2009 m. rugsėjo 4 d.
Nr. 62
(1754)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dvi Baltarusijos katalikų šventės

Kelno arkivyskupas kardinolas
Joachimas Meisneris vainikuoja
Marijos – Ežerų Valdovės paveikslą

Baigiama Gailestingojo Jėzaus
paveikslo piligrimystė

Minsko katedroje šv. Mišias
aukojo Minsko ir Mogiliovo
arkivyskupas Tadeušas Kondrusevičius
ir Kelno arkivyskupas kardinolas
Joachimas Meisneris

Breslaujoje buvo nemažai
maldininkų iš Latvijos

Rugpjūčio pabaigoje Baltarusijos katalikai šventė dvi svarbias iškilmes: rugpjūčio 22 dieną, šeštadienį, Popiežiaus palaimintomis karūnomis buvo vainikuotas Breslaujos Marijos – Ežerų Valdovės paveikslas, o rugpjūčio 23-ąją, sekmadienį, Minske iškilmingai pasibaigė Gailestingojo Jėzaus paveikslo ir palaimintojo Mykolo Sopočkos relikvijų piligrimystė po Minsko ir Mogiliovo arkivyskupiją. Abiems šventėms vadovavo Vokietijos Kelno arkivyskupas kardinolas Joachimas Meisneris.

Breslaujos Marijos su Kūdikiu paveikslo vainikavimo šventė prasidėjo jau rugpjūčio 19-ąją Vitebsko vyskupijos jaunimo susitikimu, trukusiu dvi dienas. Rugpjūčio 21-osios vakarą prasidėjo vainikavimo iškilmės vigilija. Šv. Mišias aukojo svečias iš Latvijos, kaimyninės Rezeknės – Agluonos vyskupas Janis Bulis. Po šv. Mišių prasidėjo budėjimas, kuriame buvo meldžiamasi baltarusių, latvių, lietuvių, lenkų ir ukrainiečių kalbomis. Vidunaktį šv. Mišias aukojo Lenkijos Gniezno arkivyskupas Henrykas Mušynskis. Vėliau maldininkai dalyvavo naktinėje Kryžiaus kelio eisenoje į Breslaujos pilies kalną. Po to iki pat ryto vyko Švenčiausiojo Sakramento adoracija. Šeštadienio rytą vėl buvo aukojamos šv. Mišios, kurioms vadovavo Irkutsko vyskupas Kirilas Klimovičius.

Pagrindinės iškilmių šv. Mišios, kurių metu buvo vainikuotas Marijos su Kūdikiu paveikslas, prasidėjo rugpjūčio 22 dieną, šeštadienį, 11 valandą. Joms vadovavo Kelno arkivyskupas kardinolas J. Meisneris. Dalyvavo dvi dešimtys vyskupų iš Baltarusijos, iš kaimyninių šalių ir iš tolimesnio užsienio. Tarp koncelebrantų buvo ir Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila.

Šv. Mišių pabaigoje buvo perskaitytas Vitebsko vyskupijos pasiaukojimo Mergelei Marijai aktas. Vainikuotas Marijos – Ežerų Valdovės paveikslas buvo nuneštas į Breslaujos šventovę ir grąžintas į pagrindinį altorių.

Rugpjūčio 23-ąją, sekmadienį, Minsko katedroje iškilmingai buvo baigta Gailestingojo Jėzaus paveikslo ir palaimintojo Mykolo Sopočkos relikvijų piligrimystė po Minsko ir Mogiliovo arkivyskupiją. Šia proga šv. Mišioms vėl vadovavo svečias iš Vokietijos kardinolas J. Meisneris. Baltarusijoje pagaminta Vilniaus Gailestingojo Jėzaus paveikslo kopija pastaraisiais mėnesiais apkeliavo 120 Minsko ir Mogiliovo arkivyskupijos parapijų; įveiktas maždaug 10 tūkstančių kilometrų atstumas; prie paveikslo ir relikvijų meldėsi 200 tūkstančių tikinčiųjų – ne tik katalikų, bet ir stačiatikių.

Pagal VR, nuotraukos iš catholic.by

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija