia ir atsakyti už tai. Yra kasdieniai pasirinkimai, yra ir dideli, kuriuos gyvenime reikia tesėti. Tai, pavyzdžiui, laisvos Lietuvos, Santuokos, Kunigystės sakramentų priėmimas ir išsaugojimas. Gyventi pagal pasirinkimus nėra lengva. Svarbus dalykas prisiimtus įsipareigojimus nuolat atnaujinti, pakartoti, sustiprinti. Juo labiau kad žmonės silpni, dažnai susvyruoja. Tik Dievas tvirtas. Jis niekada nesvyruoja, nekeičia savo pasirinkimo. Jis visus myli ir yra gailestingas. Tik reikia Juo tikėti ir gyventi pagal Jo įsakymus.

Po šv. Mišių aplink bažnyčią vyko iškilminga, gausi procesija, lydint parapijiečių maldai, skambioms, iš visos širdies giedamoms parapijos choristų giesmėms.

Į atlaidus buvo atvykę  „Marijos radijo“ darbuotojai bei savanoriai. Jie rinko aukas, kvietė maldai, kad radiją galėtų išgirsti ir druskininkiečiai. „Marijos radijo“ administratorė Jūratė Sabaliauskienė dėkojo druskininkiečiams už aukas ir maldas. Nors galimybės girdėti jų transliaciją Druskininkuose dar neaiškios, ji puoselėja viltį, kad Dievo malonės dėka krikščioniškos pagalbos galimybės greitai pasieks ir druskininkiečių šeimas.

x   x   x

Apie apaštalą Baltramiejų nedaug žinoma. Minima tik tai, kad jis tikrai buvo vienas iš dvylikos Kristaus išrinktųjų. Krikščionių tradicija šv. Baltramiejų tapatina su Natanaeliu, apie kurį kalbama Evangelijoje pagal Joną. Natanaelis buvo kilęs iš Kanos, vadinasi, jis tikriausiai buvo pirmojo Jėzaus stebuklo Kanos vestuvėse liudininkas.

Popiežius Benediktas XVI sakė, kad nors labai mažai žinoma apie apaštalą Baltramiejų, bet jis mums liudija, kad ištikimas Jėzaus sekimas įmanomas ir be sensacingų, nuostabių darbų. Svarbiausias ir nuostabiausias yra pats Jėzus, o mes visi esame pašaukti su juo gyventi ir mirti.

Dzūkijoje rugpjūčio 24 (šv. Baltramiejaus) diena nuo seno vadinama „busilų išlėkimo dziena“, o apie kaimo senbernį sakoma: „Vaikščioja kap busilas po Baltramiejaus“. Kai atvėsus naktims virš vandens kyla rūkas, sakoma: „nuo šv. Baltramiejaus velnias į vandenį geležį įkiša“. Tada nesigirdi ir varlių kurkimo, nes „Dievas varlei užrakina dantis nuo šv. Baltramiejaus“. Pasakojama, kad varlė buvusi labai godi ir norėjo visus žiemkenčių grūdus, beriamus į dirvą, suėsti. Dievas ją ir nubaudė už tai. Taigi ši diena yra ženklas, kad laikas ruoštis rugių sėjai.

Alvyra Grėbliūnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija